IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2019, 10:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google'dan Daha Kapsamlı 6 Arama Motoru




Aklımızdaki birçok sorunun yanıtını aradığımız Google'ın 10 yıldan eski internet sitelerine dair verileri arama motorunda göstermediği ortaya çıktı. Peki 10 yıldan eski bir internet sayfasını arıyorsak ne yapmamız gerekiyor?

İnternet, gelişen teknoloji ve bireylerin sosyal medyaya her gün daha da bağlanması ile sürekli büyüyen bir mecra haline geldi. Her gün var olan internet sitelerine bir yenisi ekleniyor. Gelişim o kadar hızlı ki platformun bir kısmı zamanın da getirdikleriyle beraber bir köşede unutulup yavaş yavaş yok olmaya yüz tutuyor.

İnternet tasarımcılığı ve blog yazarlığı yapan Tim Bray ve Marco Fioretti, bu yılın başlarında Google’ın arama motoru üzerinde eski tüm internet verilerini endekslemeyi bıraktığı iddiasını ortaya attılar. Bunun ne anlama geldiğini kısaca açıklamak gerekirse yok olmaya yüz tutan bu internet sitelerini yok eden milyonların tercihi Google’ın kendisi olabilir.

Google’ın bu eylemlerinin sonucunda 10 seneden uzun bir süredir internette olan belirli internet siteleri, Google arama motorundaki aramalarda gözükmemeye başladı. Bray ve Fioretti, Google’ın bu kadar etkili bir hafızaya sahipken bunu son 10 yıl ile sınırlandırmasının bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. Kafamıza takılan her soruyu Google’a sorduğumuzda bilgi polisliği yapan Google’ın her bir soruyla uğraştığını düşündüğümüzde bu mantıklı gelebilecek bir eylem. Ancak bu, aynı zamanda da Google’ı tarihsel bir arama için kullandığımızda aldığımız cevaplardan çok daha fazlasının bir yerlerde gizli olduğu gibi kalp kırıcı bir gerçekle de bizi baş başa bırakıyor. İşte böyle bir durumda başvurabileceğiniz 6 internet sitesi:

DuckDuckGo ve Bing


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bray’in söylediğine göre DuckDuckGo ve Bing arama motorlarının her ikisi de internette hâlâ Google’dan daha fazla ve daha eksiksiz kayıtlar sunuyor. DuckDuckGo ve Bing ayrıca, Google’ın arama motorunda göstermediği eski internet sitelerini de bizlere gösteriyor. Yani 2009 yılından önce var olan belirli bir internet sitesiyle ilgili arama yapıyorsanız ve Google size bir arama sonucu göstermiyorsa hâlâ çalabileceğiniz iki kapı var.

Wayback Machine


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


DuckDuckGo ve Bing işe yaramazsa üçüncü bir tercih olarak yaptığınız aramayı bir başkasının da muhtemelen yapmış olabileceğini düşünerek Wayback Machine’in arşivlerine göz gezdirebilirsiniz.

Million Short


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


‘Peki, daha geniş kapsamlı sorular için kimin kapısını çalalım?’ diye düşünebilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz, onlarca yıl önceye dayanan ve arayınca da bulamadığınız daha da kapsamlı sorular için de gidebileceğiniz daha kapsamlı seçenekler de bulunmakta. Bunlardan biriyse siz arama yaptıktan sonra en çok tercih edilen ve en popüler olan cevapların bulunduğu siteleri eleyip sizi internetin daha derin, kuytu köşelerine çekecek aramalara götüren Million Short.

Wiby.me


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Başka bir alternatif olarak da ‘klasik internet sitelerinin arama motoru’ olan Wiby.me’ye gidebilirsiniz. Wiby.me ise internetin büyük bir kitlesini oluşturan amatör ama aynı zamanda meraklı olan kullanıcılar için özelleştirilmiş ve internetin daha eski hatta kadim denilebilecek kadar eski arama sonuçlarını gösteren bir arama motoru.

Pinboard


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Son olarak sizlerle paylaşacağımız arama motoru ise Pinboard. Kendisini minimalist bir arama motoru olarak tanımlayan Pinboard, arşiv görevlilerinin kullanabileceği anahtar özellikler sunan Pocket arama motoru ile benzer özellikler taşıyor. 11 dolarlık yıllık hizmetini satın almanız durumunda, Pinboard kaydettiğiniz her sayfa için size özel bir internet arşivi oluşturuyor. Daha eski ve internet üzerinden silinmemiş şeyler aramanız durumunda böyle bir özellik, bir daha hatırlamak istediğiniz belirli bilgilere ulaşmanızı çok daha kolaylaştıracaktır.

Eski internet sitelerini Google aracılığıyla bulamamanıza karşı sunulan 6 alternatif internet sitesini sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Sizce listemizdeki sitelerden en kullanışlı olan hangisi? Yanıtlarınızı yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arama motoru, bing, duckduckgo, google


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google Arama Konsolu (Search Console): Kapsamlı İnceleme AngeL Google 0 18 Ekim 2016 12:28
Arama motoru Google hacklendi hayLaz Google 0 27 Ağustos 2013 14:54
Grinfe,internet,arama motoru,müzik Türk arama motoru güçleniyor! Deep Alternatif Arama Motorları 0 10 Aralık 2011 02:36
Google'a Alternatif 10 Arama Motoru YaRGuCi Alternatif Arama Motorları 1 28 Kasım 2011 20:07
Google en çok memnun eden arama motoru Dilara Arama Motorları Haberleri 0 28 Eylül 2009 13:46