IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   GNU, Linux ve UNIX (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/)
-   -   Linux'un hangi sürümü ? (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/349146-linuxun-hangi-surumu.html)

Anatolia 18 Ağustos 2010 09:53

Linux'un hangi sürümü ?
 
Arkadaşlar Bilgisayarıma Linux işletim sistemi kurmak istiyorum fakat kullanımı en kolay, görüntü ve özellik bakımından ve performans olarak en iyi sürümü hangisi, Kullanan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. İyi Forumlar..

Ocean 18 Ağustos 2010 10:31

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
buradan sana al su linux dagitimini direk indir diye tavsiyede bulunmak pek dogru olmaz acikcasi. ayrica bilgisayarinin donanimi hakkinda bize biraz bilgi verseydin sana kullanabilecegin linux dagitimi hakkinda daha iyi yardimci olabilirdik. cunku ornek vermek gerekirse son cikan linux surumlerinde, eski ekran kartlari desteklenmeyebiliyor ornergin ATI firmasi eski ekran kartlarina vermis oldugu destegi kesti ve artik guncel surucu cikarmiyor ve dolayisiyla linuxu grafik destegi ile kullanamiyorsun.

gorsel acidan tum linuxlar bir birine benzer, sadece kullanilan masaustu ortamlari farklidir. suan en cok kullanilan masaustu ortamlari Gnome ve KDE 'dir.

ama en pratik, gorsel acidan en guzel ve kullanimi kolay birsey istiyorum diyorsan.

Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) 'i tavsiye edebilirim.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buradaki adresten indirebilirsin kurulumu oldukca kolay zaten %99 turkce destegi mevcut.

buradan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buradan örnek masaüstü goruntulerine bakabilirsin.

Anatolia 18 Ağustos 2010 14:19

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Afedersin unutmuşum gerçekten kafam dalgın biraz

İşlemci :AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual core Processor 4200+ 2.20 GHz.
Ram : 2 GB
Ekran Kartı : XpretVision Radeon - ATI 512 MB DDR2
Sistem Türü : 64 Bit İşletim Sistemi

Ocean 18 Ağustos 2010 18:37

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
tamam yukarida vermis oldugum Ubuntu 'nun 64 Bit versiyonunu indirebilirsin ekran kartini mesa suruculeri otomatik olarak algilayacaktir buyuk ihtimal ses kartin zaten otomatik olarak tanitiliyor. yani sistemi kurmak disinda senin yapman gereken ekstradan birsey kalmiyor.

BehroozWolf 19 Ağustos 2010 07:36

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Kullanan kişiye ve aradıklarına göre değişir bence bu sorunun cevabı. Çünkü çok fazla linux dağıtımı var, sizin yapmanız gereken önce ne ariyorsunuz? Kişisel bir şey mi, server tarzı bir şey mi bence önce sorulması gereken soru bu. Daha sonra donanımsal uyumluluk göz önüne alınmalı(ATI'nin ben neyse) Bende ubuntu kullanıyorum... Ayrıca 64 bit'de umarım fazla uyumsuzluk sorunu çıkmaz.

Anatolia 19 Ağustos 2010 10:05

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Şimdi ben bilgisayarıma Linux'u kurup alışana kadar iki işletim sistemi kurmak düşüncesindeyim. C 'de Windows 7 var D 'ye de ubuntu'yu kuracağım. Ubuntuyu adresten indirdim. Kurulumu D sürücüsünden gösterip kurulumu yaptım yeniden başlattım son kurulumu da yaptım işlem sonunda pc yeniden başladı otomatik Windows 7 ve Ubuntu seçenekleri çıktı Ubuntuyu seçtim fakat açılan pencerede Windows 7 (loader) vs vs diye bir yazı ile karşılaştım her türlü seçenek ve yolu takip ettim ama bir türlü ubuntuyu açamadım.

Fark etmez benim için kullanımı en kolay görüntü ve özellik bakımından tüm ihtiyaçlarımı karşılayacak bir sürümünü arıyorum. Şu ana kadar Linux Mint 9 KDE 'yi kurabildim o da en zor olanı imiş. Bu yüzden en kolay kullanıma sahip olan sürümünü arıyorum.

Linux'a alışana kadar Bilgisayarımda C 'de Windows 7 D'de Linux olacak bu şekilde herhangi bir sorun yaratır mı ?

Teşekkürler.. İyi İF^ler

Ocean 19 Ağustos 2010 16:14

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
tabii ki hic bir sorun yaratmaz, bilgisayarin kaldirdigi müddetce istedigin kadar isletim sistemi kurabilirsin.

Windows XP 'yi ve ayni zamanda Ubuntu'yu beraber olarak eskiden bende cok kullandim ama acikca soylemek gerekirse Windows7 hakkinda en ufak bir bilgiye sahip degilim ancak ikisinin stabil olarak calistigini biliyorum.

C: surucusunde Win7 oldugunu soylemissin, D: surucusunude Ubuntu kurdugunu belirtmissin.

Bilgisayari ilk calistirdiginda karsina Boot olarak Grup ekrani gelmesi gerekiyor.

Bu listede de Linux ve Win7'nin gorunmesi gerekiyor. listeden Linuxun uzerine gelip enter dediginde Ubuntu acilmiyor mu ?

Anatolia 21 Ağustos 2010 02:26

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Hocam , evet açılmıyor normalde açılması gerekiyorken aşağıdaki yazı çıkıyor.

Windows7 (Loader) vs vs diye bak şey daha yazıyor.

BehroozWolf 21 Ağustos 2010 05:05

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlığı yardımcı olacaktır.

Ocean 22 Ağustos 2010 10:58

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
kaynak ingilizce, eger ingilizcen yoksa ilgili kisimlarin cevirmesini yapariz.

Anatolia 24 Ağustos 2010 02:08

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
evet kaynak ingilizceymiş bir şeyler anlamadım doğrusu şu linuxa geçiş dönemi sancı yaptı bir türlü çözemedim sorunu :)

0x94 24 Ağustos 2010 18:33

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Kullanım açısından ubuntu oldukça iyidir Fakat Ubuntudan daha güncel bir sistem kullanmak istiyorsan Arch ı öneririm. Özellik bakımından az ve sadece işimi görsün diyorsan kubuntuyu tavsiye ederim.

Numberone 26 Ağustos 2010 02:53

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Yeni başlayanlar için Ubuntu 10.04 öneriyorum..

Linux'u bilip de ubuntu'yu bilmeyen kullanıcıların sayısı az oranla düşüktür. Linux'un en bilinen kolu olan Ubuntu'nun kurulumu oldukça kolaydır.


Linux sürümleri kategori gibidir herkesin bilgisine göre kullanabileği bir çok sürümü mevcuttur. Bilgisini ve kullanacağı alanları yazan arkadaşlara vakit buldukça hangi linux sürümü kullanacağı hakkında( Download ve anlatımlı şekilde ) sağlıklı bilgiler paylaşabilirim.


Linux hakkında bilgi sahibi olmanız için bir hocamızın size makalesini paylaşmak istiyorum umarım işinize yarayacaktır.

*****************


Bütün Linux sürümleri, işletim sisteminin temeli olan ortak çekirdeği kullanmaktadır. Fakat farklı firma ve kuruluşlar, açık kaynak kodlu olan çekirdek üzerine kendi değişikliklerini ekleyerek işletim sistemini yapılandırmaktadırlar. Benzer şekilde Linux sürümlerinde kullanılan temel programların büyük bir kısmı da açık kaynak kodlu olduğu için ortak programlar farklı uyarlamalarla sürümlerde yer almaktadır. Açık kaynak kodlu yazılımların getirdiği bu avantajdan dolayı Internet ortamında pekçok Linux sürümü yer almaktadır. Bu sürümlerin büyük bir kısmı küçük çapta (bir ya da iki disketlik sürümler) olduğu gibi, bazı büyük Linux sürümleri geliştirilmediği için zamanla kaybolmuştur. Benzer şekilde isteyen herkes [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresindeki yardım dosyasından yararlanarak ya da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sitesindeki belgeleri inceleyerek kendi Linux sürümünü hazırlayabilir. Bu tecrübe ile Linux hakkında temel düzeyde pekçok bilgi edinebilirsiniz (Orta düzey kullanıcılar ve meraklıları için tavsiye edilir).


Internet ortamında yaygın olan Linux sürümleri hakkında bilgiye ve web sitelerine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden erişilebilir. Bu siteden şu aşamada 168 Linux sürümüne ulaşılabilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi sitede yer alan Linux sürümlerinin içerisinde bir ya da iki disketlik sürümlerin (2-Disk Xwindow Linux, Floppix, RoLinux, SmalLinux, TinyLinux vb.) yanında özellikle belli dil ve ülke desteği için hazırlanan sürümler (Gelecek, TurboLinux, MiracleLinux, ZiifLinux vb.) ve farklı platformlarda, pekçok dil desteği olan Linux sürümleri (SuSeLinux, RedHat Linux, MandrakeLinux, SlackwareLinux, DebianLinux, CalderaLinux vb.) de bulunmaktadır.
Zaman içerisinde Gelecek, SuSe, Corel, TurboLinux gibi bazı Linux sürümleri ücretsiz dağıtımlarını sonlandırmış ve belli bir ücret karşılığında sunulmaya başlanmıştır. Olaya bu açıdan bakıldığında "Tüm Linux sürümleri sonunda bu noktaya mı gelecek?" sorusuna kişisel olarak "Açık kaynak kodlu yazılım felsefesi devam ettiği sürece Linux maratonu belli kulvarlarda ücretsiz olarak sürecektir" cevabını verebiliriz. Başka bir deyişle Linux işletim sistemi, Microsoft firmasi gibi belli bir kuruluşa bağımlı olmadığı için firmalar kendi sürümlerini serbest kullanımdan kaldırabilirler, fakat bu hiçbir zaman Linux'un tekelleşmesine neden olmayacaktır.

ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi olarak, Linux işletim sistemini tanıtmak ve yaygınlaştırmak üzere bilgisayar salonlarımızdaki sistemlere yüklediğimiz, RedHat 7.3'ün uyarlaması olan METU-CC Linux ve hazırlamış olduğumuz "Linux İşletim Sistemi" kitabının yanında, kütüphanemizde halen ücretsiz dağıtılmaya devam eden Slackware, RedHat ve Mandrake Linux sürümlerini, maliyeti karşılamak için cüzi bir ücret karşılığı kullanıcılarımıza ulaştırmaya başlamış bulunuyoruz. Bu noktada kullanıcılarımızdan gelecek "Hangi sürümü kullanmalıyım?" sorusuna ışık tutmak için sürümlerin özelliklerinden ve farklarından bahsedeceğiz.

Slackware:
İlk Linux sürümü olan Slackware, metin tabanlı kurulumu ile daha ilk aşamada yeni kullanıcılar için Linux'un zor olduğu izlenimi yaratabilir. Hata kurulum sonrası sistem yapılandırması için, hazır yapılandırma araçlarındansa yapılandırma dosyalarının elle değiştirilmesini tercih etmektedir. Az da olsa netconf, pkgtool gibi yapılandırma araçları metin ortamında çalışmaktadır. Program kurulumu için tgz paketlerini kullanılması program yükleme ve kaldırma işlemleri için kolaylık olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında Linux dünyasında yaygın olarak kullanılan RedHat tabanlı sürümler için hazırlanmış RPM paketlerini de desteklemektedir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Slackware paket yapılandırma programı pkgtool ekran görüntüsü
Bu dezavantajlarına rağmen, Linux işletim sisteminin yapısını anlama ve daha detaylı bilgi edinme yolunda orta ve ileri düzey kullanıcılara önerilebilecek bir sürümdür. Ayrıca sürüm olarak kararlı yapısından ve hızından dolayı özellikle sunucu sistemlerde tercih edilmektedir. Şu aşamada 8.1 sürümünde olan Slackware'in 9.0 sürümü test aşamasında olmasına karşın uzun süre geçerliliğini koruyacağa benziyor.

RedHat:
Linux dünyasında en çok kullanılan sürümlerin başında gelmektedir. Hızlı bir gelişme katederek bugün 8.0 sürümüne ulaşmıştır. Özellikle 8.0 sürümünde zenginleştirdiği grafik arayüz kurulum ve yapılandırma uygulamaları ile Linux kullanımını kolaylaştırma yönünde önemli gelişmeler göstermiştir. Bunun yanında, en büyük açık kaynak kodlu yazılım olan OpenOffice ofis uygulamaları paketinin 1.0.1 sürümünü de dağıtımla birlikte sunmaktadır. Bu özelliği ile gerek iş istasyonu olarak, gerekse sunucu sistem olarak kullanılabilecek paket işletim sistemi halinde kullanıcılara ulaşmaktadır. Kararlı paketler kullandığından dolayı sunucu sistemlerde de yoğun olarak tercih edilmektedir. Program kurulumu olarak RPM paketlerini kullandığı için rpm komutunun ve grafik arayüz programlarının sağladığı program yükleme ve silme kolaylıklarını sunmaktadır.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
RedHat8.0 sürümünde grafik ortamda çözünürlük ayarı
Bu avantajlarının yanında kurulum aşamasında Türkçe dil desteğinin olmaması, 8.0 sürümünde (çok küçük de olsa) yer alan Türkçe dil desteği ve grafik uygulamaları sorunlarından dolayı 8.1 sürümünün yakın olduğunu düşünüyoruz.

Mandrake:
RedHat işletim sistemini temel alarak yola çıkan Mandrake bugün 9.0 sürümüne ulaşmış bulunuyor. Mandrake, Türkçe ve kolay kurulum desteği ve kurulum sonrası yapılandırma için sunduğu grafik arayüz araçları ile Linux ile yeni tanışan kullanıcılar için son derece ideal bir sürümdür.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Grafik ortamdan sistem yapılandırması için kullanılacak Mandrake Control Center 9.0
Özellikle Pentium işlemcili sistemler için tasarlandırıldığı için kendine özgü mdk.i586.rpm uzantılı paketlerin yanında standart RPM paketlerini de kullanabilir. Mandrake'nin en büyük özelliklerinden biri halen daha kararlı çekirdeğe eklenmemiş ve taşınabilir medyalara erişmek için kullanılan "supermount" desteğini uzun süreden beri standart dağıtımında varsayılan ayar olarak kullanıyor olmasıdır. Bunun gibi diğer kararlı olmayan programları da sürümlerinde kullandığı için güncellemeleri yoğun olarak duyurulmaktadır. Bu dezavantajından dolayı özellikle sunucu sistemlerde pek fazla tercih edilmemektedir. RedHat8.0 gibi, 9.0 sürümünde OpenOffice ofis uygulamaları paketini Türkçe dahil pekçok dil desteği ile sunmaktadır. Mevcut sürümler içerisinde Türkçe desteği en zengin olması, kullanım ve yönetim grafik ortam uygulamaların zenginliğinden dolayı başlangıç düzeyindeki kullanıcılar için önerilebilecek bir sürümdür. Linux'un ilk günden başlayarak bugün bulunduğu noktaya gelinceye kadar katettiği yola bakınca, yarın çok daha ileri düzeyde ve kullanışlı bir yapıya kavuşacağını düşünüyoruz. Bunun için bu yazımızda ileri sürdüğümüz görüşler, gelecek sürümlerde tamamen değişebilir. Linux dünyasının gizemlerini ve güzelliklerini keşfetmek için bütün sürümleri deneyerek kendi seçiminizi yapmanız en doğru karar olacaktır. Minik penguen her an sizlere yardımcı olmak için görev başında bekliyor.
***************


İyi forumlar..

Anatolia 26 Ağustos 2010 05:36

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Valla hocam Linux'un Ubuntu sürümünün 10,4 versionunu kurdum işte ama o hatayı aldım bir kaç sürüm denedim ama kurmayı ve kullanmayi başaramadım. Linux 'un Mint 9 KDE sini başarılı bir şekilde kurdum oda KDE Masaüstü profosyonel Linux kullanıcıları içinmiş tabi haliyle bizde arabadan inip eşeğe binmiş gibi olduk. Zormuş hocam ya Linuxu kurmak :)

Ocean 26 Ağustos 2010 09:30

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Linux Mint'in, Gnome masaüstü olan sürümüde mevcut [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] buradaki adresten indirebilirsin.

Anatolia 26 Ağustos 2010 20:50

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Evet 32 bit ve 64 bit her ikisini de indirdim ama kurmayı başaramadım benim için biraz sinir bozucu oldu :D Hala anlamış değili neden kurulmadığını :)

0x94 27 Ağustos 2010 18:19

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Kurulumu en basit olan Linux dağıtımı Ubuntu dur. Hiçbirşey yapmıyorsun kendisi kuruyor zaten nesini yapamadın anlamadım.

Ocean 27 Ağustos 2010 20:21

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
0x94 sanirim Linux Mint'ten bahsediyor arkadas. anlamadigim nokta KDE masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kuruluyor ama Gnome masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kurulmuyor dogrumu anlamisim ? bunca yillik linux deneyimimde ilk defa böyle birsey duyuyorum yani kurulum esnasinda masaüstü yöneticilerinin bir etkisi yok gercekten ilginc.

dogru baglantidan indirdigine eminmisin dagitimi ?

Anatolia 27 Ağustos 2010 20:34

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
0x94 sanirim Linux Mint'ten bahsediyor arkadas. anlamadigim nokta KDE masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kuruluyor ama Gnome masaüstü yönetici tanimli olan Linux Mint kurulmuyor dogrumu anlamisim ?

Ocean kesinlikle haklısın KDE masa üstünü kurdum Gnome kurulmadı evet , Linux Minti indirdiğim adres [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] budur. DVD sürümü olarak indiriyorum.

Ocean 27 Ağustos 2010 23:31

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

buradaki cd olan adresi dene birde istersen, Gnome masaüstü tanimli amd 64bit versionu. Swap (takas) alani vb. ayiriyormusun kurulum esnasinda acaba sorun oradan kaynaklanmasin.

Buda olmazsa, KDE 'i kaldirip manual olarak Gnome masaüstü yöneticisini kurmayi deneyebiliriz.

Anatolia 28 Ağustos 2010 18:48

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
Evet yer ayırıyorum son göndermiş olduğunu deneyeceğim insin bakalım inşallahhh olur :)

Ocean 29 Ağustos 2010 09:48

Cevap: Linux'un hangi sürümü ?
 
umuyorum ki olur, sonucu bize buradan bildirirsin.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk