IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2019, 10:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
600 yıllık külliyedeki mezar taşlarını kırmışlar




600 yıllık külliyedeki mezar taşlarını kırmışlar


Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Sultan 2. Murat ve Fatih Sultan Mehmet dönemlerinde önemli görevler üstlenen devlet adamı İshak Paşa'nın yaptırdığı İshakpaşa Külliyesi içindeki Osmanlı Dönemi'ne ait mezarlar, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

İnegöl'de bulunan ve daha önce ahşap kapıları kırılan İshakpaşa Türbesi'nin bu kez içindeki mezarlar, kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi. 600 yıllık külliyedeki mezar taşlarının kırıldığı görüldü.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





İshakpaşa Camii'nin imamı Mehmet Nuri Memiş ile İshakpaşa Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fethi Korkmaz, tarihi yapılardaki tahribata tepki gösterdi.
Osmanlı Dönemi'nden kalan mekanlara sahip çıkılması gerektiğini belirten Memiş, "İshakpaşa Türbesi ve Külliyesi İnegöl'ün en önemli tarihi mekanlarının başında geliyor. İshakpaşa Türbesi çevresinde camimiz, külliyemiz, medresemiz ve Osmanlı mezarları bulunmakta. İshakpaşa Türbesi yanında mezar taşlarımız var. Bunlar tarihi mezar taşları. Aynı zamanda İnegöl'ün geçmişine dair önemli bilgileri bu mezar taşlarında okumamız mümkün. Daha önce bu tarihi mekanda görev yapmış olan kadısından subaşısına, camide imamlık yapmış efendilere kadar burada bulunmakta. Dolayısıyla bu mezarlıklar bizim için yaşayan tarih oluyor. Burada bulunan tarihi mekanların koruma altına alınmasını önemle rica ediyoruz" diye konuştu.

'TEDBİR ALINMASI GEREK

Kentte tarihi mekanların korunması için Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce görevliler atandığını kaydeden Memiş, "Bizim 600 yıllık tarihimiz büyük bir kompleks. Akşam saatlerinden sonra buralarda kimse olmuyor. Farklı insanlar, farklı amaçlarla buralara gelmekte. Mezar taşlarına zarar verip, kırdılar. Bunlara karşı tedbir almamız lazım. 1460'lı yıllardan bu yana gelen değerleri muhafaza etmek, gelecek nesillere bu tarihleri anlatmak istiyorsak bu mekanlara değer vermemiz gerekiyor. Herkesin üzerine düşen görevi yapmasını istirham ediyoruz. Bizler buralara sahip çıkmaya çalışıyoruz; fakat yeterli değiliz. Yetkililerden burayla alakalı çalışmalar yapmalarını istiyoruz" dedi.
İshakpaşa Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Korkmaz ise "İshakpaşa, İnegöl'ün en önemli tarihi. Buraya vatandaşlar olarak sahip çıkmamız lazım. Mezar taşlarına zarar verirlerken gördüm. Türbenin etrafında piknik yapıyorlar; pislikleri bırakıp, gidiyorlar. Biz burayı korumaya çalışıyoruz. İnegöl halkının buraya sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.



Sputniknews

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
külliye, kırılmiş, mezar taşi, tarihi külliye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamile bir kadına ait 3 bin 700 yıllık mezar bulundu Sanem Haber Arşivi 0 22 Kasım 2018 22:20
SIRA DIŞI MEZAR OLAY OLDU! Genç kıza iPhone 6 model Telefon şekilde Mezar taşı yapıldı. oMeN Haber Arşivi 3 28 Eylül 2018 14:33
İki bin yıllık mezar taşı tuvalete giriş basamağı oldu Seth Haber Arşivi 0 28 Eylül 2014 13:56
2159 yıllık mezar, kadının süslenme merakına delil.. AngeLus Merak Ettikleriniz 0 20 Aralık 2009 16:30
700 Yıllık Mezar Taşı Çalındı Kralice Haber Arşivi 0 11 Haziran 2008 08:59