IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Aralık 2009, 15:53   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ankara-Atina arasında casus diplomat krizi




Ankara-Atina ilişkileri, İzmir’de diplomat maskesi ile görev yapan bir Yunan casus nedeniyle son yılların en ciddi krizini yaşıyor. Yunan casusu oldukları iddiasıyla tutuklanan 3 Türk’ün bağlantı kurdukları Yunanistan’ın İzmir konsolosluğunda görevli diplomat kriz yarattı. Ankara, Atina’dan, İzmir Başkonsolosluğu’nda görevli casus diplomatını derhal geri çekmesini, aksi takdirde “persona non grata” yani ‘istenmeyen adam’ ilan edileceğini bildirdi. Bunun üzerine Yunanistan diplomatını geri çekti


Misilleme olabilir

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın bu diplomatını çektiği ancak buna karşılık Türkiye’ye diplomaside bu durumlarda çok karşılaşılan bir ‘diplomat gönderilmesini isteme’ misillemesinde bulunup bulunmayacağı bilinmiyor,

MİT 6 aydır izliyordu

Oldukça güvenilir diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Başkonsolosluğu’nda, Türkiye’ye normal diplomat olarak deklare edilen resmi pasaportlu bir görevli uzun süredir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 6 aydır izleniyordu.

Gemiler ve füzeler

Türklerle yakın irtibatta olan bu Yunan casusun, Ege kıyılarındaki askeri tesisleri, Ege ve Trakya’daki mobil füze bataryalarını, savaş gemilerini izledikleri ortaya çıktı. Nefes kesen takip operasyonlar ve büyük bir profesyonellikle izlenen Yunanlı casusun bu süre içinde attığı her adım kayıt altına alındı ve Atina’ya neler yaptığı belgeleri ile ortaya kondu. Aldığı bilgileri Yunan adalarından gelen ve ülkesinin gizli servis (EYP) elemanları olduğu bilinen bazı Yunanlılara teslim ettiği delilleri ile gösterildi.

3 Türk yakalandı

Ama asıl olay geçtiğimiz günlerde yine MİT tarafından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Aydın ve Bodrum’da üç Türk’ün yakalanması ile patlak verdi. Tur operatörü N.H. (65), fırıncı kuzeni A.H. (42) ve inşaatlarda işçi olarak çalışan İ.Ş. (38) yakalandı.
Şüphelilerin, casusluk faaliyetleri için en kolay yol olarak Yunan adalarına vizesiz günlük tekne turlarını kullandıkları saptandı. En az ayda bir kez Yunan adalarına giden şüphelilerin, burada buluştukları gizli servis elemanlarına, elde ettikleri bilgileri şifreli olarak verdikleri belirlendi.

Yunan casusunun para karşılığında irtibat içinde olduğu Türklerden Ege’de konuşlu savaş gemileri, yıllık katılacakları askeri manevralar, yeni liman yapımları, savaş uçakları meydan intikalleri hakkında bilgi aldığı saptandı.
Şüphelilerin verdikleri bilginin önemine göre 500 Euro ile 700 Euro arasında değişen miktarlarda para aldıkları belirlendi. Önceki gün operasyon için düğmeye basılırken [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’de yakalanan Türk uyruklu üç Yunan casusu tutuklandı.



Yunanlının ‘yerel taşeron’ olarak kullandığı Türklerin sorgusu da halen istihbarat birimlerince devam ediyor. Operasyonun daha da büyüyebileceği tahmin ediliyor.

Diplomat geri gitti

Asıl büyük balık ise bu kişilerle bağlantı kuran
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Başkonsolosluğu’nda çalışan bir diplomattı. 6 ay boyunca büyük bir gizlilikle izlenen Yunanlı casusun attığı her adım da kayıt altına alındı ve neler yaptığı belgeleri ile tespit edildi. Sonunda Atina’ya diplomatın casusluk faaliyetleri ile ilgili tüm deliller bildirildi. Yunanlı diplomatın aldığı bilgileri Yunan adalarından gelen ve ülkesinin gizli servis (EYP) elemanları olduğu bilinen bazı Yunanlılara teslim ettiği delilleri ile gösterildi. Ardından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Atina’dan, diplomatını derhal geri çekmesini istedi. Aksi takdirde de “persona non grata” yani ‘istenmeyen adam’ ilan edileceğini resmen Yunan tarafına bildirdi. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunun üzerine diplomatını geri çekti. Ancak Atina’nın buna karşılık Türkiye’ye, diplomaside bu durumlarda çok karşılaşılan bir “Diplomat gönderilmesini isteme” misillemesinde bulunup bulunmayacağı bilinmiyor.
Casus hikayeleri sürekli krizlere yol açtı

Türk Yunan ilişkilerinde casus hikayeleri sürekli krizlere yol açtı. Bu yıl başında Yunanlı siyasetçi Theodoros Pangalos, 1986’da Yunan gizli servisinin Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki bir subayla ilişki kurduğunu ve sonunda subayın elindeki belgeleri ele geçirmeyi başardığını iddia etmişti.

Sabıkalı Başkonsolosluk

Ancak, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Başkonsolosluğu’nun bu konudaki sabıkası ise kabarık. 1990’ların başında yine diplomatik pasaportla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Başkonsolosluğu’na tayin edilen Savas Kalenderidis isimli bir Yunanlı subay, gizli faaliyette bulunurken MİT tarafından yakalanmıştı. Zamanın Başbakanı Miçotakis’in yakını Dendranis’le irtibatta olan Kalenderidis dört yıl hapse çarptırıldı. Daha sonra anlaşmalı olarak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’a gönderildi. PKK ile yakın ilişkideki bu Yunanlı ajanı Türkiye sonra çok yakından tanıdı

Kalenderidis de oradaydı

Çünkü, Abdullah Öcalan’ın kaçış sürecinde sürekli yanındaki isim olarak karşımıza çıktı. Çok iyi Türkçe ve Kürtçesi olduğu bilinen Kalenderidis, hatta daha sonra Öcalan’ın ele geçirilmesinden hükümetini sorumlu tuttu ve ajanlıktan istifa etti. Diğer olay da, 2005 Mayıs’ında iki Yunanlı casus olduklarını ortaya koyan delillerle Aydın’da yakalandı. Türkiye Yunan hükümetinin ricası üzerine bu iki ismi ülkelerine gönderdi.

hurriyet

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ankaraatina, arasinda, arasında, casus, diplomat, krizi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rusya ile ABD arasında evlatlık krizi Zen Haber Arşivi 0 22 Şubat 2013 15:23
Türklerle Rumlar arasında DNA krizi PassioN Haber Arşivi 0 11 Nisan 2012 21:32
Buca-Karşıyaka arasında taraftar krizi Juventus 1. Lig ve Diğer Ligler 0 07 Kasım 2009 11:24