IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   GNU, Linux ve UNIX (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/)
-   -   Ubuntu Kurulumu (Resimli) Anlatım (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/30728-ubuntu-kurulumu-resimli-anlatim.html)

Freak 24 Nisan 2007 20:13

Ubuntu Kurulumu (Resimli) Anlatım
 
Bugün linux dağıtımlarından Ubuntu kurulumunu inceleyeceğiz. Linux denilince masaüstünde en popüler dağıtımlardan biri Ubuntu. ( [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'a göre en popüleri ) Kurulumu genel olarak çok kolay bir dağıtım. Daha önce Linux ile ilgilenmemiş birisi bile rahatlıkla kurabilir.

Öncelikle indirmek için
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine giderek "PC (Intel x86) desktop CD" isimli başlığa tıkla**** dosyayı indiriyoruz. ( 698MB civarında. ) Nero veya benzer bir program ile bu iso dosyasını cdye yazıyoruz. Bios altından bilgisayarı cdromdan başlatmaya ayarlayıp cdmizden açılış yapıyoruz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İlk karşılaşacağımız ekran yukarıdaki gibi. Hemen birkaç değişiklik yapalım. F2 ile dili "Türkçe" yapıyoruz. F3 ile "Türkçe Q" ve F4 ile çalışmak istediğimiz çözünürlüğü seçiyoruz. Benim 640x480x32 seçtiğime bakmayın açıldığında 1024x768 oldu. Daha sonra ekranımız aşağıdaki gibi olacak.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Enter ile devam ediyoruz, aşağıda olduğu gibi biraz sayıca fazla olmakla birlikte bazı servisler çalışmaya başlayacak.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kabul edersiniz ki cdrom'lar sabit diskler kadar hızlı değil. Dolayısıyla masaüstü ortamına kadar açılması biraz zaman alacak. Aşağıda gördüğünüz ekran Gnome isimli masaüstü ortamı. Şu anda Linux kullanılabilir durumdadır. Eğer ağ kartınız dhcp üzerinden IP adresini almış ise internete bile girmeniz mümkün. Linux'un bu şekilde açılıp kullanılabilen hallerine live-cd yada çalışan-cd denilmekte. Sabit diske yükleme yapmadan kullanıma hazırdır. Hatta internetten yeni uygulamalar bile kurulabilir. Neyse biz kuruluma devam edelim.

İsterseniz examples isimli klasördeki çeşitli dosyaları açıp farklı uygulamaları deneyebilirsiniz.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Yukarıda masaüstünde Install isimli bir uygulamanın kısayolu bulunuyor. Çift tıkla**** kuruluma başlayabiliriz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Açılışta Türkçe seçen kullanıcılar için yukarıda dil seçimi doğru şekilde seçilmiş olacak.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Aynı şekilde zaman dilimi seçimi de.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burada klavyenizdeki tuşları denemeniz mümkün. Aşağıdaki ekranda gireceğiniz kullanıcı adı ve şifrenizi unutmayınız.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Aşağıdaki ekran disk bölümleme işlemlerimizin başlangıcı. Bu bölümde dikkatsiz davranmak ve birşeyleri yanlış yapmak değerli verilerinizin kaybıyla sonlanabilir. Bu nedenle dikkatli olmanızı ve nereye Linux kuracağınıza önceden karar vermiş olmanızı istiyorum. Aşağıdaki ekranda ilk seçenek seçili olarak gelecektir. Eğer öyle devam ederseniz tüm sabit disk alanı Linux için kullanılacaktır. Biz sadece bir bölüme Linux kuracağımız için alttaki seçeneği seçiyoruz ve "elle düzenleme" yapıyoruz.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hepinizin bildiği gibi Linux için ayrı bir sabit disk bölümü gerekli olacak. Bunun için daha önceden var olan bir bölümü linux için kullanabilirsiniz veya sabit diskte önceden bölüm oluşturulmamış boş bir alan olabilir. O alana bir bölüm oluşturup, formatlanır ve Linux kurulabilir.

Benim ekran görüntümde "New Partition #4" yazan 4GB kadar bir ext3 bölüm görünüyor. Daha önce orada 4GB Fat32 yada Ntfs bölüm var olabilirdi. Bu durumda o bölümü silerek yerine Ext3 tipinde bir disk bölümü oluşturmam gerekecekti. ( Ben var olan boş alanı kullandım ) Artık Linux için Ext3 isimli dosya sisteminin kullanıldığını öğrenmiş olduk. "New Partition #3" ise linux-swap olarak bölümlenmiş. Eğer fiziksel belleğiniz ( ram ) 256MB ve daha az ise size ayrıca swap isimli bir alan oluşturmanızı tavsiye edeceğim. Bu alan şimdilik 300MB civarında olsun. Daha sonraki başka yazılarımda bunun ne amaçla kullanıldığını anlatacağım.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası disk bölümleri için bağlama noktalarının belirtildiği ve formatlanacak alanların seçildiği bölüm. Şimdilik Linux kurulacak alan için bağlama noktasının / olarak tanımlanmasının şart olduğunu belirtmeliyim. Linux altında Windowsta olduğu gibi C:, D:, E: gibi farklı yapılar mevcut değil. Herşey bir kök dizin ( / ) ve altındaki dizin ve alt dizinler olarak ilerlemekte. Her farklı disk bölümü de kök dizin altında bir alt dizine bağlanır. Bu bağlantılar için de bağlama noktaları belirtilir. Ancak bu şekilde diğer bölümler içindeki verilere ulaşabiliriz. Kök bölüm ve varsa linux-swap bölümün formatlama için işaretlenmiş olduğuna, diğer bölümlerin de işaretlenmemiş olduğuna emin olun!

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Aşağıdaki ekranda şu ana kadar yaptığımız işlerin bir özeti görülüyor. Açıkca yazan bir cümlede bundan sonra devam ederseniz yaptığınız tüm değişikliklerin kaydedileceği yazıyor. Kısacası şu ana kadar aslında ne disk bölümleme ne de formatlama işlemleri uygulanmadı. Bundan sonra devam ederseniz bu işlemler yapılacaktır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Aşağıdaki pencere bundan sonraki kurulumla ilgili penceremiz. İlk başlarda disk bölümleme ve formatlama işlemleri yapılacak. Daha sonra aşağıda da gördüğünüz gibi dosya kopyalama işlemleri başlayacaktır. Son kısımlarda da kopyalama dışında bazı işlemler yapılacak ve en sondaki ekran görüntüsü ile karşılaşacaksınız.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Aşağıdaki ekranda ne seçerseniz seçin sonunda bilgisayar kapanıp sabit diskten açılmaya başlandığında karşınıza bir menü gelecek buradan ilk seçenek ile Ubuntu Linux son seçenek ile ( eğer varsa ) Windows açılacaktır. Böylece Linux kurulumu sırasında eklenen bu menü aynı diskte hem Linux hem de Windows'un problemsizce bulunmasını, açılmasını sağlar.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Başlıkta da belirttiğim gibi Ubuntu için kurulumun sonuna geldik. Aslında son derece kolay kurulan bir dağıtım. ( Elbette dikkatli olunduğunda ) Masüstü dışında notebooklar için de iyi bir destekle birlikte gelen bu dağıtımı denemenizi tavsiye ediyorum. Yeni kullanıcılar için başka bir alternatif arayanlara Pardus da önerilebilir.


hitman 09 Ağustos 2007 05:18

Cevap: Ubuntu Kurulumu (Resimli) Anlatım
 
Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Anlatima ek olarak birkac sey eklemek istiyorum, cd'den baslattiginizda bir sure ekran takili kalmis gibi gozukuyor. Arkadaslar bu cd oldugu icin olan bir hadisedir. Yani biraz sabredip beklerseniz kurulum ekrani ile karsilasirsiniz mutlaka.

Eger hala bu tarz bir problem ile karsilasirsaniz baska bir bilgisayarda kullanmayi deneyiniz. Eger baska bilgisayarda da calismiyorsa cd'nizde problem var demektir...

Bir de, diskleri bolumlendirirken dikkatli olun, eger birden fazla isletim sistemi kullanacaksaniz (Windows ve ubuntu gibi) diski elle bolumlendirmeniz gerekiyor. Eger oldugu gibi birakirsaniz cd'niz disk uzerinde ne var ne yoksa silip atar.

Karsilasabileceginiz muhtemel problemlerden bir tanesi ise cikabilecek dil problemi. Kurulum esnasinda internetten dil paketleri cekiliyor. Bazen bu dil paketlerinin cekilmesi esnasinda problem olusuyor ve isletim sistemini actiginizda yarim yamalak bir dil ile karsilasiyorsunuz. (yarisi ingilizce yarisi turkce gibi.)
Bu problemi daha sonra dil paketleri araciligiyla cozmek buyuk sorun oluyor. (Ben sahsen silip yeniden kurmayi tercih etmistim)


Ayrica bunlara ek olarak sunu da belirteyim, kurulum yaptiktan sonra guncel paketlere bir goz atmak istiyosunuz, ne var ne yok indiriyosunuz, sonra sisteminiz darmadagin oluyor..
Niye peki? Dan dun onune gelen paketi indirmemek gerekiyor da ondan. (Aklinizda olsun)


Ek olarak ayrica,
Isletim sisteminiz sorunsuz kurulduysa su berly'yi kurmadan da gecmeyin derim..

Daha once yazmis oldugum yaziyi aynen buraya aktariyorum...
################################################## #
Bircok kisi ubuntu uzerinde beryl kurulumunda gucluk cekmekte, simdi size kendi kurdugum ve sorunsuz bir sekilde calistirdigim beryl kurulumunu anlatmaya calisacagim.

Biliyorsunuz ki feisty surumunde compiz default olarak geliyor kurulumla beraber. Simdi sorunsuz bir sekilde kurulum yaptiginizi varsayarak anlatima basliyorum.

Oncelikle
Sistem > Yonetim > Kisitlanmis surucu yonetici
yolu ile kisitlanmis surucunuzu aktiflestiriyorsunuz. Kendisi gerekli paketlerin hepsini indiriyor. Daha sonra bilgisayarinizi yeniden baslatiyorsunuz.

Daha sonra paket yoneticisinden beryl diye aratiyoruz ve bagli bulunan tum paketleri bilgisayarimiza cekiyoruz. Bir reset daha atmamiz gerekiyor daha sonra. Bilgisayarimizi yeniden baslattiktan sonra beryl simgesi gozukuyor zaten. Ardindan masaustu etkilerini aktiflestiriyorsunuz ve her sey calisiyor. Hepsi bu :)

Bilgisayar acildiginda kendisinin otomatik olarak baslamasini saglamak icin (yani beryl manager kullanmadan) System->Preferences->Sessions kullanin.
#################################################

Umarim bu bilgiler isinize yarar..
Iyi calismalar,
Mehmet.

MaviOkyanuS 01 Eylül 2007 18:41

Cevap: Ubuntu Kurulumu (Resimli) Anlatım
 
Emeginize Saglık.

kadirsilgu 21 Nisan 2009 21:04

Cevap: Ubuntu Kurulumu (Resimli) Anlatım
 
çok teşekkür ederim emeğinize sağlık:)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net