IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2020, 15:39   #1
Çevrimdışı
Gökalp ♡
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Balık tutmaya çıkan bir grup, antik döneme ait kayıp hazine buldu




Gazze'nin sahil kesiminde bir grup balıkçı, antik döneme ait çok nadir sikkeleri gün yüzüne çıkardı. Sikke uzmanı Doktor Ute Wartenberg, "Bu son derece önemli bir keşif. Büyük İskender'in kabartmasını taşıyan sikkelerin yer aldığı en büyük keşif olduğu şüphesiz" diyerek olayın büyüklüğünü tarif etti.

Sikke uzmanı Wartenberg, 2017 baharında yapılan bu keşif öncesinde, bir düzine kadar benzer sikkeyi bizzat incelemiş bir uzmandı. Gazze'de bir arkeolog olan Fadel Alatol da ilk karşılaşmayı, "Paraları elimde tuttuğumda şoke oldum, imamanamadım" diye anlatıyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Fadel Alatol, Makedonyalı imparatorun dönemine ait 2.300 senelik sikkeleri ilk tanımlayan uzmandı. Büyük İskender, Makedonya İmparatorluğunun sınırlarını, bugünkü Yunanistan'dan Hindistan'a kadar genişletmişti. Mısır'a ulaşma hedefi ile çıktığı seferde, stratejik öneme sahip Gazze'yi de kanlı bir kuşatma sonrası ele geçirmişti.


Arkeolog Fadel Alatol, tanımladıktan sonra sikkelerin ortadan kaybolduğunu söylüyor. Muhtemelen satışla el değiştirdiler.Sikkeleri bulan balıkçılardan Abu Ahmet, BBC'ye her birini 15 dolara sattığını söyledi. Alatol, "Bu sikkeler, bizim tarihimiz için ne anlama geldiğini bilmeyen ellerdeler. Bu çok üzücü" diyordu. Bu Büyük İskender sikkelerinden biri, Londra'daki bir müzayede evinde 130 bin dolara satıldı.

Sonraki iki sene içinde 19 adet sikke, mezatlarda ortaya çıktı. Bunlardan 11'i Londra'daki Roma Numismatics müzayede evi tarafından satıldı.Gazze keşfi öncesinde bu rakamın ancak yarısı kadar benzer sikke, kayıtlara girmişti.Birkaç ay sonra Gazze'de bulunanlara benzer sikkeler, müzayedelerde ortaya çıkmaya başladı.

Müzayedeye sokulan bu son derece ender sikkelerin hiçbirinin, endüstri için önemli bir kavram olan köken bilgisi bulunmuyordu. Peki nereden geliyorlardı? Fadel Alatol, madeni para uzmanı Thomas Bouzou'ya keşfin fotoğraflarını göndermişti. Ancak o günden bu yana, müzayedelerdekilerle Gazze sikkelerini eşleştirmeye çalışan Bouzou başarılı olabilmiş değil. Köken bilgisi olmadan madeni para satışı, müzayede endüstrisinde yasadışı değil. Ancak bu denli ender sikkelerin, köken bilgisi olmadan satışı eşine az çok az rastlanır bir durum.


Doğrulanmış bir köken bilgisi olmadan, herhangi birinin, bu sikkelerin nereden geldiğini bilme olasılığı bulunmuyor. Kayıp antikaların izini süren bir uzman olan James Ratcliffe BBC Arapça'ya, "Eğer bu sikkeleri almak isteseydim, satıcının kim olduğunu ve nereden bu sikkelerini bulduğunu bilmek isterdim" diyor.


Ancak yaptığımız araştırma, 19 Gazze sikkesinden altısının kim tarafından satıldığını ortaya çıkardı. Filistinli sikke koleksiyoncusu Tarık Hani'ye ait Instagram ve Facebook sayfalarında, İskender sikkelerine ait fotoğraflar tespit edildi. Tarık Hani Koleksiyonu, aynı sosyal medya sayfaları aracılığıyla, satışa çıkarılan son sikkelerden beşinin kendilerine ait olduğu da belirtiliyordu. Aile, BBC Arapça Servisine yaptıkları açıklamada, satılan altı sikkenin kendi koleksiyonlarından olduğunu doğruladı.


BBC'nin ulaştığı bir belgeye göre, bu sikkeler 1967 yılından bu yana Gazze'deki Ortodoks Kilisesi'nin kasasında tutuluyordu. Bu tarih, sikke satışına ilişkin getirilen yasalardan öncesine denk geliyor ve bu ticaretlerinin yasal olduğu anlamına geliyor. Bu altı sikkenin kayıt altına alınması ile, 2017 yılından bu yana müzayede evlerinde kökenleri olmadan satışa çıkarılan sikke sayısı 13'e düştmüş oldu. Balıkçılar tarafından Gazze'de bulunan sikkeler ile satışa çıkarılan 13 sikkenin fotoğraflarını gösterdiğimiz uzmanlardan hiçbiri, bu kadim paraları eşlemeyi başaramadı. Peki Roma Numismatics tarafından satışa çıkarılan 11 Büyük İskender sikkesi nereden çıktı? Bu paralar nereden geldi?


Bu soruyu yanıtlayabilmek için Roma Numismatics'in yöneticisi Richard Beale ile buluştuk ve 2017 yılında, müzayede evinde 130 bin dolara alıcı bulan sikke ile ilgili kendisine sorular yönelttik. Bu sikke, Kanadalı özel bir koleksiyonerden geldiği şeklinde kayıt altına alınmıştı. Beale ile röportaj için buluştuğumuzda, müzayede kataloğunda yayımlanandan fazlasını söylemedi. Son döneme ait neredeyse tüm kataloglardan özel bir "teşekkür" bölümü yer alıyor. O bölümde bize tanıdık gelen, Salem Alshdaifat ismine rastladık. BBC'ye konuşan balıkçılar, Ürdünlü bir sikke satıcısına ulaşmak için Alshdaifat'ı bağlantı olarak kullandıklarını açıkladı.

Alıntı

__________________
O Herşey
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 05 Şubat 2020, 19:54   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Balık tutmaya çıkan bir grup, antik döneme ait kayıp hazine buldu




Babam da yıllardır çıkıyor grupca bir kez olsun söyle şeyler getirmediler ya
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır"


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

 

Etiketler
antik döneme ait kayıp hazine buldu, balık tutmaya çıkan bir grup


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarihte İlk Kez Antik Fosillerde Kırmızımsı Renk Buldu RebeL Bilim Dünyasından Son Haberler 1 22 Mayıs 2019 11:15
Kayıp Balık Nemo PySSyCaT Boyama Sayfaları 0 03 Nisan 2016 20:53
Depremden yaralı çıkan eşini 15 yıl sonra buldu Seth Haber Arşivi 0 29 Kasım 2014 11:29
Ayurveda (Ayurvedik) Hindistan kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemidir. Sevda Sağlık Köşesi 0 29 Haziran 2013 01:35
Marmara'dan çıkan tuhaf balık Lucifer Haber Arşivi 1 22 Eylül 2010 17:42