IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

11Beğeni(ler)
  • 11 Post By Silencer

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Kasım 2007, 15:09   #1
Çevrimdışı
L!ve Manner..
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux * Modem baglantisi.




Linux'un her geçen gün artan donanim destegine ragmen, kullanicilar nadiren de olsa modemlerini tanitamamakta ve Internet'e baglanmakta güçlük çekiyorlar. Bu yazida Linux ile Internet'e baglanmayi asama asama gösterecegiz. Öncelikle modeminizin Linux ile uyumlu olup olmadigini belirlemek gerekiyor. Bir Winmodem' e sahipseniz, bunu Linux ile çalistirmaniz mümkün olmaz. Winmodem' lerin özel yapisi vardir. Içinde, normal modemlerin aksine bazi önemli görevleri üstlenen entegreler bulunmaz. Aksine, donanimin yapmasi gereken isler yazilim tarafindan halledilir.
Diyeceksiniz ki, Linux' ta Winmodem' lerin çalismasi için buna uygun bir program yazilamiyor mu? Hayir. 3Com firmasi, Winmodem' leri üretirken modem özelliklerini gizli tutuyor ve sürücülerin sadece Windows altinda çalismasina neden oluyor. Winmodem' lerin bir baska dezavantaji da islemciyi yüklemesi. Pentium' larin düsük modellerinde Winmodem' ler performans kaybina neden olabiliyorlar. Modeminizin bir Winmodem oldugunu her zaman kutusuna bakarak anlamayabilirsiniz.
Winmodem’ leri anlamanin en kolay yolu, kutunun üzerindeki FCC numarasini ya da 4 basamakli seri numarasini bir kenara kaydetmektir. Daha sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine giderek seri numarasi yardimiyla bu modemin ne tip olduguna bakin. Yukaridaki adreste, modemin sadece Winmodem olup olmadigini anlamakla kalmaz, çok büyük ihtimalle Linux ile çalisip çalismadigini da ögrenirsiniz. Ayni sayfada "View the entire table" baglantisina girerseniz, karsiniza genis bir modem tablosu çikar.
Bu tabloda kirmizi bir "WM" simgesi, karsisindaki modemin bir Winmodem oldugunu ve Linux ile kullanilamayacagini, yesil "Ok" simgesi ise daha önce denenmis ve çalisan bir modemi belirtiyor. Modemin Winmodem oldugunu büyük bir üzüntüyle anladiginiz zaman ne yapacaksiniz? Hangi modem size en uygun? Tüm bu sorularin cevabini yukarida adresini verdigimiz tablodan alabilirsiniz.
DAHILI VE HARICI MODEMLER

Diyelim ki modeminizin gönül rahatligiyla Winmodem olmadigina karar verdiniz. Su anda kullanmakta oldugunuz modem ya ISA, ya da PCI' dir. Genis bir yuvaya sahip olan modem ISA, daha küçük olani ise PCI veriyoluna sahiptir. ISA modemlerle kolaylikla Internet baglantisi saglayabilirsiniz. Bazi modemler de Plug and Play (PnP) özellige sahiptirler. Bir ISA PnP modeminiz varsa simdiden isinizin zor oldugunu söyleyebilirim.
Yapmaniz gereken, BIOS' tan bu modeme bir IRQ ve I/O adresi vermesini söyleyebilir ve Linux'un modemi tanimasini bekleyebilirsiniz. Bunun için BIOS' taki "Use a Pnp capable operating system" sorusuna "No" cevabi vermelisiniz. Eger yeni bir modem alacaksaniz, harici modem almanizi tavsiye ederiz. Harici modemlerle hemen hemen hiç sorun yasamazsiniz

BAGLANTI PROGRAMININ SEÇILMESI

Internet'e baglanmak için X Window ya da metin ekrandan çalistirilabilecek bir çevirmeli ag baglanti programina ihtiyaciniz olacak.

a) Masaüstünüz KDE ise, kpp programini kullanabilirsiniz. kpp, kdenetwork paketi ile birlikte geliyor. KDE ise güncel tüm dagitimlarda (Slackware, Caldera, EasyLinux, Red Hat, Debian, vb.) var.

b) Mandrake ve Red Hat ile birlikte gelen GNOME pencere yöneticisi ile birlikte gnome-ppp kullanilabilir.

c) X Window kullanmayanlar için ezppp ve pppsetup benzeri programlari önerebiliriz.

d) Çevirmeli ag baglantisini saglamak için pppd komutu kullanilabilir. pppd, Internet servis saglayicinin modemiyle baglanti kuracak ve gerekli yönlendirme ayarlarini yapacaktir.


Yukarida saydigimiz programlar elinizde yoksa, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine baglanip çekebilirsiniz. Bu sayfalarda baglantinin nasil yapilacagini ayrintili olarak yazmayacagim, her Linux kullanicisi kendi zevkine göre diledigi programi kullanabilir.
ALAN ADI SUNUCUSU

Alan adi sunuculari (DNS) makine adresinden IP adresi dönüsümü yaparlar. Internet'e girince mutlaka bir alan adi sunucusunun IP adresini /etc/resolv.conf dosyasinda belirtmeniz gerekiyor. Bu sayede, örnegin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine baglanacaksaniz, sisteminiz bu adresi DNS' e soracaktir. Ancak bu sayede Internet'teki bir adrese baglanabilirsiniz. Host komutu yardimiyla, bildiginiz bir sayfayi ya da makine adini kontrol edin. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], her hafta Linux haberleri sunan popüler bir sitedir.

Yukaridaki cevabi alabiliyorsaniz DNS ayarlariniz düzgün olarak yapilmis demektir. Eger herhangi bir yanit gelmiyorsa, birlikte /etc/resolv.conf dosyasini ayarlamamiz gerekiyor. Asagida örnek bir resolv.conf dosyasi var.
Bu satirlar, her iki IP adresinin de bir DNS sunucu oldugu, birinci DNS sunucudan cevap gelmez ise ikinci sunucunun sorgulanacagi anlamina gelir. Siz kendi servis saglayicinizdan (ya da sistem yöneticinizden) kullanabileceginiz DNS' lerin bir listesini isteyin.
Baglanti yaptiktan sonra herhangi bir adresi ping komutu yardimiyla kontrol edebilirsiniz. Yukarida adi geçen makineye kolayca ping yardimiyla ulastik. Hem IP, hem de isim ile baglanti kurabildigimize göre Internet'e bagliyiz demektir. Modem baglanti kuruyor, ama bir süre sonra hattan düsüyor ise, wvdial programini [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden alin.
Bu program, modemi otomatik olarak taniyacak ve servis saglayiciniza hiç bir sorunla karsilasmadan baglanti kurmanizi saglayacaktir. wvdial yaninda kwvdial adinda, KDE ile birlikte kullanabileceginiz bir programi da deneyebilirsiniz.

İyi çalışmalar...

__________________
Geçme namert köprüsünden alırsa sel alsın seni. Yatma çakal gölgesinde yerse aslan yesin seni!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baglantisi, linux, modem


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Local networkte bulunan cihazimiza uzak masa ustu baglantisi nasil yapilir uLas Ağ, Network ve Networking 0 17 Eylül 2009 21:31
Modem marka ve modem IPleri ( username password ) uLas Ağ, Network ve Networking 0 15 Eylül 2009 20:20
Linux altinda USB Modem Kurulumu Ocean GNU, Linux ve UNIX 20 16 Eylül 2008 02:33
Yahoo Eyenist [Network Oyun baglantisi] Silencer Bilgisayar Donanımı 0 07 Şubat 2008 21:03