IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2009, 10:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'ABD zayıflıyor, Türkiye pozisyon almalı'




Soğuk savaş sonrası dünyanın tek süper gücü haline gelen Amerika'nın bu konumunun giderek zayıfladığını söyleyen Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, soğuk savaş sonrası dünyanın tek süper gücü haline gelen Amerika'nın bu konumunun giderek zayıfladığını söyledi. Çetin, bunun nedenlerini, "Irak'a müdahalesi ve getirdiği sorunlar. Afganistan ve bölgedeki terör ve orada giderek tırmanın sıkıntılar. Son finansman krizinin yol açtığı problemler. Enerjide ABD'nin giderek büyüyen dış bağımlığı." şeklinde sıraladı.

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (ÇUGİAD) Seyhan Oteli'nde düzenlediği "Türkiye Geleceğini Konuşuyor" konferanslar serisinde Hikmet Çetin, "Uluslararası İlişkilerdeki Gelişmeler ve Türkiye" konulu sunum yaptı.

Özellikle Bush politikaları sebebiyle Amerika'nın itibarının dünyada giderek azaldığını vurgulayan Çetin, 11 Eylül olayının meydana getirdiği travmayla bu ülkenin gücünün giderek zayıfladığını anlattı.
Rusya'nın yeniden toparlanma sürecine girdiğini ve bunun en iyi örneğinin Gürcistan işgali sırasında net bir şekilde ortaya çıktığına işaret eden Çetin, bu çıkarmaya karşı hiçbir ülkenin Rusya'ya bir şey yapamadığını kaydetti. Rusya'nın petrolü ve doğalgazı dış politikanın önemli bir aracı olarak kullandığının altını çizen Çetin, 'yeniden iki bloklu bir dünyaya doğru mu gidiliyor' sorularının sorulmaya başlandığına dikkat çekti.
Çin, Japonya, Hindistan ve Brezilya gibi yeni güç odaklarının ortaya çıktığını açıklayan Çetin, tüm bu faktörlerin Amerika'nın gücünü azalttığını belirtti.
Bu tablonun en dibe vurduğu bir noktada Obama gibi bir değişimin gerektiğini dile getiren Çetin, Obama'nın açık arayla seçimi kazanarak ülkesinin dış imajı dibe vurduğu bir sırada iş başına geldiğini hatırlattı.
Yeni başkan ve değişim umuduyla göreve gelen Obama'nın şimdiye kadar bu işi başarıyla sürdürdüğünü belirten Çetin, özellikle Kahire'de İslam dünyasına yönelik tarihi konuşmasını örnek verdi. Obama veya bir başkasının gelmesinin Amerika'nın 'büyük stratejisini' değiştirmediğini vurgulayan Hikmet Çetin, bu ülkenin dünya hâkimiyeti idealini hiçbir zaman değiştirmediğini söyledi.
ABD'nin bir numaralı devlet olma projesini kendi coğrafyasının dışına çıkarak gerçekleştirdiğini ifade eden Çetin, Amerika'nın üstünlüğünü tartışmasız devam ettirmek istediğini kaydetti. Amerika'nın enerjiyi denetmeye, Rusya ve Çin'i, Avrupa Birliği'ni çevrelemeye çalışarak söz konusu projelerini hayata geçirdiğini anlatan Çetin, bu ülkenin hedeflerinin hiçbir zaman değişmediğini; sadece yöntemlerinin farklılaştığını ifade etti.
TÜRKİYE KRİTİK BİR YERDE
Amerika'nın ve dünyanın öncelikli meselelerine bakıldığında Türkiye'nin ne kadar kritik bir yerde olduğunun ortaya çıktığının altını çizen Çetin, şunları söyledi:
"Amerika'nın tek başına hareket etme şansı yoktur. Amerika'nın öncelikli hedeflerinden biri terörle mücadeleyi kazanmak. Afganistan ve Pakistan çevresinde başarılı olmak istiyor. Irak'ta güvenliği sağlama ve ülkenin bütünlüğünü korumayı amaçlıyor. İsrail, Filistin sorununa adil ve dengeli bir çözüm bulmayı hedefliyor. İran'ın nükleer silahlanmasını önlemek. Hazar havzasında enerji kaynaklarının güvenliğini korumak. Tüm bunlar Türkiye'nin çevresinde olup-bitiyor. Her olay bizimle ilgili. İran'la ilgili üç aşamalı gelişmeler olacak.
Obama, şimdi 'diyalog' diyor. Ahmedinejad devam ederse bu diyalogun devam etmesi zor. Diyalog sonuç vermediği zaman ikinci aşama olan ekonomik, siyasi yaptırımlara gidilecek. Bu da olmazsa havadan askeri müdahalede bulunulacağını tahmin ediyorum. Tüm bu konular Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Bizim davranış ve politikalarımız son derece önemli. Obama bunu bildiği için ilk ve tarihi ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Obama buradaki konuşmalarında 'ılımlı İslam' kavramını kullanmadı. Onun yerine 'demokratik laik' kavramını tercih etti ve Bush'un olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için de model ortaklık ifadesini ortaya koydu."
Türkiye'nin hiçbir zaman ABD ile stratejik ortak olmadığını savunan Çetin, her konuda birlikte hareket etme anlamına gelen bu cümlenin yanlış kullanıldığına işaret etti.
Irak'tan çekildikten sonra yeni bir kaos ortamının çıkmaması için ABD'nin Türkiye'nin desteğine gerek duyduğunu hatırlatan Çetin, bu konuda etkili olabilecek ve Amerika'nın başka güvenebileceği başka bir ülkenin bulunmadığını belirtti.
"TÜRKİYE'NİN DUYARLILIĞI PKK TERÖRÜ"
NATO'nun yeni dönemdeki etkinliği ve Hazar havzasındaki gelişmeler hususunda Türkiye'den büyük beklentilerin olduğunu kaydeden Çetin, Türkiye'nin destekler konusunda bazı duyarlılıklarının bulunduğunu söyledi.
Çetin, şöyle devam etti: "Bu duyarlılık ise PKK terörüdür. Amerika'nın çekilmesinden sonra Kuzey Irak ve Irak'ın bütünlüğü açısından Türkiye son derece önemlidir. Ama Türkiye açısından Amerika şu gördü. Kuzey Irak'ta PKK terörü devam ettiği sürece, Türkiye'nin bu bölge ile ilişki içinde olması imkânsız. Amerika bundan dolayı, Kuzey Irak'taki liderlere 'Ben bir gün buradan gideceğim. Türkiye'ye ihtiyaç var; ama bu ülkenin terör gibi bir hassasiyeti var. Kuzey Irak'ta terör bitmediği sürece Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmanız çok zor. Siz eğer terörle mücadele ciddi adım atarsanız Türkiye ile uygulamalarınızda aracı olurum' dedi. Uygulamalardan ben bu sonuçları çıkartıyorum. Aslında bir süredir bunun izleri görülüyor. Dikkat edilirse Talabani ve Barzani eskisi gibi Türkiye aleyhine konuşmuyor. Türkiye'nin stratejik önemi sadece bununla da sınırlı değil. Özellikle olacağı söylenen 'uygarlıklar çatışmasında' da bize önemli roller düşüyor."
"TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ BİR POLİTİKA İZLEMELİ"
Dünyanın en genç nüfusuna sahip Türkiye'nin bu avantajını çok iyi eğitmesi halinde önemli bir potansiyele kavuşacağını söyleyen Çetin, Türkiye'nin dünyadaki ilk 15-20 ekonomi arasında yer aldığını hatırlattı.
Laik ve cumhuriyet bir rejimi sahip Türkiye'nin en büyük gücünü buradan aldığını ifade eden Çetin, "Türkiye çok yönlü bir politika izlemeli. Kendi kabuğuna çekilerek, 'Ben hiçbir şeye karışmam' deme lüksüne sahip değildir. Zaten bu tarihi ve coğrafyası bakımından mümkün değil. Türkiye, Balkanlar'daki gelişmelere kayıtsız kalabilir mi? 'Kafkasya, Irak, Filistin beni ilgilendirmez' diyebilir mi? Bundan dolayı çok yönlü bir politika izlemek zorunda. Osmanlı'dan gelen bu misyon bizlere sorumluluk yüklüyor.
Ayrıca NATO içindeki görevlerimiz de devam etmelidir. Türkiye AB'ye üye olacakmış gibi sürdürmelidir. Üye olmazsa da bu dünyanın sonu değildir. Ama birlikte olursak iki tarafa bir takım yararlar sağlayacaktır. İnişler çıkışlar olsa da Amerika ile ilişkilerimiz yakın ve sağlıklı tutamak zorundayız. Çünkü ortak çıkarlarımız söz konusudur. İç politikayı hiçbir zaman dış politikaya alet edilmemelidir." şeklinde konuştu.
"ERMENİSTAN İLE DURUMU NORMALLEŞTİRİRKEN BEDELİNİ AZERBAYCAN'A ÖDETEMEYİZ"
SSCB dağıldığında Orta Asya'daki ülkeleri ilk Türkiye'nin tanıdığını dile getiren Hikmet Çetin, "Kapıların açık olması, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi herkesin arzudur. Ama Azerbaycan'ı üzecek, kıracak; veya kuşkulandıracak bir adımın atılması söz konusu olamaz.
Ben Türkiye'de kimsenin yapabileceğine inanmıyorum. Hiçbir güç o kararı alamaz. Konuyu bir paket ve proje olarak ele almak gerekir. Biz Ermenistan ile durumun normalleşmesini isteriz; ama bedelini Azerbaycan'a ödetemeyiz. Birlikte hareket etmek gerekir. Karadağ'ın dışında Azerbaycan'ın da kabul edebileceği bir paket sunulmalıdır. Bu önemli bir konu. Türkiye'de hiç kimsenin Azerbaycan'ı göz ardı edeceğine inanmıyorum. Diaspora'daki Ermenilerin ne olursa olsun 'soykırımdan vazgeçtik' diyeceklerini sanmıyorum. Böyle bir hayal kurmayalım. Bu deyimden vazgeçmeleri mümkün değildir." dedi. (CİHAN)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
abd, almali, almalı, pozisyon, türkiye, zayifliyor, zayıflıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deniz Akkaya elektrikle zayıflıyor Zen Haber Arşivi 0 22 Mart 2013 13:52
Erkekle Yemeğe Çıkan Kadın Zayıflıyor Sue Ah Kadınlar 0 29 Haziran 2012 21:24
Ünlü Melekler Nasıl Zayıflıyor AnqeL Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 12 Ocak 2012 02:14
Yaşlılarda koku alma yetisi zayıflıyor! Deep Sağlık Köşesi 0 04 Aralık 2011 02:18