IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2010, 15:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Askerler en çok kimden korkar




Kenan Evren'in genç subaylara yaptığı öneri yeni tartışmalarıda beraberinde getirdi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sabah gazetesi yazarlarından Emre Aköz bugünkü yazısına Kenan Evren'in genç subaylara 'politikadan uzak durun' yönündeki tavsiyesini taşıdı.

İŞTE O YAZI..
Bazı olaylara şaşıranlara, şaşırıyorum. Örneğin 12 Eylül 1980 darbesinin başı olan Org. Kenan Evren, Harp Okulu öğrencilerine, politikadan uzak durmaları gerektiğini söylemiş. Hem de ne zaman? Darbeyi gerçekleştirdikten sadece 18 gün sonra.

Arkadaşlar arşivde tozlanan bu bilgiyi okurlarına, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" edasıyla duyuruyor. Halbuki o konuşmada şaşacak hiçbir yan yok.

ASKERLER SİLAH ARKADAŞLARINDAN ÇEKİNİR
Çünkü askeri zihniyet en çok sivillerden değil, kendi silah arkadaşlarından çekinir.

Siville ilişkisinin (genel anlamda) eşitsiz olduğunu bilir. Elinde silahı olduğu sürece, sözünü kabul ettireceğini düşünür.

Diğer askerden ise korkar. Çünkü onun da elinde kullanacağı bir silahı vardır. Son sözü ("Ah, vuruldum") kimin söyleyeceği belli olmaz.

Bu yüzden darbe yapan komutanlar, en kısa sürede kendi kamuoylarına dönerek, "Aman siyasete bulaşmayın" demişlerdir.

DAİMA SİVİLLER SUÇLANMIŞTIR
"İyi de sen niye bulaştın" itirazına karşı da daima sivilleri suçlamış, "Onların yüzünden oldu, mecbur kaldık" uydurmasına başvurmuşlardır.

Bu sözün çevirisi şudur: "Siyaseti üst düzey komutanlar yapar. Bizim seviyemize ulaşana dek sabredin; disiplini bozmayın, emirlere uyun."


Kenan Evren ne demişti?

Kenan Evren'in darbeden 18 gün sonra Harp Okulu'nda söylediği sözleri...

12 Eylül darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren, darbeden 18 gün sonra 30 Eylül'de Harp Okulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, geleceğin subaylarına politikadan ve darbe faaliyetlerinden uzak durmalarını tavsiye etmiş.

SUBAYLARA SESLENDİ

Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği tarafından 1981 yılında bastırılan, '12 Eylül Öncesi ve Sonrası' isimli kitapta Devlet Başkanı Orgeneral Evren'in, 30 Eylül 1980'de yani darbeden 18 gün sonra Harp Okulu'nun açılış konuşması da yer alıyor. Evren, bu konuşmasında, kuvvet komutanlarına, geleceğin subaylarına, asker olduklarını unutmamalarını ve politikadan uzak durmalarını söylüyor.

BUNA MECBUR OLDUK
Konuşmasında, kendisiyle birlikte darbeyi gerçekleştiren 4 kuvvet komutanının, alt kademedeki subayları politikaya bulaştırmamak için gayret sarf ettiğini dile getiren Evren, askeri öğrencilere şöyle sesleniyor:
"... Evlatlarım. Bu yaşlarda, bu çağlarda, sakın ola ki politika ile uğraşmayınız. Biz bugün, politikanın içine atılmışsak, yurdumuzun içine düştüğü bu felaketli durumdan her zaman olduğu gibi, milletimizi düzlüğe çıkartmak için, buna mecbur olduk. Ulu önder Atatürk'ün de daima bize direktifi bu olmuştur. Ne zaman ki bir ordu politikanın içine girmiştir; o ordu, yavaş yavaş disiplinini kaybetmeye ve yavaş yavaş çökmeye başlamıştır. Bunun en bariz misalini bizim yakın tarihimizde 'Balkan Harbi'nde' görebiliriz. Onun için bizim yaptığımız harekâtı (darbeyi) kendinize sakın ola ki misal olarak almayınız Biz orduyu politikadan kurtarmak ve politika çamurunun içerisine bulaşmasını önlemek için emir komuta zinciri içinde, bu harekatı yapmak zorunda kaldık. Eğer bu harekâtı yapmasaydık; bundan öncekiler gibi ordu politikanın içine girerdi. Bizim altımızdaki kademelere bunu (politikayı) bulaştırmamak için her türlü çabayı sarf ediyoruz."
Kitapta, 1960'ların sonlarından 12 Eylül 1980'e kadarki süreçte, ülkede yaşanan ve gazete manşetlerine yansıyan bombalama, suikast, eylemler, yürüyüşler, adam kaçırmalar ve provokasyonlar ile siyasetçilerin gerginliği tırmandıran beyanatlarına yer verilerek, gerçekleştirilen darbenin meşruluğu ön plana çıkartılıyor.


Star gazetesi

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
askerler, cok, en, kimden, korkar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En son kimden pm ( özel msj ) aldınız? Dilara Forum Oyunları 858 21 Şubat 2024 14:58
En son kimden teşekkür aldın? Ruj Forum Oyunları 447 24 Mart 2023 21:37
Bu Yüzük Kimden? Thetis Haber Arşivi 0 29 Ekim 2012 07:42