IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ekim 2009, 23:07   #1
Çevrimdışı
FLu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Endonezya depremi dünyada riski artırır!




Amerikalı jeologlara göre, bir yerde meydana gelen yer sarsıntısının, dünyanın başka köşesindeki deprem riskini artırma olasılığı var.


PARİS - Amerikalı jeologların araştırmasına göre bir yer sarsıntısı, dünyanın bir başka köşesinde bulunan bölgelerin faylarını değiştirebilir ve buralarda deprem riskini artırabilir. Tektonik plakaların fayların üzerinde biriktirdiği baskıyı ölçmek için Amerikalı jeologların geliştirdikleri ve Nature dergisinde yayınladıkları yönteme göre, dünyanın bir ucunda meydana gelen büyük depremlerin, bir başka ucunda deprem riskini artırma olasılığı bulunuyor.
ABD Berkeley Üniversitesi'nden Taka'aki Taira ve meslektaşları, fayların direncini ölçmek için, Kaliforniya eyaletinden geçen San Andreas fayının sismik dalgalarındaki değişiklikleri Parkfield bölgesindeki ultra-hassas sismograflarla 20 yıl boyunca gözlemlediler.



Bu bölgede yapılan gözlemlerde, derin jeolojik katmanlardaki kırıkların sıvılarla dolu olduğu belirlendi.
Araştırmacılardan Fenglin Niu da araştırmayla ilgili Carnegie Bilim Enstitüsü'nde yayınladığı açıklamada, bu kırıklardaki sıvı hareketlerinin, fay bölgesini kayganlaştırdığını ve zayıflattığına işaret ederek, böylece sismik hareketle fayın ayrılıverdiğini bildirdi.
Bu sıvıların neden ve nasıl hareket ettiklerini anlamaya çalışan bilim adamları, Parkfield'den geçen San Andreas fayının direncindeki zayıflamanın, büyük depremlerden, özellikle 2004 Sumatra ve Andaman adaları açıklarında meydana gelen ve Hint Okyanusu'nda dev bir tsunamiye neden olan 9,1 büyükülğündeki depremden sonra meydana geldiğine işaret ettiler.
Makalelerinde, ''Çok büyük depremlerin, dünyanın fay sistemlerinin direnci üzerinde global bir etkisi olabilir'' diyen araştırmacılar, ayrıca 2004 yılı aralık ayındaki tsunami felaketinden bu yana dünyada 8 büyüklüğünde veya daha üzerinde yer sarsıntılarının artışına dikkati çektiler.
Araştırmacılar, Kaliforniya'nın güneyinde 1992'de meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremin de San Andreas ve Landers faylarını etkilediğini belirterek, bu yer sarsıntısının San Andreas fayını zayıflatarak, büyüklüğü 4'ün üzerinde bir dizi depreme yol açtığını makalelerinde vurguladılar.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
artirir, artırır, depremi, dunyada, dünyada, endonezya, riski


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yürük At Yemini Artırır PySSyCaT Atasözleri ve Deyimler 0 30 Eylül 2014 21:41
Vitamin Almak iştahı Artırır mı Zen Vitaminler 0 31 Ekim 2012 16:30
Endonezya ve Endonezya Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 27 Haziran 2012 21:19
Hangi sorudan başlamak başarıyı artırır? Lucifer YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 03 Nisan 2010 15:57
Ağrı kesici tansiyonu artırır. Mlock Sağlık Köşesi 0 15 Ekim 2006 00:24