IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Eylül 2008, 18:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kara tren 152 yaşında




Gelişmişliğin simgesi olarak gösterilen demiryolları, 152'inci yaşını yarın kutlayacak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1856 yılında Türkiye ile tanışan demiryolları çoğu zaman karayollarına yenilse de, son dönemde altın dönemini yaşıyor. Demiryolları hızlı tren, Marmaray gibi önemli projelerle hızlı bir yükselişe geçti
İLK HAT İZMİR-AYDIN
1856 yılında demiryolu ile tanışan Türkiye, Cumhuriyet öncesinde demiryolu hatlarının büyük bölümünü yabancılara verilen imtiyazla yaptırmaya başladı. İlk kazma 130 kilometrelik İzmir-Aydın hattına İngilizler tarafından vuruldu. Bu hat, bölgenin nüfus bakımından kalabalık, ticari potansiyeli yüksek, İngiliz sanayisinin gereksinim duyduğu hammaddeye kolay ulaşması, ayrıca Ortadoğu'nun kontrol altına alınarak Hindistan yollarının denetim altına alınması bakımından stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle seçildi.
1856-1922 yılları arasında toplam 8 bin 619 kilometre demiryolu hattı yapılırken, demiryolu hattının 4 bin kilometrelik bölümü Cumhuriyetin ilanı ile belirlenen milli sınırlar içinde kaldı.
YILDA 30 KM DEMİRYOLU
1923-1950 yılları arasında ise hazırlanan Birinci ve İkinci Beş Yıllık Sanayileşme Planlarında demiryollarına öncelik verildi. Bu dönemde demiryolu hatları milli kaynaklara yönlendirilerek, sanayinin yurtta yayılma sürecinde etkili oldu. Demiryollarının gelişimi 2. Dünya savaşı ile birlikte değişmeye başladı. Demiryolu yatırımları Demokrat Parti iktidarında, ulaşımda tercihin tamamen karayollarına verilmesiyle adeta unutulmaya başladı.
1960 sonrası planlı kalkınma dönemlerinde, demiryolları için öngörülen hedeflere hiçbir zaman ulaşılamazken, 1950-1980 yılları arasında yılda sadece ortalama 30 kilometre yeni hat yapılabildi.
KARAYOLLARI YÜZDE 80 DEMİRYOLU YÜZDE 11 UZADI
1980'li yılların ortalarında ise, Türkiye'de hızlı bir karayolu yapım seferberliği başlatıldı, otoyollar GAP ve Turizmden sonra Türkiye'nin 3. büyük projesi olarak kabul edildi.
Bu çerçevede 1990'li yılların ortalarına kadar otobanlar için yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Buna karşılık, özellikle önemli demiryolu altyapı yatırımları konusunda her hangi bir projenin hayata geçirilmedi. Buna karşılık Mavi Tren projesiyle, demiryolu yolcu taşımacılığı cazip hale getirilmeye çalışırken, altyapı olarak kayda değer yatırım yapılmadı.
1950'li yıllardan sonra uygulanan karayolu ağırlıklı ulaşım politikaları sonucunda, 1950-1997 yılları arasında karayolu uzunluğu yüzde 80 artarken, demiryolu uzunluğu sadece yüzde 11 oranında arttı.
Türkiye'de yolcu taşıma paylarına bakıldığında, karayolunun yolcu taşıma payı yüzde 96, demiryolunun yolcu taşıma payı ise yalnızca yüzde 2 seviyelerinde olduğu görülüyor.
Son dönemde başlatılan Hızlı Tren, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryollu Projeleri ile demiryolları altın çağını yaşıyor. Türkiye'de şu an toplam 10 bin 984 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı bulunuyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
152, kara, tren, yaşında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Onur Şan - Ah Kara Tren Numune M, N, O, Ö, P 0 11 Şubat 2015 13:36
Nazan Öncel - Geceler Kara Tren Amelia M, N, O, Ö, P 0 04 Mayıs 2014 00:23
Böyle Bir Kara Sevda Kara Toprakla Biter... Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 06 Temmuz 2010 10:57