IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Şubat 2009, 18:26   #1
Çevrimdışı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dere ve göller balıklarla dolacak




Atıklar, yol ve köprü yapımı nedeniyle dere yataklarının bozulması, bilinçsiz avlanma gibi nedenlerle tatlı sulardaki alabalık neslinin tehlikeye girmesi üzerine hareket geçen Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde kurulan istasyonda, 100 binlerce yavru alabalık yetiştiriliyor.

Tunceli ve Ardahan'ın da aralarında bulunduğu 7 ildeki dere ve göllerden yakalanan anaç alabalıklardan elde edilen yavru balıklar, tesisteki 54 havuzda özel olarak besleniyor.

Tesisteki 6-7 kilogram ağırlığında anaç balıklar ile çok sayıda yavru balık, zarar görmemeleri için kış mevsiminde istasyonda yer alan bir binanın içindeki havuzlara alınıyor.

Bağışıklık kazanmaları için yine tesiste yetiştirilen kurtçuklarla beslenen balıklar, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra anaç balıkların alındığı sulara bırakılıyor.

TÜM ÜLKEYE HİZMET VEREN TEK TESİS

Trabzon Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu, çalışmaların bakanlığın, “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Ormaniçi Suların Balıklandırılması” projesi çerçevesinde yürütüldüğünü ve tesisin, doğal alabalık üretimi açısından tüm ülkeye hizmet veren tek tesis olduğunu söyledi.

Ulu, Türkiye'deki dere, nehir ve göllerdeki mevcut alabalık türlerinin neslinin tehlikeye girmesi üzerine bakanlığın böyle bir çalışma yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

“Atık bırakma, bilinçsiz avlanma, yol ve köprü yapımının dere yataklarını bozması sonucu, 'dere alası' olarak bilinen alabalık sayımız da azaldı. Alabalık popülasyonunu artırmak amacıyla Doğu Karadeniz'de Maçka Altındere Vadisi'nde proje uygulamaya geçti. İlk etapta 7 ilden anaç balıklar yakalandı. Ağırlıklı olarak Bolu, Giresin, Tunceli, Ardahan, Rize, Artvin ve Trabzon'dan yakalanan anaç balıklarla yavru üretimine geçtik. Yetiştirdiğimiz yavru balıkları yine aynı sulara bırakırken, bir yanda da yeni anaç balık yakalama çalışmalarımız devam ediyor. Balıkları aynı sulara bırakmaktaki amacımız yöreye, doğaya özgü ve oradan yetişen türün devamlılığını sağlamak.

Fahrettin Ulu, 2008 yılında toplam 300 bin yavru alabalığın üretilerek Bolu Abant ve Yedigöllere bırakıldığını belirterek, “Diğer illerimizden elde ettiğimiz yavru balıkları da bakanlığımızın geliştirdiği program dahilinde yine dere ve göllerimize bırakacağız. Bütün bunları yaparken amacımız bozulan ekosistemi tekrar eski haline getirmek ve orman içi sulardaki mevcut doğal popülasyonu artırmak” diye konuştu.

UZUNGÖL'E BİNLERCE ALABALIK BIRAKILACAK

Ulu, proje çerçevesinde Trabzon'da yer alan ve turistik açıdan bölgenin önemli merkezlerinden olan Uzungöl'den de anaç balık elde ettiklerini belirterek, “Bu anaç balıklardan yaklaşık 10 bine yakın yavru balık ürettik. Bunları da önümüzdeki süreçte yine derelerimize ve Uzungöl'e bırakacağız” diye konuştu.

Ayrıca Artvin Şavşat Karagöl ile Tunceli Munzur yöresinden elde edilen anaç balıklar ile bu balıklardan elde edilen yavru balıkların aynı yöreye bırakılacağını ifade eden Ulu, istasyonda üretilen diğer balıkların da alındıkları sulara salıverileceğini söyledi.

SPORTİF AVCILIĞI GELİŞTİRECEK

Doğal alabalık türünün popülasyonunu çoğaltarak halkı sportif avcılığa yönlendirmek ve bilinçsiz avlanmaya son vermek istediklerini belirten Ulu, şöyle devam etti:

“Bilinçsiz avlanmayı ortadan kaldırdığımızda 3-4 yıl sonra insanlar sportif olta balıkçılığı kapsamında çok daha güzel bir şekilde zamanını geçirecek. Mevcut türümüzü koruyup geliştirirsek, hem bölgemize ve diğer illere turist çekmiş olacağız hem de insanımız sportif alabalık avcılığı yaparak, zamanını çok iyi geçirmiş olacak. O zevki almış olacak.”
</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
baliklarla, balıklarla, dere, dolacak, goller, göller, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Balıklarla Mide Analiz Yapımı YapraK Biyoloji 0 30 Nisan 2009 05:15