IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeSaRCripS

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2013, 14:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux hataları ve çözümleri




ROCKWELL MODEM KULLANIMI......

Elimde Rockwell chipsetli olduğu iddia edilen bir modem var. Bu modemi Windows çok rahatlıkla çalıştırabilirken Linux'ta sorun çıkıyor. Bir yerde PCI modemlerin desteklenmediğini okudum. Acaba Linux'ta bu modemimi kullanamayacak mıyım?


Linux'ta şimdilik PCI modemlerin verimli kullanılabilme oranı oldukça düşük. Piyasadaki tüm dağıtımlar 2.2 çekirdeğini kullanıyorlar. Linus, 2.4 sürümü çekirdekle birlikte PCI modemlerin tamamının kullanılabileceği müjdesini veriyor. Şimdilik, piyasada pek fazla bulunmasa da ISA modemlerle, ya da harici modemlerle İnternet'e rahatlıkla bağlanabilirsiniz.

Aslında Rockwell chipsetli bir PCI modeminiz varsa, ve üzerinde de jumper bulunuyorsa Linux büyük ihtimalle bu modemi tanıyacaktır. Tüm modern Linux dağıtımlarıyla birlikte gelen kppp (KDE ile) ya da gnoppp (GNOME ile) işinizi görecektir. Uzun lafın kısa bir bilgisayar alırken Linux uyumunu istiyorsanız mutlaka harici modem arayın




MANDRAKE VE ÇÖZÜNÜRLÜK......

Mandrake Linux'umu kurdum. Kitaplarda Control-Alt ve nümerik klavyedeki + ya da - tuşuna aynı anda basıldığı takdirde ekran çözünürlüğünün değiştirilebildiği yazıyor. Ancak çalışmıyor. Sorunum nereden kaynaklanıyor olabilir?


Ekran çözünürlüğünü ayarlayabilmek için öncelikle o ekran çözünürlüğü altında çalışmak istediğinizi, bilgisayarınız kurulurken belirtmeniz gerekir. Mandrake Linux ile birlikte gelen Xconfigurator programı hangi çözünürlüklerde çalışacağınızı size söyler. Hangisini seçerseniz seçin, Control-Alt ile + ve - tuşları bu çözünürlükler arasında geçiş yapabilir.

Bir küçük ayrıntıyı daha hemen belirtelim, startx ile X Window açılırken /etc/X11/XF86Config dosyasını okur. Öntanımlı olarak açılan renk derinliği 8'dir, bir başka deyişle ekranda en çok 256 renk görebilirsiniz.

Eğer KDE ve GNOME gibi yüksek renk derinliği isteyen bir pencere yöneticisi altında çalışıyorsanız bu durum oldukça can sıkıcı olabilir. "startx -- -bpp 16" komutu ile 65536 renkte çalışmak her zaman için keyifli bir ortam yaratır.





TÜRKÇE KDE........


KDE altında nasıl Türkçe yazabilirim?


Yapılması gerekenler fazla işlem almıyor.

1. Öncelikle yazıtipinizi değiştirin. K - Settings - Desktop - Fonts menüsünden tüm yazıtiplerini ISO 8859-9 olarak ayarlayın. Ek olarak fixed yazıtipi Türkçe düzgün göstermiyor, bunu da Courier olarak düzeltin.

2. xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/

xmodmap.trq komutu klavyenizi Türkçe hale getirir. Bunu açılışta da kullanmak için kikbd paketini deneyebilirsiniz. kikbd, Windows'takine benzer şekilde sistem açılırken ekranın sağ alt köşesine istediğiniz klavye düzenlerini yerleştirir ve belirli tuş kombinasyonlarında birinden diğerine geçmenizi sağlar.

3. kvt programında (X altında Linux terminali) "Options" bölümünde "Fonts" menüsüne girin. Font bilgisi için Courier, 12 punto, ISO8859-9 bilgilerini verin. "Save Options" ile bilgileri kaydedin.

Ancak bunları yapabilmek için sisteminizin Mandrake ya da Red Hat olması gerekiyor. Bir başka önemli nokta da kurulum sırasında mutlaka XFree86-ISO8858-9 paketlerinin tamamının seçili olması. Bu paketler hem Türkçe yazıtiplerini, hem de klavye eşlem dosyalarını (klavye haritalarını) içeriyorlar.

REDHAT VE STAR OFFİCE........


Red Hat kullanıyorum. Star Office paketini nereden indirebilirim ve nasıl kurabilirim?


Star Office'i ftp.gelecek.com.tr/pub/

staroffice adresinden indirebilirsiniz. Aynı dizinde ayrıca Türkçe yazıtipleri de yeralıyor. Her iki paketi de rpm -i --force paketadı.rpm şeklinde kurarsanız makinayı tekrar açtığınız zaman KDE menüsü altında bir Star Office menüsü açıldığını göreceksiniz.

Buraya ilk defa tıkladığınızda Star Office sisteme kurulur, ikinci tıkladığınızda çalışır. Bu kadar basit.



WINDOWS VE LİNUX.......


Sistemime Linux kurmak istiyorum, ama Windows'u silmeden bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bir disk üzerinde birden fazla işletim sistemi barındırabilir miyim? Eğer yapabilirsem nasıl?


Bir disk üzerinde birden fazla işletim sistemini ekleyebilir, sistemin her açılışından bunlardan biri ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Örnek olarak aşağıda bir makinaya ait /etc/lilo.conf bilgileri var. Sistem açılırken

DOS/Windows ya da Linux arasında bir seçim yapabiliyorum. Genellikle Windows ve Linux içeren diskler için en az iki açılış örneği bulunur.


boot = /dev/hda # Linux birinci disk üzerinde delay = 50 # Herhangi bir seçim yapmak için 5 saniye # izin ver..

image = /vmlinuz # Çekirdeğimin adı /vmlinuz ve root = /dev/hda4 # /dev/hda4 altında (birinci diskin 4. bölümü)label = linux # LILO açılırken bunu ekranda "linux" olarak göster read-only # Salt okunur halde Linux'u aç (bunu değiştirmeyin)

other = /dev/hda1 # DOS, birinci diskin ilk bölümünde yeralıyor label = dos # LILO açılırken ekranda "dos" olarak göster table = /dev/hda


Bu dosyayı her değiştirdiğinizde yaptığınız değişikliklerin MBR'ye kayda geçmesi için "lilo" programını çalıştırmalısınız.



LİNUX'DAN VAZ GEÇMEK.....

Linux kurdum, ama şimdi tekrar silmek istiyorum. Açılışta bana verilen LILO: komut istemine tekrar dönmemek için ne yapmam gerekiyor?


Temiz bir DOS disketi ile sistemi açıp fdisk /mbr yazmak yeterlidir. Bu sayede sistemin ana açılış kaydı (Master Boot Record) LILO'dan temizlenecektir. Siz de kolayca sistemi yeniden açıp doğrudan Windows'a geçebilirsiniz.
ÇEKİRDEK DERLEMEK......

Yeni bir çekirdek derlemek istiyorum, ama nereden başlayacağımı bilemiyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Bu arada yeni bir çekirdek neden derlenir? Mesela yeni CD sürücümü göstermek için yeniden çekirdek derlemeye ihtiyacım var mı?


Yeni çekirdek derlemek için aşağıdaki adımları takip edin.

1. Çekirdeğin kaynak kodunun bulunduğu yer olan /usr/src dizinine gidin.

2. Sıkıştırılmış ve arşivlenmiş çekirdeği açmadan önce bu dizinde linux adında bir dizin varsa bunu ayrı bir isimle değiştirin.

3. Çekirdeği açın. İçindeki tüm dosyalar /usr/src/linux dizininden itibaren diske aktarılacaktır.

4. /usr/src/linux dizinine gidin.

5. make xconfig (X Windows altında derlemek için), make menuconfig (menu tabanlı ncurses kütüphanesini kullanarak derlemek için) ya da make config (doğrudan doğruya konsolda derlemek için) yazın.

6. Karşınıza çıkan soruları yanıtlayarak yeni çekirdeğinizin konfigürasyon dosyasını oluşturun

7. Sırayla "make dep" ve "make zImage" komutlarını verin.

8. Makinanızın hızına göre birkaç dakika içinde derlenecek. Yeni çekirdeğinizi

/usr/src/linux/arch/i386/boot/zImage dizininden alıp /boot veya / dizini altına yeni bir isimle (örneğin yeni-linux) yerleştirin.

9. /etc/lilo.conf dosyasını, yeni çekirdeği görecek şekilde yeninden değiştirin.

10. lilo yazarak MBR'nin haberi olmasını sağlayın.

11. Makinayı tekrar açtığınızda yeni çekirdeğiniz çalışmaya başlayacaktır.

Bir çekirdek temel bir program ve üzerine eklenebilen modüllerden oluşur. Eğer Linux üreticisi firma, ek modülleri sistemle birlikte size vermez ise (mesela ekran kartı modülü) çekirdeği yeniden derleyip bu desteği çekirdeğe gömmek ya da modül olarak derlemek zorunda kalırsınız. Genellikle modern Linux işletim sistemlerinin hepsi modüler bir yapıdadır ve fazladan çekirdek derlemeye gerek bırakmazlar.





PROGRAMLARI KURMAK.......

Linux altında çalıştırılacak olan bir programı kurmak için nasıl bir yöntem takip edilmeli?


Linux programları genellikle iki yolla elinize ulaşır. Birincisi, programın kaynak koduyla birlikte (ki bu tip dosyaları açıp derlemeniz gerekir), daha yaygın olan ikinci yöntemde ise programların RPM halleri vardır, tek yapmanız gereken rpm paketini çağırıp kolayca programı kurmak olur. İlk yöntemde uygulanması gereken işlem sırasıyla kaynak kodu içeren paketi açmak (tar -zxvf programadı.tgz), açılan dizine geçmek (cd programadı) ve burada sırasıyla ./configure, make ve make install komutlarını çağırmak. Çalıştırılabilir (binary) dosyaların nereye eklendiğine dikkat edin ve bu işlemleri yapmadan önce varsa mutlaka INSTALL ya da README gibi dosyaları okuyun.

Diğer yöntemde ise işimiz oldukça kolay, eğer dosyanın sonu .rpm ile bitiyor ise rpm -i programadı.rpm yardımıyla sisteme kurabilirsiniz. RPM paketinin içinde hangi dosyaların bulunduğunu görmek için ise rpm -qlp programadı.rpm komutunu yazın. Böylece çalıştırılabilecek komutların bir listesini alırsınız.





WİNDOWS ÜZERİNDE LİNUX.....

Linux'u kurabilmek için mutlaka ikinci bir disk bölümü ayarlamak gerekiyor mu? Windows üzerine kuramaz mıyız?


Aslında PhatLinux ya da WinLinux gibi dağıtımlar bu iş için biçilmiş kaftan, diskinizi bölmeye, Windows'u silmeye gerek yok, hatta tek dosya bile silmeden, güvenle sisteme Linux kurabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken yukarıda yazdığımız adreslerden bir tanesine gitmek ve Linux'u merak eden ama bir türlü vakit bulup da dolu diskini temizleyememiş kullanıcılar için hazırlanmış dağıtımlardan bir tanesini almak. Dikkat edin, en az 130Mb'lık dosyalar var, bunları indirmek oldukça fazla zamanınızı alır, ama Linux için denemeye değer.

HERHANGİ BİR RESMİ DÜĞME YAPMAK.....

Merhaba, ben ufak tefek bu webmaster'lık işleri ile uğraşıyorum. Web sayfalarım güzel görünsün diye kullanmak üzere bir düğme resmi yaptım ancak ben bile beğenmedim, ben bu düğme işini beceremiyorum. Internet'te bu işi bizim için yapanların servislerin olduğunu duymuştum ama adreslerini bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

ADIM 1

Önce düğme yapmak

istediğiniz resmi

masaüstüne DUGME.GIF adı altında kaydedin.

Internet'e bağlanın ve Web tarayıcınızı açın. Linklerimizi üyelerimiz görebilir İzafet üyeliği için tıklayın.. adresine bağlanın.


ADIM 2

Web sayfası örnek resimde de görüldüğü gibi bir diyalog kutusu şeklinde

tasarlanmıştır. FILE menüsünden OPEN GIF komutunu çalıştırın.


ADIM 3

Browse düğmesine basın. Açılacak olan dosya açma diyalog kutusunu kullanarak masaüstünden

DUGME.GIF dosyasını bulun, OPEN düğmesine basın. Dosya yolu

diyalog kutusunun içerisine

geldikten sonra UPLOAD IMAGE düğmesine basın.


ADIM 4

Örnek resimde de görüldüğü gibi GIF dosyası GIFWORKS servisine

gönderilecek ve ekranda görüntülenecek. Şimdi EFFECTS menüsünden BUTTONIZE komutunu çalıştırın.


ADIM 5

Yapmış olduğunuz düğmeyi beğeniyorsanız üzerine gidip sağ fare düğmesine basın. Açılacak olan menüden SAVE PICTURE AS komutunu çalıştırın ve düğmeyi sabit diskinizde istediğiniz bir klasöre bir GIF dosyası olarak kaydedin.



ADIM 6

Ekranda ekstradan yeni bir küçük pencere açılacak, içerisinde

resminizin düğme görüntüsü bulunacak. Bu diyalog kutusu içerisindeki ayarları kullanarak düğmenin yüksekliğini ayarlayabilir, gölge filan

verebilirsiniz. Her yaptığınız değişikliğin aktif olması için diyalog

kutusu içerisindeki REDRAW düğmesine basmanız gerekli.


ADIM 7

Genelde Web sayfalarında düğmelerin bir

basılı bir de normal hali görüntülenir.

Böylece, fare imleci düğmenin üzerine

geldiğinde bir basılmış izlenimi verilmeye

çalışılır. Eğer ekranda görmüş olduğunuz düğmenin basık halini görüntülemek

istiyorsanız BEVEL DIRECTION seçeneğini DOWN yapın, tekrar REDRAW düğmesine

basın. Düğmenin basık halini de sağ fare

menüsünü kullanarak sabit diskinize

kaydedebilirsiniz.

BAŞLANGıÇ DOSYALARı.....

DOS altındaki AUTOEXEC.BAT benzeri başlangıç dosyaları LINUX'ta nerededir?

Linux açılırken mutlaka /etc/rc.d/rc.local dosyasını okur; bunun yanında bir kullanıcı sisteme girerken /etc/profile dosyasını da okuyacaktır. Sisteme özgü ayarları /etc/rc.d/rc.local'dan, kullanıcılara özgü ayarları da /etc/profile dosyasından yapabilirsiniz.

GRAFİKLER

Herseyi kurdum ancak Sax ile X-Window grafik arayüzünü ayarlayamıyorum. startx yazınca "Server not installed" hatası alıyorum.Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bazı SuSE dağıtımları, kurulum sırasında XWindow için gerekli sunucuları ve sürücüleri sisteme yerleştiremiyor. Çözüm için gerekli komutlar sırası ile şöyle:

1. SuSE Linux CD'sini CD sürücüye koyun. root kullanıcısı ile komut satırından aşağıdaki komutları çalıştırın.

# mount /cdrom

# cd /cdrom/suse/

Böylece SuSE CD'sine geçmiş bulunuyorsunuz. Kartınız TNT, TNT2, Savage ya da Voodoo dışındaki yeni 3-D kartlardansa, yahut eski sayılabilecek S3 VIRGE, S3 trio 3D ise bu komutları verin:

# cd xsrv2

# rpm -ih xsvga.rpm

Bunlar bittikten sonra tekrar Sax'ı

# sax

komutu ile ya da XF86Setup'ı

# XF86Setup

komutu ile çalıştırarak ayarları yeniden yapın. Her iki komut da SuSE altında grafik kartının ayarlarını yapıyor. Artık startx komutu ile grafik arayüzüne geçebilirsiniz.


INTERNET BAĞLANTıSı.....

Kppp ile bağlandıktan sonra 10 saniye içinde hattan düşüyorum. Neden?

Bu sorun tamamen internet servis sağlayıcınızdaki ayarlama sorunundan kaynaklanıyor. Aşabilmek için /etc/ppp/options dosyasının içine

lcp-max-configure 30

satırını eklemelisiniz.

SISTEM AYARLARı.....

Mandrake ve Red Hat Linux kurduktan sonra sistemle ilgili ayarları nasıl yapabilirim?

Setup komutunu girdikten sonra karşınıza çıkacak olan menüde yeralan alt menülerde X Window ayarları, zaman dilimi ayarları, ses kartı ayarları, fare ayarları, klavye ayarları ve açılışta çalışacak olan sistem servislerinin ayarları yapılabilir.


NEDIR BU CORE......

Sistemde arada sırada "core" isimli bir dosya oluşuyor. Bu dosya nedir? Silersem sistemime zarar verir miyim?

O dosyanın hiç bir zararı yoktur, güvenle silebilirsiniz. core dosyası, bir program kendinden beklenmeyecek şekilde anormal bir şekilde hata yapar ve kapanırsa oluşturulur. Bu core dosyası o an programın bellekte çalışırken oluşturduğu görüntüdür. Usta programcılar core dosyasını inceleyerek programın hangi nedenlerden dolayı kilitlendiğini anlayabilirler.


TÜRKÇE KARAKTER PROBLEMI.....

Geçen ayki GNOME yazısını okudum. Sistemim Red Hat 6.0 ve GNOME kurulu bir halde geliyor. Ancak Türkçe karakterler bir sorunum var, ne yazabiliyorum, ne de okuyabiliyorum. Bu sorunumu nasıl düzeltebilirim?

Öncelikle Türkçe sorununu çözebilmek için Red Hat ya da Mandrake ile birlikte gelen Türkçe yazıtiplerini sisteminize kurmuş olmanız gerekiyor. Gereken dosyalar XFree86-ISO8859-9-100dpi-fonts,

XFree86-ISO8859-9-75dpi-fonts ve XFree86-ISO8859-9. İlk iki dosya Türkçe yazıtiplerini kurarken son dosya ise gerekli klavye haritasını yükler. Eğer Red Hat 5.2 ya da Mandrake 5.3 dağıtımı kullanıyorsanız,

/etc/X11/XF86Config dosyasını sevdiğiniz bir metin editörünü yardımıyla açın. Aşağıdaki satırların başına,

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"

...

bu satırları ekleyin:

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/75dpi:unscaled"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/100dpi:unscaled"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/misc:unscaled"

Eğer Red Hat 6.0 ya da Mandrake 6.0 kullanıyorsanız, /etc/X11/XF86Config dosyasına,

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/100dpi:unscaled"

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/75dpi:unscaled"

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/misc:unscaled"

satırlarını ekleyin.

X Window'a girin. KDE kullanıyorsanız, kvt altında Türkçe karakterleri görmek için bir terminal açın. Terminal içinden Options (Seçenekler) menüsünü seçin. Font'a (Yazıtipi) gidin ve Charset'i "iso-8859-9" olarak değiştirin. Font Family için "Courier" en iyi sonucu verecektir.

kvt'den çıkmadan, aşağıdaki komutlardan bir tanesini yazın. Bu komut, klavye eşlem dosyasını yükleyecektir.

Q klavye için

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.trq

F klavye için

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.trf

Normal klavye için (Alt-Gr tuşu yardımıyla Türkçe karakterler basılabiliyor)

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.alt

GNOME-terminal'de Settings -> Preferences -> General -> Font -> Browse menüsüne gidin. Filter altından "iso8859-9"u işaretleyin. Font ile dilediğiniz bir yazıtipini kullanmak üzere seçin.

Klavye düzenlerini açılışta seçmek üzere ayarlamak isterseniz, xmodmap satırlarını .xinitrc dosyası içine kopyalayın. Bu durumda X Window'a "startx" komutu yardımıyla geçmelisiniz. Eğer açılışta X Window'a düşüyorsanız, yukarıdaki xmodmap satırlarının .Xdefaults dosyasına eklenmesi gerekiyor.


LINUX'DA DOSYA PAYLAŞıMı.....

İşyerimizdeki NT makinalar yerine Linux kurduk. Şu anda hiç bir Windows NT makinası servis vermiyor. Web ve e-posta servislerimiz Linux üzerinde. Ancak dosya paylaşımında sorunlar yaşıyoruz. Sadece belirli bir dizini kullanıcılara paylaştırmak için smb.conf dosyasını ne şekilde yapılandırmamız gerekiyor?

Aşağıdaki çözüm, sistemde NT olsun ya da olmasın işinizi görecektir. Kısaca "share level authentication" dediğimiz bu yöntemle, belirli bir dizini, istediğini kullanıcılara paylaştırabileceksiniz. Önce, smb.conf dosyasının [global] bölümüne aşağıdaki satırları ekleyin.

security = share

encrypt passwords = no

Bu satırların normal olarak smb.conf'ta öntanımlı halde gelmesi gerekiyor. Şimdi sırada herhangi bir dizini kullanıma açmak var. Aşağıdaki örneği inceleyin.

[web-servisi]

path = /home/httpd/html

usernames = filiz atilim

only users = true

Yukarıda, /home/httpd/html dizinine erişebilecek olan kullanıcıları filiz ve atilim olarak tanımladık. Her iki kullanıcının da Linux tarafında tanımlı olmaları (bir başka deyişle /etc/passwd dosyasında girdilerinin bulunması) gerekiyor. Tabi /home/httpd/html dizinlerinin ayarlarının bu kullanıcılara göre olması gerektiğini belirtmemize gerek yok. Artık Linux web sunucunuza "Ağ Komşuları" penceresinden bağlanabileceksiniz. Samba sunucuya bir isim vermeyi unutmayın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çözümleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mavi ekran hataları ve çözümleri Luis Windows 0 26 Nisan 2010 12:37
MSN Hataları ve Cözümleri Toplu Halde.. Gravity Güvenlik Açıkları 1 16 Ocak 2008 23:08
asp hataları ve çözümLeri.. tioas ASP/ASP.NET 2 08 Ekim 2006 14:51