IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ekim 2009, 11:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin acı terör bilançosu




Habur’dan dün teslim olan bir grup PKK’lı terörün bitmesinde bir başlangıç mı olacak bilinmez ama Türkiye geçen 25 yılında çok şey kaybetti...

Kürt açılımı tartışmaları sürerken dün Kandil dağından bir grup PKK’lının Habur sınır kapısından teslim olması “Kürt sorununda yeni bir döneme girdik?” beklentisine neden oldu.

Kimi eleştirilere ve kaygılara karşın toplumun farklı kesimleri ve kurumlar bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

Süreç nasıl sonuçlanacak bunu zaman gösterecek, ama bu günlerde Türkiye’nin 25 yıllık tarihine damga vuran PKK’yla mücadele sürecini yeniden hatırlamakta fayda var.

On binleri bulan insan kaybı, yüz milyar dolarla ifade edilen ekonomik maliyet, büyük paralar dökülen sınır ötesi harekatlar ve PKK’nın tek taraflı ateşkes ilanları ile işte 25 yılın öyküsü:

SINIR ÖTESİ HAREKATLAR

15 Ağustos 1984’te Eruh Jandarma Karakolu’nun basılmasıyla başlayan PKK terörünü bitirmek için irili ufaklı 25 kez sınır ötesi harekat düzenlendi. Bu operasyonlardan öne çıkanlar şunlar:

1983: 6 bin 500 asker sınırı 5 km geçti. Operasyonlarda Barzani kampları da zarar gördü ve PKK ile Barzani arasındaki ilk yakınlaşma bu günlerde oldu.

1991: "Süpürge Operasyonu" adıyla yapılan operasyonda Durji bölgesinde yakın temas sağlandı. 1991 yılı boyunca çeşitli defalar sınır aşılmak zorunda kalındı. Dohuk, Erbil, Zaho, Selahaddin şehirlerine Türk güvenlik güçleri ve istihbaratı kalıcı olarak yerleştirildi.

1992: 15 bin kadar asker hava ve tank desteği altında Ekim 1992’de yapıldı. Bu harekatta 450 civarında PKK’lı öldürülürdü.

1994: 5 bin asker ile bir kez daha sınır 15 km kadar geçildi.

1995: Çelik Operasyonu kapsamında 35 bini aşkın asker sınırı aştı. 60 km’den fazla içeriye girildi 12 PKK kampı hedeflendi ve birçok PKK militanını etkisiz hale getirildi.

1995: Tampon bölge kurulması hedeflendi. Temmuz 1995’de sınır aşılırken operasyonlar bir buçuk ay sürdü. Operasyonlarda 500"den fazla PKK"lı öldürüldü.

1996: Havadan Zap, Haftanin ve Kumri dağı ve çevresi bombalandı. Yazın Sinat, Aresindi Boğazı, Birkiavda, Haftanin ve Gelereş civarındaki kamplar hedefteydi.

1997: `Balyoz Operasyonu` ile hava desteği altında 35 bin asker operasyona katıldı. Yaz boyunca Irak"ın kuzeyinde kalındı. Operasyona 10 binden fazla takviye asker katıldı.

1997: Eylül’deki operasyon tank desteği altında yaklaşık 10 bin askerle yapıldı. Ekim’in ikinci haftasında geri dönüldü. Dönüşte bin kadar asker sınır boyunda konuşlandırıldı. Bu operasyonlarda TSK 2 helikopterini kaybetti.

1997: Çekiç Operasyonunda Hakurke bölgesine girildi. Operasyona 20 bin asker katıldı.

1998: 15.000 kadar askerle düzenlenen Murat Operasyonu da istenen sonucu veremedi.

1999: Havadan bombalama ve karadan operasyonlar düzenlendi. Lolan ve Hakurke’ye havadan bombalama yapıldı.

2008: K. Irak`ta belirlenen hedefler karada konuşlu uzun menzilli silahlar ve Hava Kuvvetleri`ne mensup uçaklar ile vuruldu. 237 terörist etkisiz hale getirildi.

PKK’NIN TEK TARAFLI ATEŞKESLERİ

PKK’DAN 6 KEZ ATEŞKES İLANI


PKK bu süreçte 6 kez tek taraflı ateşkes ilan etti. Türkiye bu ateşkeslerin tamamını, “Tek bir terörist kalmayana kadar mücadeleye devam” kararıyla dikkate almadı. İşte PKK’nın aldığı ateşkes kararları:

İlk ateşkes 1993 yılında ilan edildi. Öcalan’ın ilan ettiği bu ateşkese Talabani de aracılık etti. Bu dönemde teskere alan 33 asker şehit edildi.

1995 yılında Öcalan ikinci kez ateşkes ilan etti. Tansu Çiller ve Doğan Güreş dönemi PKK ile sertleşen mücadele üzerine PKK ateşkesi sona erdirdi.

1998 yılında ateşkes ilanından sonra baskılar üzerine Öcalan Suriye’den çıkmak zorunda kaldı. Öcalan’ın Kenya’da yakalanmasından sonra ateşkes bitirildi

1999 yılında yirmi kişiden oluşan iki barış grubu Türkiye’ye geldi. Ancak Öcalan üzerinde baskılar yapıldığını iddia eden örgüt ateşkesi 2004 yılında bitirdi.

Örgüt ayrıca 2006 ve 2007 yıllarında başlayan ve bugüne kadar süren iki ateşkes daha ilan etti.

TERÖRÜN KORKUNÇ BİLANÇOSU

Resmi ağızlardan gelen açıklamalara göre terörle mücadele sürecinde yaralı ve sağ ele geçenler, teslim olanlarla birlikte etkisiz hale getirilen terörist sayısı 46 bin.

Bu dönemde verilen şehit sayısı 4 bin 937’si asker olmak üzere 6 bin 482.

Sivil kayıp ise 5 bin 660.

Kürt sorununu ipotek altına alan, binlerce cana mal olan terörün, malî bilançosu da çok ağır. Yine resmi ağızlara göre terör nedeniyle 25 yılda Türkiye’nin mali kaybı 300 milyar dolar oldu.

Bu parayla teröre kaynak yaratan işsizlik sorununa çözüm bulunarak en az 3 milyon kişiye istihdam imkânı yaratılabilirdi.

Teröre harcanan para ekonomiye, verimli kaynaklara yatırılsaydı Türkiyede kişi başına gelirle birlikte eğitim ve kültür düzeyi artmış olacaktı.

350 milyar dolara; 8 tane GAP, 35 bin kilometre otoban, 5 milyon derslikli okul, 370 Boğaziçi Köprüsü, 78 Atatürk Barajı yapılabiliyor. Bu rakam aynı zamanda Türkiye’nin hastane ve sağlık ocaklarıyla birlikte 83 yıllık sağlık gideri.


internehaber

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Ekim 2009, 16:11   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye'nin acı terör bilançosu




Herkezin akli var.

Cehalet de degil.. kandirilmakda degil. Herkesin bir beyni var. Ellerine silah alip, dag cikip, yok efendim bunu savunuyorum yok efendim, dusuncem soyle kimse deme hakki yok bence.

Elline silah almis bir insan, hicbirsey istiyemez. Tehditle, korku yaratarak, hicbirsey ellde edilmez.

Yok efendim kandirildim, yok efendim cahillik ettim. Beyin bosuna verilmemis insanlara.
Turkiye'in verdigi sehit sayisi cok korkunc. Bu sehitlerin kanina sebeb olacak hicbir soz olamaz.

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

 

Etiketler
aci, acı, bilancosu, teror, terÖr, turkiyenin, türkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2007'nin TERÖR bilançosu Lee Haber Arşivi 0 01 Ocak 2008 11:54