IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By huri

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 21:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uzmanlardan grip korona karışıklığı endişesi!




Mevsimsel grip dönemi kapıda. Uzmanlar endişeli. Zira, koronavirüs ile influenza belirtileri; ateş, öksürük, nefes darlığı gibi, hemen hemen aynı. Dolayısıyla her iki hastalık karıştırılabilir. Grip olan kişiler ‘Korona oldum’ diye hastanelere başvurabilir. Aynı şekilde grip olan hastaya da koronavirüs tedavisi uygulanması olası. O nedenle uzmanlar bu kış 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı öneriyor. İşte görüşler...

Her yıl binlerce kişide ekimin ilk haftası influenza görülmeye başlandığını belirten Yeditepe Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya “Her kış başında hastalarıma grip aşısı olmalarını öneriyordum. Bu yıl durum farklı. 6 aydan büyük herkesin aşılanması şart” diyor. ‘Peki ama neden?’ Cevabı net: “Koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artıyor. Ve biz ‘Bu hastalığı iyi tanıyoruz’ desek de DSÖ her gün hastalığa dair farklı tanılar ve bulaşma şekilleri açıklamaya devam ediyor. Öte yandan Influenza A yani domuz gribinin klinik tanıları ile COVID-19’unki aynı. Akciğer filminden dahi korona mı yoksa influenza mı olduğunu ayırt etmeniz mümkün değil!”
TANI KOYMAK KOLAYLAŞACAK

Sonbaharda influenza başladığında bu işin çığırından çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Topkaya şöyle devam ediyor: “Hastalara tanı koymak zorlaşacak. COVID olmadığı halde COVID tedavisi alan veya gereksiz yere domuz gribi tedavisi uygulanan hastalar olacak. Bu karışıklığı önlemek ve hastaneler ile doktorlar üzerindeki yükü hafifletmek adına 6 aylıktan itibaren herkesin aşı yaptırması hayati önem taşıyor. Bu seneye kadar ben de hiç grip aşısı olmamıştım ama bu sene muhakkak olacağım. Altını çizmek isterim ki grip aşısı sizi koronadan korumaz. Olası bir karışıklığı önlemek ve koronaya yakalanmanız halinde iyi bir mücadele vermeniz için gereklidir.”

AŞI KARŞITLARINA ‘DUR’ DEYİN

Prof. Dr. Topkaya tüm dünyanın benzer kaygılarla grip aşısı peşine düştüğünü Türkiye’ye ise aşının ekim gibi gelmesinin beklendiğini söylüyor. Bu noktada bir de parantez açıyor: “Aşı karşıtı söylemlere kesinlikle katılmıyorum. Hele ki ortada böylesi öldürücü bir virüs varken aşının koruyuculuğunu tartışmayacağım bile. Bazı bilim insanlarının yanlış yönlendirmeleri olacaktır. Bu tarz karalamalara lütfen kulaklarınızı tıkayın. Akciğerde hasar bırakabilecek; her türlü bakteri, enfeksiyon, virüsleri minimalize etmeliyiz. Çünkü zaten başımızda COVID gibi bir bela var.”

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman grip aşısına dünya genelinde bu yıl her zamankinden fazla talep olacağını hatırlatarak “Yaklaşık 1-1.5 ay önce bakanlığa bir çağrı yaptık. ‘Bir an önce anlaşmaları imzalansın ve bir an önce Türkiye’ye gelsin’ dedik. Henüz bu konuda bir açıklama yapılmadı. Ne durumdayız bilemiyorum. Aşılar yurtdışından geliyor, şu an üretimi başlamamış olabilir. Eylül-ekimi bulabilir süreç ama şimdiden pazarlıkların yapılması gerek. Çünkü geçen sene ihtiyacın yüzde 10’u kadar grip aşısı getirilmişti. O nedenle bazı endişelerimiz var” diyor.

KAMU PERSONELINE ÜCRETSİZ OLMALI

COVID-19 ve influenza bulgularının birbirine benzediğini söyleyen Prof. Dr. Adıyaman “Kişinin COVID-19 mu yoksa mevsimsel grip mi olduğunu ayırt etmek zor. İkisi birbirine karışan bulgulara sahip hastalık olduğu için ayırıcı tanıya şiddetle gereksinimimiz var. Bunun için aşı şart. Ayrıca kamu personeli ile risk grubundakilere ücretsiz yapılmalı” diyor.

ALINTI

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
korona aşı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
- Korona virüsü aileleri ayıramadı- Ordu'da, korona virüs testleri pozitif çıkan Özcanlı ve Öztürk... CORDON BLEU Sağlık Haberleri 1 13 Nisan 2020 14:16
Uzmanlardan grip ve aşı uyarısı Wizard Sağlık Köşesi 0 07 Aralık 2016 17:12
Kafa karışıklığı Lcia Aşk ve İlişkiler 0 25 Ekim 2014 14:44
Uzmanlardan hamilelere grip uyarısı System Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 04 Kasım 2011 15:34
SBS'de 'yabancı dil' karışıklığı Dilara Haber Arşivi 0 07 Haziran 2010 12:48