IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2007, 23:19   #341
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




14 Şubat Sevgililer Günü'nde vatandaşlar hediye olarak en çok çiçeğe yönelince artan talep karşısında fiyatlar yüzde 300 arttı.

Samsunlu çiçekçi Eyüp Metin, daha önceki yıllara oranla bu yıl çiçek satışında artış olduğunu belirterek, romantik insanların hediye olarak çiçeği tercih ettiğini söyledi.

Genç kesimin maddiyat açısından çiçek almadığını, özellikle orta kesimin çiçeğe rağbet gösterdiğini ifade eden Metin, "Çiçekler içinde en çok gül talep edildi. Normal günde tanesini 3 YTL'ye sattığımız gül, Sevgililer Günü dolayısıyla tanesi 10 YTL'den satıldı. Fiyatların yüzden 300 zamlı olmasının sebebi biz çiçek satıcıları değiliz. Çiçek mezatlarında bugüne özgü satışlar bizlere zamlı yansıdı. Bizde fiyatları müşterilere yansıtmış olduk" dedi.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Şubat 2007, 23:19   #342
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Diyarbakır’da teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya'dan Türkiye’ye getiriliş yıldönümü ve Avrupa’daki PKK’lılara yapılan operasyonları protesto etmek için kendisini yakan eski PKK hükümlüsü Murat Kargı, Diyarbakır’da gömüldü

Kargı’nın tabutu terör örgütünü simgeleyen sarı- kırmızı- yeşil renkli örtüyle kaplanırken, törene Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir ile bazı alt kademe belediye başkanları katıldı. Polis, cenazede slogan atan 5 kişiyi gözaltına aldı.

Diyarbakır’da teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilişi ve Fransa ile Belçika’da terör örgütü üyelerine yönelik polisin yaptığı operasyonları protesto ettiği iddia edilen eski PKK hükümlüsü 36 yaşındaki Murat Kargı, geçen cuma günü kendisini ateşe verdi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen Kargı burada öldü.

Kargı için bugün Diyarbakır’da cenaze töreni düzenlenirken, tabutu terör örgütün simgeleyen karı- kırmızı- yeşil renkli örtüyle kaplandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu ile bazı DTP’li alt kademe belediye başkanları, meclis üyelerinin de katıldığı törende sık sık, ‘Canımız kınımız seninleyiz ey başkan’, ‘Biji serok Apo’ sloganları atıldı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı törende sıkı güvenlik önlemleri alan polis, yasa dışı slogan attığı gerekçesiyle 5 kişiyi gözaltına aldı. Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilen Murat Kargı’nın 1994 yılında terör örgütü PKK üyesi olma suçlamasıyla tutuklandığı ve 9.5 yıl cezaevinde yattığı belirtildi.


 

Alt 14 Şubat 2007, 23:19   #343
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Orgeneral Yaşar Büyükanıt, (bölücüleri) sert bir dille ikaz etti...
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler varolduğu sürece, Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız" dedi.

ABD'de bulunan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı.

Orgeneral Büyükanıt, ABD'de yaşayan Türklerden oluşan kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı.

ABD ziyaretinin önceden planlandığını ve bu planlar yapıldığı sırada ABD Kongresine sunulan Ermeni tasarısı gibi problemlerin bulunmadığını belirten Büyükanıt, ABD ile yakın ilişkiler çerçevesinde böyle bir ziyareti yapmakta olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'ne faydalı olmak için elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi.

"Şimdi, gücünü aldığımız Türk milletine, sizlere düşüncelerimi anlatmak istiyorum" diyen Büyükanıt, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye, çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Daha önce de açıkça söyledim: Türkiye Cumhuriyeti, 1923'ten bu yana bu kadar büyük risk, tehdit ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmadı. Hududumuzda Irak sorunu var. Bu, komşuların, bölgenin ve ABD'nin sorunu. Irak sorunu, tek bir parça sorun değil. Irak'ın kuzeyi ayrı sorundur, bütünü ayrı sorundur. Bu bir gerçektir. Bugün Irak, bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu kimse inkar edemez. Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütü var. Bu, Türkiye'nin sorunudur, bölgenin sorunudur. Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili sorunu var. Kafkaslar potansiyel bir risk bölgesidir. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Diğeri, Türkiye'nin İran ile sınırı vardır. Orası da potansiyel bir risk bölgesidir. Türkiye bu kadar sorunla Cumhuriyet tarihi boyunca karşı karşıya kalmamıştır."

"Kimse bölemez"

Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

"Bazı korkularımız var. Bu korkularımızın üstesinden gelmemiz gerekiyor. Türkiye bölünüyor mu? Kim bölecek Türkiye'yi? Kim bölebilir? Türkiye'yi bölmeye kimin gücü yeter? Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler, bu rüyanın sonunda kabus görür. O dinamik güçler, Türkiye'yi koruyan o dinamik güçler varolduğu sürece, o rüyayı görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız. Böyle bir güç var mı? Yok. Hayal kuranlar var. Hayal kuranlara destek verenler de var. Geçmişte de hayal kurulmuş. O hayallerin içinde boğulurlar. Kimseye Türkiye'yi böldürmeyiz.

Hiç kimse, hiçbir kurum Türkiye'yi anayasasıyla belirlenmiş rejiminin dışına çıkaramaz. Türkiye demokratik, laik, sosyal ve üniter bir devlettir. Bunun dışına Türkiye'yi çıkaracak hiçbir güç yok ve olmayacaktır."

Ermeni meselesi

ABD Kongresine sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısına da değinen Büyükanıt, "Bu konu bizi üzüyor. Ama 'siz böyle yaparsanız biz de böyle yaparız' polemiğine girmek istemiyorum. Biz böyle şeyleri ifade etmiyoruz, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak biz ABD Silahlı Kuvvetleriyle beraber çalışıyoruz" dedi.

Ermeni tasarısının ABD kongresinde kabul edilmesi ihtimaline de işaret eden Büyükanıt, "Biz böyle bir şey olursa bundan inciniriz, bundan rahatsızlık duyarız" dedi.

ABD Kongresine karşı bir asker olarak irade koyamayacağını, bunun aklına dahi gelmeyeceğini belirten Büyükanıt, "Ama inanıyorum ki, ABD'nin sağduyulu vatandaşları Türkiye'yi incitmekten kaçınır" diye konuştu.

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:26   #344
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Anavatan'dan yapılan yazılı açıklamada, ''AKP ve CHP; hukuka ve hakkaniyete aykırı bir biçimde partimizin hazineden para alma hakkını engellemeye çalışmaktadır'' denildi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Açıklamada, bazı basın yayın organlarında ''Anavatan Partisi'nin hazineden 32 trilyon yardım alacağı'' şeklinde haberler çıktığı anımsatıldı. Bu haberlerin gerçek olmadığı belirtilen açıklamada, Anavatan Partisi'nin, 1 Nisan 2005 tarihinde TBMM'de grup yeter sayısına ulaştığı ve o dönemde yasaların öngördüğü Hazine yardımını almaya hak kazandığı ifade edildi. Ancak, 7 Mayıs 2006 tarihinde AKP ve CHP'nin işbirliğiyle partilere hazine yardımını düzenleyen yasa değiştirilerek ''milletvekili sayısı ile hazineden yardım alma'' hükmünün kaldırıldığı anımsatılaraa açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Maliye Bakanlığı, bu yasayı bahane ederek gerekli hazine yardımını ödememektedir. AKP ve CHP; demokrasiye, hukuka ve hakkaniyete tamamen aykırı bir biçimde kendi aralarında anlaşarak, partimizin hazineden para alma hakkını bu yasaya dayanarak engellemeye çalışmaktadır. Bu yasa; AKP ve CHP'nin işbirliği ile hareket ettiği, anlaştığı üç konudan biri olmuştur. Anlaştıkları diğer konulardan biri RTÜK'te koltuk paylaşımı, diğeri de YÖK meselesi olmuştur. Halbuki; Anavatan Partisi 1984 yılında tek başına iktidarken partilerin hazineden yardım almalarına ilişkin yasayı çıkarmış, bu yasadan AKP, CHP ve daha birçok parti faydalanmıştır. Kendileri bu yasadan yararlanırken bu haktı, demokrasiydi. Ancak Anavatan Partisi grup kurduğunda hakkı da demokrasiyi de bir kenara bıraktılar. Kamuoyunun bilmesi ve altı çizilmesi gereken bir diğer önemli husus da; bütçenin 5000'de 2'sinin siyasi partilere hazine yardımı olarak dağıtılmasına yönelik kanun gereği, Anavatan Partisi'nin alması gereken 32 trilyon yardımın verilmemesi durumunda, bu miktarın diğer partiler arasında paylaşılacak olmasıdır. Mevcut durumda, Anavatan Partisi'nin, 5341 sayılı yasa bahane edilerek gelinen son noktaya ilişkin hukuk mücadelesi Danıştay nezdinde devam etmektedir.''

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:26   #345
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Türk otomotiv sektörü 2006 yılını 1 milyon adedi aşan üretim rekoru ile tamamladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, geçen yıl toplam motorlu araç üretimi 2005 yılına oranla yüzde 12,1 artarak, 1 milyon 24 bin 987 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl otomobil üretimi de 2005 yılına göre yüzde 20,3 artışla yarım milyon adedi geçti.

Sektörün 2006 yılı otomobil üretimi 545 bin 682 adet olarak gerçekleşti. 2006 yılında traktör üretimi, iç pazardaki talebin canlanması ile yüzde 7 artarak 37 bin adede çıktı. Yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi ise 2006 yılında bir önceki yıla göre midibüste yüzde 16, otobüste yüzde 11 ve kamyonette yüzde 6 oranında arttı.

-İHRACATTA ORTA VEDELİ HEDEF AŞILDI-

Geçen yıl sektör ihracatında orta vedeli hedef de aşılırken, 430 bin 420 adedi otomobil olmak üzere toplam 706 bin 402 adet motorlu araç ihraç edildi. İhracat, geçen yıla oranla yüzde 26 oranında artış gösterdi. Uludağ İhracatçı Birliklerinin verilerine göre, 2006 yılında sektör ihracatı ayrıca 14 milyar 350 milyon 824 bin dolara ulaştı. Otomotiv ana sanayiinin ihracatı toplam 9 milyar 924 milyon dolar, yan sanayi ihracatı da 4 milyar 427 milyon dolar oldu. Toplam otomotiv sanayii ihracatı 2006 yılı itibariyle sektörel ihracat sıralamasında 1. sırada yer aldı.

-FORD OTOSAN İHRACATTA İLK SIRADA-

Geçen yıl Ford Otosan 184 bin 99 adet hafif ticari araç ihracatıyla adet bazında ana sanayi kuruluşları arasında ilk sırayı aldı. Oyak Renault 177 bin 411 adet otomobil, Toyota 160 bin 479 adet otomobil, Tofaş 59 bin 542 adet otomobil ve 63 bin 519 adet hafif ticari araç olmak üzere toplam 123 bin 61 adet hafif araç ihracatı gerçekleştirdi.

-PAZAR DARALDI-

Sektörde 2006 yılının ilk yarısında toplam satışlar yüzde 13 oranında, otomobil satışları ise yüzde 15 oranında artmasına rağmen,ikinci yarıda toplam pazar yüzde 25, otomobil pazarı ise yüzde 30 geriledi. Sonuçta, toplam taşıt aracı satışları 2006 yılında yüzde 12 oranında azalarak 670 bin adet oldu

. Geçen yıl otomobil satışları 2005 yılına göre yüzde 15 azalışla 373 bin 219 bin adet olarak gerçekleşirken, otomobil satışlarında ithalatın pazar payı yüzde 68 olarak belirlendi. 2006'da satılan otomobillerin 255 bin 494 adeti ithal, 117 bin 725 adedi ise yerli oldu. 2005 yılında 271 bin 811 adet olan toplam hafif ticari araç satışları ise geçen yıl 244 bin 633 adete geriledi. Hafif ticari araç satışlarında ithal araçların payı yüzde 47 olarak gerçekleşti.

AA

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:26   #346
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan düzeltmede, ''29 Aralık 2006 tarihli Resmî Gazete'de aslına uygun olarak yayımlanan, LPG Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 16. Maddesi Uyarınca 2007 Yılında Uygulanacak Para Cezaları Hakkında Tebliğ'in eki Tablonun 2007 yılında uygulanacak para cezaları (YTL) başlıklı bölümünün dördüncü sırasında 117.502 YTL şeklinde yer alan ibare, Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığının yazısı üzerine, 117 YTL olarak düzeltildi'' denildi.

Resmi Gazete'de yer alan bir başka düzeltmede, Resmi Gazete'nin 11 Ocak tarihininde yer alan ''Özelleştirme Uygulamalarında Değer Tespiti ve İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' hükümlerini yürütecek olan makam Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak düzeltildi. 11 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yer alan söz konusu yönetmelikte, yönetmelik hükümlerini yürütecek olan makam ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bağlı bulunduğu Bakan'' olarak yer almıştı.

AA

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:38   #347
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hiçbir gerçekçi Kürt liderinin bölgede 'bağımsız Kürdistan' kurmayı düşünmeyeceğini, zira Türkiye, İran ve Suriye'nin olası saldırı ve önlemlerinin böyle bir devletin yaşamasını imkânsızlaştırdığını söyledi.

ABD'nin New Yorker dergisine konuşan Talabani, Kerkük'ün güvenliğine ilişkin olarak da, "İzin verseler, bütün Kerkük'ü ve çevresini bir haftada temizleriz" dedi.

Talabani, Kürt devletinin neden imkânsız olduğunu, Jon Lee Anderson şu sözlerle açıkladı:

"Irak Kürdistanı'nın bağımsızlık ilan ettiğini, İran, Suriye, Türkiye ve Irak'ın da bununla savaşmadıklarını, ama sadece sınırlarını kapattıklarını düşünelim. Nasıl yaşayabiliriz ki? Petrolümüz var diyelim. Bu petrolü nasıl ihraç edebiliriz? Emin olabilirsin ki, Kürdistan bağımsızlık ilan ederse, İran saldıracaktır, Türkiye saldıracaktır, Suriye saldıracaktır ve Irak da bunu kabul etmeyecektir. Bütün bu ülkelere direnemeyiz."

Kerkük'te güvenlik

Talabani ile Anderson arasındaki ilginç diyaloglardan biri de Kerkük'teki güvenlik durumuna ilişkin.

Talabani, "Amerikalıların terörizmle mücadeledeki başlıca hatalarından biri, teröristler her istediklerini serbestçe yaparken, bizim elimizi ve Şiilerin elini bağlamaları oldu. İzin verseler, bütün Kerkük'ü ve çevresini bir haftada temizleriz" diyor.

Anderson'a göre, Talabani'nin buradaki iması açık: 'Temizlemek,' muhaliflerini ortadan kaldırmak, düşmanlarını öldürmek ya da yakalamak anlamına geliyor.

Kerkük referandumu

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza ise, Kerkük referandumunun bu yıl düzenlenmesinin planlandığının hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine, "Bu yıl içinde yapılır mi? Kim bilir... şeklinde yanıt verdi.

Matt Bryza, Kerkük sorununun son derece hassas ve zor olduğuna işaret ederek, "Bu sorunun uygun şekilde çözümlenmemesi durumunda bunun korkunç bir soruna dönüşebileceği yönünde Türkiye'nin kaygılarını paylaşıyoruz" dedi.

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:38   #348
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Pet Holding'in sahibi Köksal, Türkiye'ye "Kuzey Irak'ta bir devlet kurulmuş. Bu devletle iletişim kurmalıyız" tavsiyesinde bulundu


KUZEY Irak'ta geniş bir bölgede petrol arama ruhsatı olan Pet Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, Irak ile çıkan krizde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e tepki gösterdi.

Köksal, Talabani bölgesinde, yaklaşık 800 kilometrekarelik alanda; Barzani bölgesinde de yaklaşık 400 kilometrekarelik alanda arama ruhsatlarının olduğunu söyledi. Bölgede petrol bulduklarını kaydeden Köksal, şirket olarak hiçbir sorun yaşamadıklarını belirterek, "Doğrudan Kürtler'le çalışıyoruz. Onlar bizden, biz onlardan memnunuz" dedi.

Irak ulusal petrol şirketi Somo'nun, Türk şirketlerinin akaryakıt satışı için Kürtler'le görüşmesini istemesinin olası nedenlerini değerlendiren Köksal, Türk şirketleri pahalı sattığı ya da alacak sorunu olduğu için ticari bir nedenle hareket edilmiş olabileceğini belirtti. Ne Türkiye, ne de ABD'nin Irak için bir strateji oluşturamadığını kaydeden Köksal, "Kürdistan orada kurulmuş, biz hâlâ ahkâm kesiyoruz. Bundan sonra hadiselerin stratejiyle halledilmesi lazım. Kavga-gürültü, silahla halledilmez" dedi. Köksal, Türkiye'nin Kürt devletiyle iletişim kurması gerektiğini ifade etti.

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:38   #349
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Bolu Dağı tüneli buzlanma nedeniyle kayan TIR'ın yolu kapatması nedeniyle ulaşıma kapandı. Bir saat süren çalışmanın ardından TIR çekilince tünel ulaşıma açıldı.

Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açılışının beşinci gününde kar yağışına teslim oldu. TIR'ın kayması üzerine yol ulaşıma kapanırken, araçlar her zaman olduğu D-100 Karayolu Bolu Dağı'na yöneldi.

Sabah saatlerine doğru başlayan kar yağışı D-100 Karayolu Bolu Dağı geçişi ve Tem Otoyolu Bolu Dağı Geçişi'nde ulaşımı etkiledi.

D-100 Karayolu Bolu Dağı'nın her iki şeridi de ulaşıma açık kalırken, özellikle Tem Otoyolu Bolu Dağı geçişinde buzlanma ve kar yağışı nedeniyle araçlar zor anlar yaşadı. Saat 09.15 sıralarında tünelin girişinde bir TIR'ın kayması üzerine yol ulaşıma kapandı.

Araçlar geri dönerek, Tem Otoyolu Kaynaşlı Gişeleri'nden çıktıktan sonra D-100 Karayolu Bolu Dağı geçişine yöneldiler ve TIR'ın çekilmesi için çalışma başlatıldı.

Bir saat süren çalışmanın ardından TIR çekilince tünel ulaşıma açıldı.

Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı zaman zaman aksamalara yol açıyor.

Salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin ulaşıma açtığı, eksiklerin tamamlanmasının ardından çarşamba günü saat 12.00'de trafiğe açılan yolun ilk kar yağışında ulaşıma kapanması tepkilere neden oldu.

Yolda kalan araçların sürücüleri karayolları ekiplerinin çalışmasının yetersiz kalmasından yakındı.
(cnnturk)

 

Alt 14 Şubat 2007, 23:39   #350
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimini petrol arama konusunda sert bir dille uyardı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin, denizde petrol, doğal gaz aramak ve çıkarmak amacıyla Mısır ve Lübnan'la münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmaların hayata geçirilmesi halinde, sıcak durumlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Talat, Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak üç dilde yayımlanan ''Cyprus Dialogue'' gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Kıbrıs çevresindeki petrollerden müşterek istifade edilmesi gerektiğini, aksi halde sıcak durumlar meydana geleceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Talat, bu konudaki uyarılarını, yazılı olarak, Lübnan ve Mısır hükümetlerine de bildirdi.

Kıbrıs Rum basını, Cumhurbaşkanı Talat'ın uyarıları ve Türkiye'nin de Kıbrıslı Türklerin haklarını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıklamış olması nedeniyle Rum bakanlar kurulunun dün olağanüstü toplandığını yazdı.

Türkiye'nin petrol konusunu ''savaş sebebi'' saydığını ve Kıbrıslı Türklerin hakkını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıkladığını hatırlatan Rum gazeteleri, Rum yönetiminin ve Rum bakanların bu uyarıları ''küçümseme'' tavrı içine girdiğini belirtti.

ÇALIŞMALAR 15 ŞUBATTA BAŞLIYOR
Petrol konusundaki çalışmaların 15 şubatta başlayacağını duyuran Rum basını, ''toplam mali değeri 400 milyar dolar olduğu belirtilen deniz dibindeki petrol rezervi için 15 Şubat 2007 itibarıyla tam yol ileri'' ifadesini kullandı.
Rum meclisi, petrol yataklarını arama, araştırma ve çıkarmayı düzenleyen yasayı önceki gün kabul etmişti.

Rum meclisinin dünkü birleşimde, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Andonis Mihailidis, petrol konusunda yabancı büyükelçilerle yaptığı görüşmelerden elde ettiği sonuçlar hakkında bilgi verdi.
Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos başkanlığında dün olağanüstü toplanan Rum bakanlar kurulu, sözde Rum münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki 13 araştırma parselinin sınırlarını belirledi.
Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis, söz konusu 13 parselin, petrol arama-araştırmalarla ilgili ilk tur başvuruları çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.
Konuyla ilgili ihale başvurularının ilki 15 şubatta başlayacak.

İKİ PARSELDE ÜÇ BOYUTLU İNCELEME
Rum Ticaret Bakanı Mihailidis, üç boyutlu inceleme yapılacak 3'üncü ve 13'üncü parselleri ilk tur başvuruların dışında bırakma kararı aldıklarını söyledi.
Mihailidis, kalan 11 parselde, 3 boyutlu incelemenin çok pahalı olması nedeniyle sadece 2 boyutlu inceleme yapıldığını kaydetti.

LİLLİKAS'IN AÇIKLAMASI
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Kıbrıs çevresindeki petrollerden müşterek istifade edilmesi gerektiği, aksi halde sıcak durumlar meydana geleceği açıklamasını yorumlarken, ''komşu ülkelerle anlaşmalar imzalamanın, Kıbrıs'ın gerek karada gerek denizde sahip olduğu kaynakları değerlendirmenin ve bunlardan istifade etmenin de 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkı olduğunu'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat'ın ''hiçbir devleti temsil etmediğini, bu nedenle söz sahibi olmadığını'' iddia eden Lillikas, ''deniz bölgesindeki petrol yataklarından elde edilecek gelirin Kıbrıslı Türklerle paylaşımının ihtimal bile olmadığını'' açıkladı.

Rum radyosunun haberine göre, Rum radyo televizyon kurumuna (RİK) açıklama yapan Lillikas, ''Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs'ın zenginliğinde pay sahibi olmak istiyorsa şantaj yapmak yerine, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için iyi niyet ve uzlaşı ruhu göstermelidir'' dedi.

Lillikas, bu konuda Türkiye'yle diyaloğa başlamayı da, ''Böyle bir şey Ankara'ya söz ve müdahale hakkı tanınması demek olur'' diyerek reddetti.
''Kıbrıslı Türkler için özel bir fon oluşturulması'' ihtimalini de göz ardı eden Lillikas, Rum yönetiminin Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınması adına çok şeyler yaptığını öne sürdü. Rum Dışişleri Bakanı Lillikas, ''(İşgal) bölgelerindeki mallarımızdan yararlanmakta olan 'sahte' devlet ve Türkiye, Kıbrıslı Rumlar için özel bir fon oluşturdu mu?'' ifadesini kullandı.
Petrol çıkarmayı ileri götürmenin Rum yönetiminin egemenlik hakkı olduğu iddiasını yineleyen Lillikas, ''Kıbrıslı Türk lider hiçbir devleti temsil etmiyor ki söz sahibi olsun... 'Kıbrıs Cumhuriyeti' Türkiye'ye ne Kıbrıs'ın zenginliklerinde ne de diğer komşu ülkelerle anlaşmalarında hak tanıyor'' dedi.

''TÜRKİYE SAVAŞ GEMİLERİNİ GÖNDEREBİLİR''
Eski Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Nikos Rolandis de bu konudaki açıklamasında, Güney Kıbrıs'ın petrol arama ve çıkarmayı ileri götürmesi durumunda Türkiye'nin müdahalede bulunabileceği veya araştırmaları durdurmak için savaş gemilerini gönderebileceği uyarısında bulundu.
Rolandis, konunun Kıbrıslı Türklerle halledilmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

 

Etiketler
2007, dunyadan, haberler, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
HABERLER Türkiye'nin uçuş ağı 203 noktaya ulaştı Chelt Havacılık Haberleri 0 11 Şubat 2011 15:16
Türkiye kardiyolojide dünyadan geri değil Juventus Sağlık Köşesi 0 16 Haziran 2009 11:39
2007 Komik Haberler BLaCK_and_WHiTe Komedi ve Mizah 1 26 Aralık 2007 21:20