IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   GNU, Linux ve UNIX (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/)
-   -   Amerikalı yine önde (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/49339-amerikali-yine-onde.html)

root 02 Şubat 2008 20:07

Amerikalı yine önde
 
Windows’un kalesi olan ABD’de bile bir teknoloji marketi Linux yüklü ucuz bilgisayarları düşük gelir seviyeli kesimle buluşturmayı başarıyor.

Türkiye’de farklı meslek gruplarına sağladığı indirimlerle toplu bilgisayar ihalelerini almaya çalışan, böylece lisanslı kullanım oranını yükseltmeye çalışan Microsoft, Çin ve Brezilya gibi ülkelerde çok düşük lisans ücretleri uygulamasına rağmen başarılı olamadı. İlginç olan, Microsoft’un kendi ülkesinde fiyat indirim politikası uygulamayıp, hiç kimsenin işine yaramayan Starter Edition’ın kullanılmasını tavsiye etmesi. İnsanları yüksek gelir seviyesine sahip olan ABD’de bile insanlar özellikleri kırpılmış bir işletim sistemine para ödemek yerine tam özellikli bir işletim sistemini kullanacak kadar akıllı davranıyor. Evlerde yeni oyunları oynamak için Windows yüklü bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor ama bu oyunları çalıştırabilecek donanım birçok insanın yetişemeyeceği kadar pahalı. Genel kullanım ve intermet kullanımı için ne bu pahalı donanımlara, ne de pahalı işletim sistemlerine para bağlamaya gerek var. Evlerde durum böyleyken, birçok ülkenin resmi kurumları da ofis uygulamaları ve web tabanlı uygulamalar için kullanılan bilgisayarlarında yerelleştirilmiş Linux sürümlerine hızla geçiyor.

Türkiye’de birçok yerli marka Linux’lu masaüstü ve dizüstü PC’ler üertiyor, ancak bu sistemlerde sadece işletim sistemi maliyetinden tasarruf ediliyor. Donanım bileşenlerini daha hesaplı hale getirmek hiçbirinin aklına gelmiyor. Tabii ki donanım maliyetini düşürmek için büyük tekellere bağımlı olmak yerine, VIA işlemciler gibi yeterli gücü düşük maliyetle sunabilen bileşenleri Türkiye’ye getirmeye ihtiyacı var. Amerikalı ünlü WAL-MART şirketi tüm bu şartları değerlendirip, Ubuntu temelli ünlü gOS’u işletim sistemi olarak kullanan sistemler tasarlattı ve online olarak satışına başladı. Temel sistem monitör hariç sadece 199 dolar fiyatla kullanıcıya ulaşıyor ve 1.5 GHz düşük güç ihtiyaçlı VIA işlemci, 512 MB RAM, 80 GB 7200 devir disk gibi Linux’u yüksek verimle kullanabilmek için yeterli bileşenleri içeriyor. Tabii yine de işletim sitemine para ödemek için çırpınanlar fiyatı ikiye çarparak Vista yüklü modeli tercih edebiliyor.

Tabii ki tek hesaplı sistem alternatifi bu değil. Geçmişte İlk Bilgisayarım organizasyonu 100 dolara kurmalı PC üretmeye çalışmış, sonra fiyat gittikçe yukarılara doğru tırmanmış, işin içinden çıkılamayınca proje iptal edilmişti. Uluslararası organizasyonların yapamadığını yakından tanıdığımız Asus yaptı, portatif medya oynatıcı fiyatına kullanışlı bir taşınabilir bilgisayar üretti. ABD’de konfigürasyona göre 200 dolardan başlayan fiyatlarla satılan Asus Eee 701, bu ülkede 6 saniyede bir tane satılarak en çok tercih edilen yılbaşı hediyesi olmayı başardı. Eee’nin herkesin dikkatini ilk anda çeken iki eksikliğiyse, bu kasaya daha büyüğü takılabilecekken, küçücük kalan 7 inç ekranı ve Linux için yeterli olan ama zamanla yetersiz kalabilecek 4 GB flash diski oldu. 7 inç ekranlı portatif medya oynatıcıların bu fiyata satıldığını düşünürseniz, Eee oldukça ucuz kalıyor. Disk kapasitesi sorununu da USB bellekler ve harici disklerle kolayca aşabilirsiniz.

Şimdi beklentimiz, Türkiye’de Pardus gibi bir güç varken, ülkemizdeki teknoloji devlerinin konuya ilgi göstererek, bu ülkenin büyük çoğunluğu asgari ücretle yaşamak zorunda olan insanları için birşeyler yapmaları. Yapılabileceğini biliyoruz, yapılabildiğini görüyoruz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net