IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2019, 04:08   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğunuzun resimlerindeki derin mesajları biliyor musunuz?




Çocuğunuzun resimlerindeki derin mesajları biliyor musunuz?

Çocuklar, duygu ve düşünüş biçimlerinin yanı sıra yetişkinlerle olan sorunlarını da resimlerine yansıtıyor. Çocuk, sözel iletişimi gelişmiş olsa dahi dile getirmek istemediklerini çizgilerle anlatıyor.
Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Çamlıca Çocuk Akademi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Etkili Öğretmen Etkili Çocuk konulu I. Okul Öncesi Eğitim Sempozyumu’nda, çocuk resimlerindeki derin mesajlar hakkında önemli bilgiler verdi.


Özgüveni zayıf çocuklar küçük figür çizer
Küçücük bir figür o çocuğun özgüveni ile ilgili bize bilgi verebilir. Sözgelimi kocaman kağıdın içinde küçücük bir yer tutan insan figürü... Prof. Dr. Haluk Yavuzer bu çocukların özgüveninin zayıf olduğunu belirtiyor.


Çocuğunuz gökdelen ya da ağaç çiziyorsa...
Aile üyeleriyle kendisini resmederken çocuk aile üyeleriyle kendisi arasına bir gökdelen veya bir ağaç çizebilir aynı şekilde kağıdın bir tarafına “Aile çiz” talimatı verildiğinde çocuklar ailenin tüm bireylerini çizerken babasını yer kalmadı diye kağıdın arkasına çizebilir. Prof. Dr. Haluk Yavuzer'e göre bu durum iletişimin yetersiz ve kopuk olduğunun göstergesi. Aynı zamanda böyle resimler çizen çocuğu ağır bir travma geçirmiş olması da muhtemel.


Kolu kesik baba resminin anlamı
Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocuk resimlerindeki derin mesajları karşılaştığı olaylardan verdiği örneklerle de anlattı: “Kıbrıs’ta dokuz yaşındaki bir çocuğa aile resmi yap dediğimde kolu kesik bir baba resmi yaptı. Babanın kolunun kesik olmasının nedeni o koluyla çocuğu dövüyor olmasıydı...”


Bırakın gökyüzünü pembe çizsin
“Çocuk resimlerinin gelişim aşamalarına baktığımız zaman 2 - 4 yaş arasında karalama dönemini, 4-7 yaş arasında şema öncesi dönemini sonrasında ise şematik dönemi görüyoruz. Bu dönemler çocuk doğallığını yansıtıyor” diyen Prof. Dr. Haluk Yavuzer, öğretmenlere ve ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklara bu resimlerin gerçeği yansıtmadığını söylemeyin. Onları doğruya, gerçeğe çekmeyin ‘İnsan boyu kadar papatya olmaz’ demeyin. Bırakın özgürlüğünü yaşasın. Bırakın gökyüzü pembe olsun. Çocuk bu yaşta bunun keyfini çıkarsın. Bırakın çocuk doğal halde hissettiklerini yansıtsın.”


“Çocukların resimlerindeki ilkellik ile psikososyal ve zihinsel gelişim açısından kendi yaş düzeyinin altında olmaları arasında bir paralellik vardır. Böyle bir çocuk var olan mekana sadece bir organını sığdırabilir. Ağız, saç, ayak gibi öğeleri ihmal eder. Zeka düzeyi düşük olan bir çocuk biraz sonra resim çizeceği kağıdın temsil ettiği çevreyle insan figürünün nasıl bir ilişki içinde olacağını düşünmeden çizmeye başlar” bilgisini veren Prof. Dr. Haluk Yavuzer şunları söyledi “Biz bir resme baktığımız zaman yer çizgisi ve gök çizgisi var mı, kompozisyon var mı, figürler yerine doğru yerleştirilmiş mi, renklendirme var mı, bunları incelemek durumundayız.”


Test zamanını beklemeyin
Resim etkinliğinde bir üst aşamaya geçemeyen çocuğun büyük olasılıkla kendi yaş düzeyindeki psiko-sosyal olgunluğa sahip olamayacağını ve akranlarının gerçekleştirdikleri bazı etkinlikleri başaramayacağını ifade eden Prof. Dr. Haluk Yavuzer son olarak şunları söyledi: “Zeka düzeyi düşük olan bir çocuğun resmi tam anlamıyla öngörü ve planlama eksikliğini sergiler. O nedenle burada zeka engelli çocuklarımızın, otistik çocuklarımızın bu konuda çok şanssız olduklarını söylemek istiyorum. Çünkü taklit yeteneği gelişmemiş olduğu için otistik bir çocukta oyun oynama gücü de erken gelişim döneminde mümkün olmamaktadır. Bu nedenle biz şu anda anne ve babalara özellikle şunu söylemeye çalışıyoruz: İlle de test zamanını beklemeyin diyorum. Gelişim dönemleriyle ilgili parametrelere iyi bakın diyorum. Büyüyüp de zeka testi yaptıracak zamanı beklemeden çocuk doktoruyla, gelişim psikoloğuyla temasa geçip erken adım atmakta yarar olduğunu söylemek istiyorum.”

Hbrtrk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk, mesaj, resim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ne Öğrendim Biliyor musunuz? AnqeL Aşk ve Sevgi Köşesi 1 04 Mayıs 2012 04:38
Bunları biliyor musunuz? Lucifer Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 19 Kasım 2011 20:45