IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2015, 12:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mevsime bağlı göz alerjileri




Mevsime bağlı göz alerjileri

Özellikle bu dönemde çimen ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artması sonucu göz alerjisinin arttığını belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Bozkurt anlatıyor


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bazı hücre tiplerinin çeşitli maddelere karşı gösterdiği aşırı duyarlılık olarak tanımlanan göz alerjisi oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki ülkemizde her 15-20 kişiden biri göz alerjisinden yakınıyor. Göz alerjisine en sık polenler parfümler kozmetikler bazı ilaçlar havadaki toksik etkenler ev tozu ve akarlar yol açıyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Bozkurt göz kapaklarında şişme gözlerde sulanma kaşıntı kızarıklık ve ipliksi çapaklanma şeklinde gelişen göz alerjisi tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek “Çünkü göz alerjisinin bazı tipleri yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra ’Keratokonus’ denilen ve kişide ilerleyici astigmat yapan bir hastalığın gelişmesine yol açabiliyor.”

Kaç tip göz alerjisi var?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Nesrin Bozkurt bahar ve yaz mevsiminde daha sık görülen göz alerjisinin 6 gruba ayrıldığını belirterek bunları şöyle sıralıyor:

Mevsimsel alerjilerin nedenleri nelerdir?

Özellikle bahar ve yaz aylarında çimen ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artması nedeniyle alerji vakalarında ciddi bir yükseliş oluyor. Polen salınımı ne kadar fazla ise alerji bulgularına sahip hastalara da daha fazla rastlanıyor. Genellikle aile öyküsü olan çocuklarda havadaki polenler alerjik reaksiyon oluşturarak gözlerde aniden şişme sulanma ve kaşıntıya yol açıyor.


Yıl boyunca ne tür alerjiler görünür?

Aslında özellikleri ve oluş mekanizmaları açısından mevsimsel alerjik konjunktivitlere (göz kapaklarının içi yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince-saydam zarın iltihaplanması) çok benzerlik gösteriyor. Bu tip alerjiden ev tozu hayvan tüyü ve akarlar gibi vücudun sürekli maruz kaldığı ajanlar sorumlu tutuluyor. Belirtileri mevsimsel alerjik konjuntivite göre daha hafif olmakla beraber daha uzun sürüyor.

Atopik Alerjik Konjunktivit nedir?

Ergenlik döneminden sonra 20’li yaşlarda başlayan bir alerji formu. Ailesinde alerji olanlarda ve çocukluk döneminde vernal Konjunktivit yaşayanlarda daha sık görülüyor. Gözün saydam tabakası olan korneada da tutulum ortaya çıkan bu tip alerjide gözde sürekli kaşıntı oluşuyor. Keratokonus denilen ve kişide ilerleyici astigmat yapan bir hastalık gelişme riski olabiliyor. Bu nedenle muayeneler sırasında astigmat yönünden dikkatli olmak gerekiyor.

Akut Alerjik Ödem nedir?

Kişi alerjene maruz kalınca ani olarak yani saatler bazen de dakikalar içinde göz kapaklarında çok miktarda ödem konjunktiva dokusunda şişlik ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle polen mantar ve böcek ısırmalarında bu tabloya sıkçı rastlanıyor. Ödem vücudun diğer bölümlerinde de gelişebiliyor ki bu durum solunum yetmezliğine kadar gidebiliyor.

Vernel Alerjik Konjunktivit nedir?

Özellikle erkek çocuklarda daha sık görülen oldukça ağır seyirli bir konjunktivit türü olan vernal konjunktivitler 10 yaş öncesinde başlıyor ve etkinliği ergenliğe doğru giderek azalıyor. Bu tip konjunktivitler oldukça ağır seyirli oluyor. Işık hassasiyeti şiddetli kaşıntı göz kapak altlarında kabarık oluşumlar ortaya çıkıyor ve bu belirtiler yaz aylarına doğru başlıyor.

Günümüzde özel lens dizaynları olduğu ve lensler genellikle kullan-at olarak kullanıldığı için bu tip alerjik reaksiyon daha az görülüyor.

Kortizonlu damlalar nasıl kullanılmalı?

Göz alerjisinden en önemli korunma yöntemi alerjene maruz kalmamak. Bu nedenle hastaların polen mevsiminde kapalı ortamlarda bulunmamaya çalışmaları filtreleri polenleri süzecek şekilde olan klimaları tercih etmeleri gerekiyor. Alınabilecek bir başka önlem de dışarıya çıkarken gözlük kullanmak. Göz alerjisinde uygulanan tedavide ise hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmak için akut dönemde soğuk kompresler ve göz damlaları kullanılıyor. Gerekirse tedaviye kortizon içeren damlalar ve suni gözyaşı damlaları da ilave edilebiliyor. Ancak kortizonlu damlalar çok hızlı rahatlama sağladığı için hastalar tarafından kontrolsüz olarak uzun süreli kullanılırsa göz tansiyonu ortaya çıkabiliyor. Ayrıca alerjik astım gibi nedenlerle ağızdan veya nefes yolu ile kortizon alan kişilerde katarakt görülme sıklığında artış oluyor. Dolayısıyla bu tür damlaların bir göz hekimi kontrolü altında alınmaları gerekiyor.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alerjileri, bağlı, gÖz, mevsime


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En sevdiğim mevsime geldik Tufan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Ekim 2014 22:06
Evinizi Yeni Mevsime Hazırlayın Zen Ev Dekorasyonu 0 25 Ekim 2012 11:11
Mesleksel Deniz ve Su Ürünleri Alerjileri Liaaa Sağlık Köşesi 0 18 Şubat 2012 15:52
Kedi ve Köpeklerde Mevsime Bağlı Tüy Dökülmesi Frozen Evcil Hayvanlar 0 28 Mart 2011 18:58
Bahar Alerjileri YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 23:38