IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Şubat 2012, 20:45   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Görme Keskinliği Ölçümü - Görme Keskinliği Testi




Genelde hastanın tam karşısına 6 metre uzağa yerleştirilmiş 10 kademeli ve kültür seviyesine göre şekiller veya harfler dizisinde oluşmuş eşel'lerdir (görme eşeli):

En kullanışlısı Snellen eşelidir.
Hastaya gözlük deneme çerçevesi takılarak ve önce sol göz örtülerek sağ göz ile en üstteki en büyük harfi okuyor ise (1/10 veya 0,1) diziler gittikçe ufaltılarak 2/10 veya en alt sıradakini okuyor ise 10/10 veya tam ile ifade edilerek kaydedilir.

eğer hasta 10/10 veya tam okuyamıyor ise uygun gözlük deneme camı (daha önce skiaskopik veya otorefraktometre ile saptanan değerdeki) takılarak okuması sağlanır.

Eşeldeki en büyük harfi veya şekli göremiyor ise parmak saydırılır. Örneği 3 metreden görüyor ise "3 m.p.s". diye not edilir. El sallama hareketini farkediyor ise 1 m el hareketi, bunu da fark etmiyor ise
göze tutulan ışık kaynağını algılıyor ise persepsiyon + (P+) Işığın yönünü dört kadranda algılıyor ise projeksiyon + ((P + P+++ +) işaretlenir.

Hasta ışığı da farketmiyor ise görme yoktur (absolü) Bugünkü olanaklarla görme esefleri uzaktan kontrol edilebilir, projeksiyon tipi eşeller
şeklinde doktorların hizmetine sunularak işlem kolaylaştırılmış ve hızlandırılmıştır.

Yakın Görme Ölçümü

Bunun için küçükten büyüğe dizilmiş ve 10 kademeden oluşan yakın okuma eşelleri kullanılmaktadır. Özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakın okuma güçlüğü dediğimiz prespiyopi tanı ve düzeltilmesinde kullanılır. En kullanışlısı Jaeger tipi okuma eşelleridir Bu tip eşeller 35 cm'den tutularak en üstteki Jl puntalarını okuması istenir ve hastanın yaşına göre klasik değerlerdeki cam gözlük çerçevesine eklenir ve okuması istenir

Renk Testi - Renk Körlüğü Testi

Bu doğumsal olarak renk körlük tipini veya sonradan bir takım hastalıklar (retrobuller nevrit gibi) veya ilaçların etkisini araştırmada ve sağlık kurul raporlarında kullanılır (sürücü ehliyeti). En meşhuru ve en pratiği Ishiahara renk test kitabı'dır

Burada renkli noktalardan oluşan rakamlar veya şekiller hastaya okutularak değerlendirilir ve renk algılaması saptanır.

Tonometri - Tonometre

Göziçi basıncının ölçümüne denir. Normal göziçi basıncı 10-22 mmHg'dir. Bunun için tonometre denen aletler kullanılır. İki ana tip vardır:

1. Dijital tonometri
2. Aletle

A) Gözün korneasına temas ederek ölçüm yapanlar: Göze lokal anestezik damlatıldıktan sonra Hasta sırtüstü yatarak korneaya uygulanan çökertici (En meşhuru Schıotz)

Biyomikroskopa takılan ve oturur durumda ölçen düzleştirici (En meşhuru Goldman aplanasyon tonometrisi)

B) Göze temas etmeden ölçüm yapanlar havalı tonometre
Havalı tonometreler göze lokal anestezik damlatılmasına gerek olmadan ve göze temas etmeden ölçüm yapar. Hastanın ürkmemesi, bulaşıcı göz hastalığı (konjonktivit gibi) aktarmaması gibi üstünlüklere sahiptir .

Tüm bu tonometreler arasında en hassası aplanasyon tonometresi olması nedeniyle özellikle glokomlu hastalarının tanı ve takibinde kullanılmaktadır.
Tüm yukarıdaki yöntemlerle yapılan muayene bitmiş ve tanıya varılmıştır. Uygun ilaç reçetesi ve gerekiyor ise gözlük reçetesi düzenlenerek işlem bitirilir. Tanı konamıyor ise daha derin muayene için uygun bir klinikte III. basamak muayene yapılmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
keskinliği, testi, ölçümü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Boş görme KarakıZ İslamiyet 0 14 Kasım 2011 14:34
Görme Beni... StiLo Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Nisan 2009 06:28
access görme darl Unreal IRCd 7 22 Ağustos 2008 13:29
Statusu görme Darkc0de Unreal IRCd 1 27 Ocak 2008 16:04