IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2008, 00:42   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Flamingo cenneti Düden Gölü, can çekişiyor




KONYA’nın Kulu ilçesi’ne 5 kilometre uzaklıkta 860 hektarlık Düden Gölü’nün yüzde 70’i, uzantısı olan Küçük Göl’ün de tamamı kurudu. Başta flamingo olmak üzere 186 kuş türünün bulunduğu Düden Göl’ünde, barınan 42 bin kuş, gölü terk etti.

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Konya’nın Kulu ilçesindeki Düden Gölü ve onunla bağlantılı Küçük Göl, kontrolsüz sulama ve küresel ısınmadan nasibini aldı. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki 860 hektarlık flamingo cenneti Düden Gölü’nün yüzde 70’i kurudu. Düden Gölü’nün uzantısı olan 200 hektarlık Küçük göl ise tamamen kurudu. Eskiden yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, angıt ve flamingo gibi 186 kuş türüne ev sahipliği yapan gölde su miktarı yok denecek kadar azalınca, 42 bin kuş göl havzasını terk etti. Kuşlar gölü terk ettiği için de yılda yaklaşık bini bulan kuş gözlemcisi de gölü ziyarete gelmiyor.

Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, “Küresel ısınma ve kuraklık ilçemizde de etkisini gösterdi. Kuraklık sonucu gölün suları tamamen kurudu. 186 kuş türünün bulunduğu gölde, artık hiçbir kuş bulunmuyor. Gölün kurumasını önlemek amacıyla Kulu Belediye Başkanlığı, bu yıl içinde, atık su arıtma tesisi kurdu. Bu tesis sayesinde atık su, tarımsal alanda kullanılabilecek ve göle karışmayacak. Artık gölümüz, atık sudan kurtulmuş oldu. Cihanbeyli Belediyesi’de atık su arıtma tesisi kuruyor. Böylelikle o bölgeden gelecek atık su da, göle ulaşmayacak. Bununla birlikte Altınekin ve Kulu Belediyesi, çöp transferi için, istasyon kurdu. Böylelikle göl çevresel atıklardan da kurtulmuş oldu. Fakat, kuraklığın önüne geçilmesi için vahşi sulama yerine tamamen damlama sulama sistemine geçilmelidir. Çünkü azalan yeraltı sularını önlemek gerekir” dedi.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise, “Düden Gölü’nde kuruma oranı yüzde 70’lerı geçmiş olup, uzantısı olan Küçük Göl de tamamen kurudu. Eskiden burası kadınlarımızın çamaşırlarını yıkadığı ve yeşil alan olan bir yerdi. 186 kuş türü ve 42 bin kuş vardı. Kuşların barınağı olan gölümüzün, kurumasından dolayı gölde hiçbir kuş bulunmamaktadır. Gölde bulunan kuşları gözlemlemeye gelen araştırmacılar da artık kuş olmadığı için gelmiyor. Tarımsal sulamada, vahşi sulama terk edilmeli. Hatta yağmur sulama yerine dahi, damlama sulama yapılmalı. Buraya Mogan Gölü’nde yapıldığı gibi su depolama sistemi yaplımalıdır” diye konuştu.

</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
 

Etiketler
çekişiyor, cenneti, düden, flamingo, gölü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Flamingo Resimleri, Flamingo Fotoğrafları, 2014 Kuş Resimleri Violent Hayvan Resimleri 0 06 Mart 2014 23:13