IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Temmuz 2009, 00:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Katliama finlandiya sessiz kalmadı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

KATLİAMA FİNLANDİYA SESSİZ KALMADI

Doğu Türkistan özerk bölgesinde yaşayan Uygur halkına karşı Çin devleti tarafından uygulanan şiddete Finlandiya sessiz kalmadı.


Başkent Helsinki'deki parlamento binası yakınında toplanan grup, bildiri dağıtarak "Uygur halkına yapılan zulme dünya sessiz gözlerle bakmamalı" çağrısı yaptı.

Aralarında Uygur, Fin, Türk ve Azeri Türklerinin bulunduğu grup, polis kortejinde şehrin ana caddeleri üzerinde protesto yürüyüşü yaparak, "Soykırımı durdurun, Uygurlara bağımsızlık ve özgürlük" sloganları attılar. Gruba önderlik eden elektrik mühendisliği öğrencisi Uygur Türkü Rüstem Abdülhalil, Çin'de yaşananları vahşet olarak tanımlarken "masum insanlar, sokaklarda öldürülüyor. Dünya buna sessiz kalamaz, kalmamalı."açıklamasını yaptı.

Diğer yandan beş yıldır Finlandiya'da yaşayan Uygur Türkü Abdülkasım Seyit olayların aslında yeni başlamadığını söylüyor: "Çinliler bize soykırım yapıyor. Bu yeni başlayan bir şiddet değil. 1949 yılından beri vatanımız işgal altında. Zulüm altında yaşıyoruz. Medeniyetimizi yok ettiler, anadilimiz okullarda yasak ettiler. Dinimizi yasakladılar. Bugün Cuma ve camiler kapalı."
Fin basınının da yoğun ilgi gösterdiği grupta, birçok Finli ön sıralarda yer aldı. Müslümanlığı seçip, adını değiştirdiğini söyleyen Finli Süleyman Heilinen yaşananlar için "Doğu Türkistan' da Uygurlulara yapılanlar soykırımdır. Bütün Doğu Türkistanlılar, özgür olmalı; en azından otonomi verilmeli. Çin yönetimi, Uygurlulara ekonomik, dini ve kültürel baskı yapıyor; bölgenin demografisini değiştiriyor." açıklamasını yaptı.
Hareket halindeki korteji Esplanadi yoluna doğru saparken, sokaklardaki insanlarda ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlardı. Turistlerin yoğunlukla bulunduğu market alanında bulunan Çinli turistler de gösteriyi bir süre takip ettiler ancak sorularımızı "Yorum yok" diyerek yanıtsız bıraktılar.
Grup Esplanadi Caddesi üzerindeki, Avrupa Birliği merkezi önünde bir süreliğine durdu. Burada AB'ye Çin'i kınaması çağrısı yapıldı. Daha sonra grup buradan sakin bir şekilde parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.
Göstericiler arasında elerinde dövizlerle yürüyen bir başka Finli olan Saloa Tilma ise "Biz burada olarak 'herkes Uygurluların arkasında durmalı' mesajını vermek istiyoruz. Çin hükümeti baskıyı durdurmalı, insanları öldürmemeli. Doğu Türkistan özerk bir bölge ve Uygurlular daha çok insan haklarına sahip olmalı."dedi.
Protesto yürüyüşünü sonlandırmak için Parlamento binasını seçen göstericiler arasında Vatan Spor Kulübü başkanı Aslan Taşkın da vardı. Aslan "Uygur Türklerine destek vermek istiyoruz. Dünyanın bu zulme tanık olması gerekiyor." açıklamasını yaptı.
İki saat süren gösteri olaysız bir şekilde sona erdi.
CİHAN

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
finlandiya, kalmadi, kalmadı, katliama, sessiz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Finlandiya'da Eğitim - Finlandiya'da Üniversite Eğitimi (Detaylı Bilgiler) Sevda Ödev ve Tezler 0 01 Temmuz 2013 04:22
Türkiye Sessiz Kalmadı Rhytia Haber Arşivi 0 06 Temmuz 2012 15:27
Finlandiya ve Finlandiya Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 27 Haziran 2012 23:39
Ağlarım Ben Sessiz Sessiz /Sinan Karakaş Coder Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Ekim 2011 17:49