IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Haber Arşivi (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/)
-   -   Türkiye ‘alkollü kaza’da lider! (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/136010-turkiye-8216alkollu-kaza8217da-lider.html)

Angel 22 Eylül 2008 11:16

Türkiye ‘alkollü kaza’da lider!
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini de içeren 53 ülkenin sağlık sorunlarıyla ilgili raporuna göre, Türkiye, alkol tüketimi açısından sondan üçüncü olmasına karşılık, alkolle ilişkili trafik kazaları bakımından birinci sırada yer alıyor.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, “2008 Avrupa’da Sağlık Atlası” raporunda, 53 ülkenin sağlıkla ilgili bilgilerinin değerlendirildiğini söyledi.

‘Sağlıkla ilgili veriler eksik’
Türkiye hakkında ilk dikkati çeken durumun sağlıkla ilgili verilerin eksikliği olduğunu ifade eden Zengin, “Örneğin ölüm nedenleri, hastalıklar, obeziteyle ilgili verilerimiz raporda görülmüyor. Veri eksikliği nedeniyle bu alanlarda diğer ülkelerle karşılaştırma yapamadığımız gibi, ülkemizin sağlık alanında planlama yapması, dolayısıyla etkili bir sağlık sistemi kurması da oldukça zorlaşıyor” dedi.
Raporda, Türkiye’nin alkol tüketimi bakımından son sıralarda olmasına karşılık alkolle ilişkili trafik kazalarında birinci sırada olduğunu vurgulayan Zengin, şunları kaydetti:

‘Denetimler daha da artırılmalı’
“Bu üzücü durum ülkemizde alkolün kontrolsüz bir biçimde alındığının ve alkol etkisindeyken direksiyona geçildiğinin önemli bir göstergesidir. Alkollü olarak araç kullanma cezaların artırılması ve denetimlerin sıklaştırılmasıyla önceki yıllara oranla kazalar önemli ölçüde azaldı. Buna karşılık DSÖ’nün raporu, bu konuda oldukça gerilerde olduğumuzu gözler önüne seriyor. Denetimlerin daha da artırılması gerekir.”


Sigara tüketiminde 9. sıradayız
Sigara içenler bakımından da Türkiye’nin Ukrayna, Rusya, Arnavutluk, Ermenistan gibi ülkeleri takiben 9. sırada olduğunu dile getiren Zengin, “Ölümlü iş kazalarında 8, bebek ölümlerinde 8, doktor sayısı bakımından sondan 3, diş hekimi sayısı açısından sondan 11’inci sırada, hemşire sayısı açısından ise en sonda yer alıyoruz. Bunlar ülkemiz için iç açıcı rakamlar değil” diye konuştu. Zengin, yatak sayısı bakımından da Türkiye’nin 52. sırada olduğunu, sıralamada Türkiye’yi Andorra’nın takip ettiğini bildirdi.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net