IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 02:11   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
WP: Soykırım konusunda diplomatik balans ayarı




Washington Post Başkan Obama’nın seçim kampanyasında verdiği, “Ermeni soykırımı”nı tanıma sözününün “test edileceği”ni belirterek, “Şimdi Obama başkandır ve verdiği söz, kendisini diplomatik olarak zor duruma soktu. Ölümlerin soykırım olarak adlandırılması meselesi, Türkiye’ye ziyaret etmeye hazırlandığı bir sırada yeniden gündeme oturdu” yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyasındaki “Ermeni soykırımı”nı tanıma taahhüdünün, Türkiye’ye uzanma çabaları sırasında “test edileceği” belirtilirken, bir “balans ayarı”nın söz konusu olduğu vurgulandı. Washington Post gazetesi, “Şimdi Obama başkandır ve verdiği söz, kendisini diplomatik olarak zor duruma soktu. Ölümlerin soykırım olarak adlandırılması meselesi, Türkiye’ye ziyaret etmeye hazırlandığı bir sırada yeniden gündeme oturdu” yorumunu yaptı.

Washington Post, Başkan Obama’nın seçim kampanyası sırasında “Ermeni Ölümleri Soykırım olarak nitelendireceği yönünde verdiği sözü test edileceği”ni belirttiği geniş haberinde, Obama’nın 90 yılı aşkın bir sürede meydana gelen olayları “soykırım” olarak tanımlamaktan hiç kaçınmadığını kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un da benzer bir tutum sergilediğini anımsatan gazete, şunları yazdı:

“Obama’nın taahhüdü akıllı politika olmuş olabilir: Rakibi Senatör John McCain, bugünkü Türkiye’yi ölümlerden dolayı sorumlu tutmanın haksız olduğunu söylediğinde Amerikalı Ermenileri öfkelendirdi. Ancak şimdi Obama başkandır ve verdiği söz, kendisini diplomatik zor duruma soktu. Ölümlerin soykırım olarak adlandırılması meselesi, bu etiketi kesin bir biçimde reddeden Türkiye’ye gelecek ay ziyaret etmeye hazırlandığı bir sırada yeniden gündeme oturdu.”

Washington Post, Glenn Kesler imzasını taşıyan haberinde Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarının, bir adayın dış politikası çağrılarının göreve başladığında nasıl problem yaratabileceğinin yeni bir örneği oluşturduğunu belirtti.

“NAZİK BİR DİPLOMATİK BALANS AYARI”

Obama yönetimi yetkililerinin Başkanın kampanya sırasında verdiği sözleri yerine getirmek için büyük adımlar attığını savundukları kaydedilen haberde, “Ancak yetkilileri, Obama’nın Ermeni soykırımı taahhüdünün, nazik bir diplomatik balans ayarı da oluşturduğunu kabul ediyor” denildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer’in ABD’nin Türkiye ve Ermenistan’ın geçmişle yüzlemesine nasıl yardımcı olabileceği konusuna odaklandığı açıklamasına dikkat çeken gazete, Hammer’in “Ülkeler arasında, geçmişe ilişkin açık ve dürüst bir diyalogun olması önemlidir” sözlerine de yer verdi.

Türkiye’nin “soykırım” iddialarına ilişkin tutumuna da dikkat çekilen haberde “ABD ile, Ortadoğu ve Kafkaslar’da giderek artan önemli bir rol oynayan. NATO üyesi Türkiye arasındaki ilişkiler, Irak işgalinden hemen sonraki kasvetli dönemin ardından artıyor” yorumu yapıldı.

DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

Bu arada Washington Post, ABD’de temaslarda bulunan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı söyleşinin bazı bölümlerini de haberde aktardı.

Davutoğlu, üst düzey yönetim yetkilileriyle görüşmelerinde Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki iyileşmeyi vurgularken bir “soykırım” tasarısının süreci gerileteceği uyarısını yaptığını anlattı. Davutoğlu şöyleşi sırasında şöyle konuştu:

“Bir süreç var ve herkes bu süreci güçlendirmeli ve zayıflamaya çalışmalı. Ermeni meselesine ilişkin tartışmanın, süreci olumsuz etkilemeyeceğini umuyoruz.”

Washington Post, Davutoğlu’nun Obama’nın Türkiye ziyareti öncesi “Ermeni meselesi”ni dile getirmesi halinde neler olacağı sorusunu yanıtlamaktan kaçınarak “Ziyareti, ABD-Türkiye ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret olacak. Bu ziyaretin başarısının çok önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE UZANMAK İLE ERMELERİN UMUTLARI ARASINDA DENGE LAZIM”

ABD’li gazete de “Ancak yönetimin Türkiye’ye uzanması ile Obama’nın Amerikalı Ermeniler arasında yarattığı büyük umutlar arasında bir denge gerekiyor. Onyıllarca soykırım tartışmalarında başkanlar tarafından hayal kırıklığına uğratıldıklarını düşünüyorlar. Sadece Başkan Ronald Reagan, 1981 yılında ‘Ermenilerin soykırımı’ndan söz etmişti” diye yazdı.
</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ayari, ayarı, balans, diplomatik, konusunda, soykirim, soykırım, wp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık