IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2009, 16:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nobel Barış Ödülü Obama'ya verildi




2009 Nobel Barış Ödülü, 4 Kasım 2008'deki seçimleri kazanarak, ilk siyahi ABD başkanı olarak tarihe geçen ABD Başkanı Barack Obama'ya verildi. Ödülün Obama'ya verilme gerekçesi şöyle açıklandı:




Dünyanın prestiji en yüksek ödülü olarak kabul edilen Nobel ödüllerinden barış ödülünü, ABD Başkanı Barack Obama kazandı.
ABD'nin ilk Afrika kökenli başkanı olan Obama'nın, dünyada nükleer silah stokunun azaltılması çağrıları ve dünya barışı için çalışması nedeniyle 10 milyon İsveç Kronu değerindeki bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.
Ödülün, Obama'ya 10 Aralıkta Oslo'da yapılacak törenle takdim edileceği kaydedildi.
2008 Nobel Barış Ödülü'nü de eski bir siyasetçi olan Finlandiya'nın eski Devlet Başkanı Martti Ahtisaari kazanmıştı.
NORVEÇ NOBEL KOMİTESİ: OBAMA, ULUSLARARASI DİPLOMASİYİ VE HALKLAR ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME KONUSUNDAKİ OLAĞANÜSTÜ ÇABALARINDAN ÖTÜRÜ ÖDÜLÜ KAZANDI
Dünyanın prestiji en yüksek ödülü olarak kabul edilen Nobel ödüllerinden 2009 yılı barış ödülünün sahibi, ABD'nin ilk Afrika kökenli Başkanı Barack Obama oldu.
Norveç Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, Obama'nın, "uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki olağanüstü çabalarından ötürü barış ödülünü" kazandığı ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, "Obama'nın çok az insanın yapabileceği ölçüde dünyanın dikkatini çektiği ve halkına daha iyi bir gelecek umudu verdiği, diplomasisinin, dünyayı yöneteceklerin, bunu, insanlığın ortak değer ve tutumları temelinde yapmak zorunda olduğu anlayışı üzerine kurulu olduğu" kaydedildi.
Komitenin açıklamasında, Obama'nın nükleer silahsız bir dünya için çalışması ve vizyonuna özel önem verildiği belirtildi ve "Obama, başkan olarak uluslararası siyasette yeni bir hava yarattı. Çok taraflı diplomasi, BM ve diğer uluslararası kuruluşların oynayabileceği role vurguyla, merkezi konumunu yeniden kazandı" denildi.
Ülkesinde yaklaşık 9 ay önce göreve gelen ABD Başkanı Barack Obama, bu süre içinde silahsızlanma çağrısında bulunmuş ve Orta Doğu barış sürecini yeniden canlandırmak için çalışmıştı.
Barack Obama, geçen ay nükleer silahlara sahip ülkelerin, silahlarını azaltmaları çağrısında bulunan ve taslağı ABD tarafından hazırlanan kararın oy birliğiyle kabul edildiği, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan tarihi toplantıya başkanlık etmişti.
Barack Obama kimdir?
ABD'nin yeni başkanı Demokrat Partili Barack Hussein Obama, Kenya asıllı Müslüman bir babayla beyaz bir Amerikalı annenin oğlu olarak 4 Ağustos 1961 tarihinde dünyaya geldi.
Hawaii Üniversitesi'nde tanışıp evlenen anne ve babası, Obama 2 yaşındayken boşandı.
Harvard Üniversitesi'nde burslu okuyan baba, daha sonra Kenya'ya döndü ve hükümet için çalıştı.
Obama 6 yaşındayken, annesi bu kez bir Endonezyalıyla evlendi, aile Cakarta'ya taşındı.
Endonezya'da yaşadığı 4 yıl boyunca laik ve Hıristiyan okullarına giden Obama, daha sonra büyükanne ve büyükbabasıyla yaşayacağı Hawaii'ye döndü ve eğitimine burada devam etti.
New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler okuyan Obama, 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi'ne girdi, buradaki öğrenciliği sırasında "Harvard Law Review" dergisinin ilk Afrika kökenli Amerikalı yöneticisi oldu.
Siyasi yaşamı
1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olan Obama, 2004 yılında da ABD Senatosu'na seçildi.
Bu zaferinin ardından medyanın ilgisini çeken Obama, Washington'un en gözde isimlerinden biri haline geldi. Obama'nın iki kitabı, çok satanlar listesine girdi.
Barack Obama, 2007 başında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişti ve zaferini ilan etti.
New York Senatörü Hillary Clinton da, Demokrat Parti kurultayında adını yazdırarak, başkan adaylığı konumuna yaklaşan ilk kadın olarak Amerikan tarihine geçti.
Obama, kampanyasının başında "Washington'daki liderlerimizin, sorunlara pratik ve sağduyulu çözümler bulmak için bir arada çalışmaktan aciz olduğu görülüyor" diyerek, kendisinin bunu düzeltmeyi amaçlayacağını açıkladı.
Barack Obama'nın Demokrat Parti'nin resmen başkan adayı olduğu ise Haziran 2008'de kesinleşti. Seçim kampanyasında "değişim" sloganını kullanan Obama, başkanlık yarışında en çok bağış elde eden lider olarak da rekor kırdı.
ABD'nin Irak'a müdahalesi öncesinde savaşa karşı sesini yükselten, Irak savaşının başından beri bunu eleştiren Obama, İranlı liderlerle de koşulsuz görüşmeden yana olduğu yaklaşımıyla eleştirilmişti.
"Rock yıldızı Obama"
Obama, siyasette parlamasıyla birlikte hem ulusal, hem de uluslararası alanda "rock yıldızı" benzetmesi yapılan bir üne ve desteğe kavuştu.
Amerikalı ünlü talk şovcu Oprah Winfrey'yi kampanyasına katan Obama'ya destek veren diğer ünlüler arasında Hollywood dünyasından George Clooney, Scarlett Johannson, Robert de Niro, Tom Hanks, Matt Damon, Halle Berry ve ünlü müzisyen Bruce Springsteen başı çekiyor.
Obama, adının sürekli "Alabama" ya da "Yo Mama" gibi yanlış söylendiği konusunda espriler yapıyor. CNN televizyonu da Obama ile El Kaide lideri Usame'nin (Bin Ladin) adlarını karıştırmış ve özür dilemişti.
Barack Obama, 1964 doğumlu ve kendisi gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Michelle Robinson ile evli. Çiftin, Malia (10) ve Sasha (7) adlı iki kız çocuğu bulunuyor.
Bu arada zorluklarla da karşılaşan Obama, ikinci adının "Hussein" olmasından dolayı muhafazakar çevrelerden soğuk bir tutum gördü.
Mensubu bulunduğu kilisenin rahibinin ABD'yi hedef alan radikal yorumlarından da olumsuz etkilenen Obama, bütün bu dezavantajları aşarak sonuçta partinin başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaştı.
ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan ilk siyahi aday olan Barack Obama, 4 Kasım 2008'deki seçimleri kazanarak, ilk siyahi ABD başkanı olarak tarihe geçti.
OBAMA, 205 ADAY ARASINDAN SEÇİLDİ
Dünyanın prestiji en yüksek ödülü olarak kabul edilen Nobel ödüllerinden 2009 yılı barış ödülünün sahibi, ABD'nin ilk Afrika kökenli Başkanı Barack Obama oldu.
Obama'nın, "uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki olağanüstü çabalarından ötürü barış ödülünü" kazandığı açıklandı.
Bu yıl Nobel barış ödülü için 205 aday önerildiği, bugüne kadarki en yüksek rakamın 33'ünün kurumlar olduğu bildirildi.
1901'den beri verilen Nobel barış ödülü bugüne kadar 89 kez, toplam 119 kişiye verildi. 96 kişi ve 20 kuruma verilen ödülünü bugüne kadar en çok, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (3 kez) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (2 kez) aldı.
Nobel barış ödülü 60 kez tek kişi ya da kuruma, 28 kez iki kişi/kuruma, 1 kez ise 3 kişiye (Yaser Arafat, Şimon Peres, İzak Rabin) verildi. Ödül, 3'ten fazla sayıda kişiye verilmiyor.
-DÜNYA SAVAŞLARI SÜRESİNCE BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLMEDİ-
1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955-1956, 1966-1967 ve 1972 yıllarında ödüle layık kişi ya da kurum bulunamadığı için Nobel barış ödülü verilmedi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları süresince de Nobel barış ödülü sahibini bulamadı.
-12 KADIN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ -
Nobel Barış Ödülü kazanan 96 kişiden 12'si kadın. 1901'de verilmeye başlayan barış ödülünün ilk sahibi de bir kadındı: Bertha von Suttner.
Nobel barış ödülü sahibi kadınların listesi şöyle:
1905 - Bertha von Suttner
1931 - Jane Addams
1946 - Emily Greene Balch
1976 - Betty Williams
1976 - Mairead Corrigan
1979 - Rahibe Teresa
1982 - Alva Myrdal
1991 - Aung San Suu Kyi
1992 - Rigoberta Menchu Tum
1997 - Jody Williams
2003 - Şirin Ebadi
2004 - Wangari Maathai
-NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE RED-
Bugüne kadar Nobel Barış Ödülünü kabul etmeyen bir kişi oldu: Vietnamlı politikacı Le Duc Tho. 1973 yılında Vietnam barışına yaptıkları katkıdan dolayı ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile birlikte ödül aldığı açıklanan politikacı ödülü reddetti.
Öldükten sonra ödül alan iki kişiden biri, 1961 yılında eski BM Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld oldu. 1974 yılında Nobel Komitesi, ödülün, ödül aldığı açıklandıktan sonra hayatını kaybedenler hariç, ölümden sonra verilmeyeceği kuralını getirdi.
-1980'DEN SONRA BARIŞ ÖDÜLÜ ALANLAR-
Nobel barış ödülünü 1980'den bu yana kazananların listesi ise şöyle:
2009: ABD Başkanı Barack Obama
2008: Martti Ahtisaari
2007: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Al Gore
2006: Muhammed Yunus, Grameen Bank
2005: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Muhammed El Baradei
2004: Wangari Maathai
2003: Şirin Ebadi
2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter
2001: Birleşmiş Milletler, Kofi Annan
2000: Kim Dae-jung
1999: Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü
1998: John Hume, David Trimble
1997: Uluslararası Karamayınlarını Yasaklama Kampanyası, Jody Williams
1996: Carlos Filipe Ximenes Belo, Jose Ramos-Horta
1995: Joseph Rotblat, Pugwash Bilim ve Dünya İlişkileri Konferansı
1994: Yaser Arafat, Şimon Peres, İzak Rabin
1993: Nelson Mandela, F.W. de Klerk
1992: Rigoberta Menchu Tum
1991: Aung San Suu Kyi
1990: Mihail Gorbaçov
1989: 14. Dalai Lama
1988: Birleşmiş Milletler barış güçleri
1987: Oscar Arias Sanchez
1986: Elie Wiesel
1985: Uluslararası Nükleer Savaşı Önleme Hekimleri Örgütü
1984: Desmond Tutu
1983: Lech Walesa
1982: Alva Myrdal, Alfonso Garcia Robles
1981: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
1980: Adolfo Perez Esquivel
Haber 7-AA

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
baris, barış, nobel, obamaya, odulu, verildi, ödülü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nobel Barış Ödülü üç kadına verildi Aze Haber Arşivi 0 09 Ekim 2011 11:48