IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2009, 14:09   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Terör sorunu demokrasi ile çözülür




Türkiye`nin terörizmle ve teröristlerle mücadelesi için tek bir çözümü vardır. Standardı yüksek demokrasi, daha iyi yaşam koşulları, etkin, profesyonel sivil bir iç güvenlik hizmeti bu çözümün parçalarıdır


Terörizmle mücadele, terörle mücadeleyi de kapsayan ancak terörün hem özelde hem de genelde yöneldiği insanları, yönetimi; terörizmin hedefleri olan panikleme, yılma, korkma, sinme, istikametini kaybetme, akıl tutulmasına uğrama, sağgörüyü yitirme gibi etkilerden kurtarıp daha dirençli hale getirmeyi öngören bir mücadeledir. Polisiye mücadeleyi de kapsar ancak ondan daha fazlasıdır. Terörizmle mücadelenin amacı; polisiye mücadele yanında, politika, diplomasi ve etkili bir kamu/özel yönetim organizasyonu kurarak terörizmin amaçlarına ulaşmasını önlemektir. Terörizmle ve teröristle mücadele pratikte birbiriyle sıkı bir ilişki içindedir. Her birinde yapılacak doğru ve yanlışlar diğerini etkileyecektir.

Teröristle mücadele, terörün amacına ulaşmada yöntem olarak seçtiği silahlı mücadeleye hukuki aletlerle karşı koymaktır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aletler en kısa şekilde hukuki mevzuat, bu mevzuatı uygulayacak kamu otoritesi, güvenlik güçleri, yargı birimleri ve infaz sürecidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hükümetleri, soğuk savaşın sonlarına doğru başlayan, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] retoriğin saygınlığını kullanan, esas yakıtı etnik milliyetçilik olan terör dalgasına karşı bugüne kadar büyük bir iyi niyet ve yüreklilikle kendilerine önerilen tüm fedakârlıkları yaparak mücadele etmişlerdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] örgütünün liderinin teslim edilmesinden sonra geçen görece sükûnet döneminden sonra örgüt, eylemlerini şiddeti artan bir dozda yürütmektedir. Özellikle son bir ayda yükselen terör eylemleri ve bu eylemler sonucu verdiğimiz şehitler [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`yi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] işgali altındaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üyesi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kuzeyine hedefi terör örgütü olan bir askeri operasyon yapma durumuna getirmiştir. Bunun için de Türkiye kendi hukuki sistemi içinde bir süreç işletilmiştir.

TERÖRÜ ÖRGÜT MÜ, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]?

Örgütün eylemliliğinin artmasında kendisi ve destekleyicileri bakımından rasyonel gerekçelerin olduğu varsayılmalıdır. Destekleyiciler kavramını bir firmanın sponsorları gibi düşünüp bunlar arasında aslında birbirleriyle rakip unsurların da bulunabileceği kabul edilmelidir. Dolayısıyla örgütün eylemliğini neden arttırdığı, destekleyicilerinin de buna niye izin verdiği ya da destekleyicilerinin niye bizzat eylemliliği teşvik ettiği sorulması gereken sorudur. Örgütün son eylemleri kendi örgüt güdüleri ile mi yoksa destekleyicilerinin telkin, tavsiye ya da zorlamalarıyla mı yaptığı da önemli bir soru olmakla birlikte cevabının sorunun çözümüyle ilgisi yoktur. Eylemlere doğru cevaplar, hem bizatihi örgütü, hem de destekleyicileri çaresiz bırakacaktır. Örgütün de sonunda muayyen bir eylem ve profesyonellik kabiliyeti olduğu kadar, araçsal değerinin de sınırları vardır.

Örgütün eylemliliğinin artmasının parça parça bazı mantıklı cevapları olabilse de kanımca en toptan ve toplam cevap Türkiye`nin Terörizmle mücadelede doğru yolu bulmuş olmasıdır. Biz, terörizmle mücadelede doğru yolu bulmuş olduğumuzun ne kadar farkındayız bilmiyorum, ancak, örgüt ve destekleyicilerinin bunu fark ettikleri açıktır.

Terör örgütleri, işi siyasi söyleminden sıyırdığınızda aslında suç örgütleridir. Acımasız bir mafya grubunun işlediği suçlarla terör örgütlerinin işledikleri suçlar arasında bir fark yoktur. Her ikisi de soğukkanlılıkla adam öldürür. Ancak mafya gruplarının işledikleri suçlarda nadiren ve çok az halk desteği bulunur. Türkiye, örgütün üzerindeki siyasi kılıfı kaldırmayı başarmaya başlamıştır.

Son derece karmaşık, bir o kadar da kaygan, karanlık, sisli zeminlerde yükselen terörizmin çözümü için hemen yazılıverecek bir reçete olmadığı inancı, bu alanda yazan, düşünen pek çok insanın ortak görüşüdür. Bu görüş hem haklı, hem haksızdır. Haklıdır, zira terör dünyada genelde henüz tam olarak alt edilememiştir. Haksızdır; ciddi bir terör tehdidine maruz kalmadan uzun bir zamandır yaşayan bölgeler ve ülkeler bulunmaktadır. Bunların bir kısmı şanslı olarak modern terörle hiç karşılaşmamış, bir kısmı ise terörü yenmeyi başarmışlardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir sorun bulunmamaktadır ve terör dünyayı teslim alamamıştır. Bu bakımdan terörizmin de netice olarak bir çözümü mevcuttur. Türkiye de karşı karşıya kaldığı bu sorunu çözmeye başlamayı başarmıştır.

DEMOKRASİ HAMLESİ

Türkiye 1999 yılı sonlarından bu yana belki de ilahi bir yardımla terörizmle mücadelede doğruların uygulayıcısı olmuştur. Ülkemiz 1999 yılından beri önemli bir demokratikleşme sürecine girmiştir. Buradaki kilometre taşları; 2001 [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişiklikleri ve Türkiye`nin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] siyasi kriterlerini yeteri kadar karşılamasını sağlayan yasalardır. Bunların hayata yansımaları olağanüstü hal yönetiminin ortadan kaldırılması, yerel dil ve lehçelerin öğrenilmesi için özel kurslar açılmasına izin verilmesi bu dillerle yayına izin verilmesi, dernek kurma alanında getirilen yeni açılımlar ve benzerleri olmuştur.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çabaları öylesine kuvvetli ve ileri olmuştur ki, karşılaşılan dirençler ve uygulamadaki geri dönüş istekleri bile ana rotayı değiştirememiştir. Bir ülkenin demokratik bir idare ve atmosfere sahip olması şüphesiz ki terörü hemen yenemeyecektir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] görece açık bir basına sahip rejimler olduğu için aslında terörizm daha hızlı ve etkili bir propaganda imkânına sahiptir. Ancak demokrasilerde pek çok şeyin yanında bir şey daha vardır: Bireysel hürriyetler. Anayasalarda, yasalarda korunan ve güvence altına alınan ifade hürriyeti ve bunun etrafında kümelenmiş hürriyetler terör örgütlerine katılımın en önemli görünmez engelleridir. Terörle mücadelede en doğru yaklaşım, örgüte katılımı azaltmak, mümkünse yok etmektir. Terör örgütü içinde silahlı eylem yapma seviyesine ulaşmış bir militanın ortalama ömrünün iki yıl olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla bu çarkın dönmesi için bol insana ihtiyaç vardır. Son yıllarda Türkiye`den örgüte katılımların azaldığı söylenmektedir. Bu terör örgütü için kabul edilemez bir durumdur. Örgüte katılımı polisiye tedbirlerle engellemek mümkün değildir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zemininde yükselen bir ülkede terör örgütlerine katılmak için geniş bir kaynak bulmak zordur. Başka ülkelerin vatandaşlarıyla Türkiye`de eylem yapmak sürdürülebilir bir durum değildir. Bakış açısına göre demokrasinin topluma bir miktar gevşeklik ve dağınıklık getirdiği iddia edilebilir ancak terörü azdırdığını iddia etmek genel hayat tecrübesine inanmamak olacaktır.

Türkiye`nin kökleşen ve derinleşen demokrasisi işlevini görmeye başlamış; örgütün kullandığı malzeme ve mazeretleri azaltırken terörle mücadelenin meşruiyetini arttırmıştır. Türk [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] derinlik ve sınırlarının artması, işlevini daha fazla yerine getirmesini sağlayacak, örgütün her şeyi olan insan kaynaklarını giderek kurutacaktır. Dolayısıyla başta ifade hürriyeti olmak üzere diğer insan haklarının sınırlarının genişletilmesi, güvencelerinin keskinleştirilmesi terörle mücadelede görünmez ama en etkili silahtır ve Türkiye için çalışmaya başlamıştır.

HİZMET BİR MÜCADELE ARACI OLABİLİR

Terör örgütünün yaslanmak istediği coğrafyanın kırsal alanı, 2005 yılından beri KÖY-DES projesi sayesinde deyim yerindeyse bir hizmet sağanağı altındadır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mesleki görevlerim sayesinde gözlerimle görmek mutluluğuna eriştiğim Tekman, Çat, Hınıs, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] köylüler, asfaltlanan yollar, yapılan köprüler, içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon şebekeleri için sevinçlerini ve mutluluklarını bana anlatmada oldukça cömert davrandılar. Daha önceden su olmayan bu köylerde şimdi evlerde tazyikli su ile çamaşır makinesi çalıştırmanın mutluluğu yaşanmaktadır. Bu hizmet sağanağı sadece saydığım ilçelerle sınırlı değildir. Örgütün umutları içindeki tüm coğrafya aynı sağanağın etkisinde kalmıştır. Türk idaresi için bir başarı öyküsü olan bu proje, bölge insanının devlete olan güven ve bağlılığını artırmıştır. Diğer kamu hizmetlerindeki nitelik ve nicelik artışları da hayattan duyulan memnuniyeti artırmıştır.

Aynı şekilde bölgedeki ilçe ve şehirler de Türkiye`nin son beş yıldır yaşadığı yüksek büyümeden karınca kararınca olumlu etkilenmişlerdir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir şekilde demokratikleşme ve yaşam koşullarındaki iyileşme terörizmle mücadelenin doğru yöntemleri olmuşlardır. Sonuçlar da apaçık ortaya çıkmıştır.

TERÖRİSTLE MÜCADELEDE YENİLİK ŞART

Türkiye şehirlerde teröristle mücadelede görece başarılı bir ülkedir. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] operasyonu ve son dönemde şehirlerde yapılan terör eylemlerinin hiç değilse faillerinin yakalanmış olması iyi örneklerdir. Şehirlerdeki bu başarının ardında gittikçe yükselen önleyici istihbarat kapasitesi ve profesyonelliği katlanarak artan polis teşkilatı vardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırsal alanda polisiye mücadele önemlidir. Zira örgüt belirli bir kırsal alanda "gerilla" olarak tanınmak istemektedir. Bu bakımdan kırsal alanda teröristle mücadelede başarı hayati önem taşımaktadır. Bu alanda önemli başarılar da sağlanmıştır.
Kırsal alanda teröristle mücadelede reformlar yapılarak başarı tahkim edilmelidir. Kırsal alanda terörle mücadelede sorumluluk olağan iç güvenlik birimlerine bırakılmalı, en geç 2008 başı itibariyle kırsal alanda terörle mücadele unsurlarında er/erbaş kullanımı sona erdirilmeli, jandarma ve özel harekât polislerinden müşterek operasyon birlikleri kurulmalı, geçmişte denenip başarılı olunduğu gibi bazı kırsal bölgelerin kontrolleri tamamen polis özel harekât timlerine bırakılmalıdır. Teröristle mücadelede en etkili araç yüksek profesyonelliktir. Türkiye`nin terörizmle mücadelesi için bir çözüm vardır ve bu çözüm makro eksenleri bakımından bulunmuştur. Kırsal alanda teröristle mücadelede profesyonellik ve sivilleşme yolunda reorganizasyona gidilmesi terörizmle mücadelenin başarısına başarı katacaktır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüksek demokrasi, daha iyi yaşam koşulları, etkin, profesyonel sivil bir iç güvenlik hizmeti terörizm ve teröristle mücadelede ideal çözümü sunar. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burada, Türkiye`dedir ve bulunmuştur. Bulunan çözümlerin kıymeti bilinmeli, bazı mikro iyileştirmeler yapılarak doğru yöntem terk edilmemelidir

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Mart 2009, 02:04   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Terör sorunu demokrasi ile çözülür




çözülmez..

 

 

Etiketler
cozulur, demokrasi, ile, sorunu, teror


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeklerde uyku sorunu nasıl çözülür System Çocuk Sağlığı 1 25 Ağustos 2019 22:59
Bebeklerde uyku sorunu nasıl çözülür System Çocuk Sağlığı 0 18 Eylül 2011 18:16