IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Eylül 2008, 11:25   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşanan ekonomik krizin etkileri ağır olacak




Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan ekonomik krizin kapsam ve derinliğinin bugüne kadar yaşananlardan çok daha farklı olduğunu ve etkilerinin de buna göre çok ağır olacağını söyledi.

Tüzmen, İslam ülkeleri büyük elçilerine dün akşam verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, artık uzunca bir süre, dünya ülkelerinin önemli bir bölümünün düşük kalkınma hızı, yüksek işsizlik ve enflasyon gibi sorunlarla, daha fazla mücadele etmek zorunda kalacaklarını kaydetti.

Yaşanmakta olan büyük krize eş zamanlı olarak da başta gıda maddeleri olmak üzere, dünya emtia fiyatlarının hızla arttığını belirten Bakan Tüzmen, özellikle gıda maddelerindeki artışların, dünya ülkeleri arasında var olan gelir dengesizliğini daha arttıracağı gibi, sosyal ve politik sorunların çözümlerini daha da güçleştireceğini ifade etti.
Bakan Tüzmen, İslam ülkelerinin, bu sorunlardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında olacağının da kuşkusuz olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Bu gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, hep birlikte yoksulluğun azaltılması amacıyla, bugüne kadar gösterilen çabaların ötesinde, daha fazla dayanışmaya, çalışmaya, ekonomik ve ticari işbirliğine ihtiyaç bulunmaktadır.
Önümüzdeki dönemde başlattığımız ikili ve çok taraflı projeleri bir taraftan hızla tamamlarken, diğer taraftan yeni işbirliği program ve projelerini de hızla hayata geçirmeliyiz.”

İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin somut adımlara dönüştürülmesi için çok önemli adımlar atıldığını belirten Tüzmen, Komşu ve Çevre Ülkeler ve Afrika ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi ile bu stratejiler kapsamındaki temel hedef olan, İslam ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaretin olabildiğince serbestleştirilmesi, ekonomik mevzuatın ve altyapının uyumlaştırılması yönünde önemli mesafe kaydedildiğini söyledi.

İSLAM ÜLKELERİ İLE TİCARET

Tüzmen, bu çalışmalar sonucunda, karşılıklı ticaret, yatırım ve müteahhitlik hizmetleri sektörlerinde önemli gelişmeler elde edildiğini ifade ederek, 2003 yılında İslam ülkeleri ile 15,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2007 yılında 41,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Aynı dönemde, müteahhitlik hizmetleri sektöründe de Türk firmalarının üstlendiği işlerin toplamının 36,4 milyar dolardan, 72,3 milyar dolara ulaştığını, İslam ülkelerindeki Türk yatırımlarının toplam tutarının da 2008 yılı Mart ayı itibariyle 8,5 milyar doları aştığını söyledi.

“İslam ülkeleri olarak, gelişmeleri dikkate alarak, üzerinde çalıştığımız bölgesel ekonomik işbirliği projelerimizi hızla uygulama ve yeni projeler gündeme getirmenin çabası içerisinde olmalıyız” diyen Tüzmen, İslam Konferansı Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D-8 gibi üye olunan örgütler kapsamındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Devlet Bakanı Tüzmen, İslam Ülkeleri Örgütü Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve bu tarihe çok az bir süre kaldığını hatırlatarak, “Sizlerden ricam, bu anlaşmaların ülkelerinizdeki imza ve onay süreçlerinin takipçisi olmanız. Ekim ayında İSEDAK vesilesiyle bir kez daha bir araya geleceğiz. Kısa da olsa, önümüzdeki zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” dedi.

Tüzmen, ayrıca, 14-15 Ekim'de Mersin'de düzenlenecek Dış Ticaret Lojistiği Konferansı ve Lojistik Fuarı ile Trabzon 1. İpekyolu İş Adamları Zirvesi ve Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı'na İslam ülkelerini davet etti.

</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ağır, ekonomik, etkileri, krizin, olacak, yaşanan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık