IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ocak 2010, 13:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İngiliz yazar Mango: Kürtlerin önünü Atatürk açtı




Türkiye uzmanı İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango "Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortamın, Atatürk'ün yol göstermesiyle Türkiye'nin ulaştığı ilerlemenin sonucu olduğunu" söyledi.



Türkiye uzmanı İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango, Atatürk'ün etnik azınlıkları ihmal ettiği iddiasının doğru olmadığını söyleyerek, "Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortamın, Atatürk'ün yol göstermesiyle Türkiye'nin ulaştığı ilerlemenin sonucu olduğunu" söyledi.
Mango terör örgütü PKK'ya da değinerek, "PKK, okuma-yazma bilmeyen aşiretlerin bulunduğu Doğu'da oluşturulmadı, Ankara'daki Kürt kökenli öğrenciler tarafından oluşturuldu" dedi.
Andrew Mango, opera ve film yönetmeni ve yapımcısı Fuad Kavur ile birlikte, Londra Üniversitesi Doğubilimi ve Afrika Çalışmaları bölümünde "Atatürk: 21. Yüzyıl Lideri" konulu bir konferans verdi.
İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen konferansa, aralarında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Bernev Alpogan ile Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli'nin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
İngiliz yazar Mango, konferansta yaptığı konuşmada, "Atatürk, aydınlanmanın lideriydi" diyerek, Atatürk'ün mirasının bugün de önemli olduğunu ve geçerliliğini koruduğunu ifade etti.
Atatürk'e yöneltilen bazı eleştirilerden de bahseden Mango, bunlardan birinin "etnik azınlıkları ihmal etmek olduğunu" kaydetti. Bugün kimi zaman "Kürt milliyetçiliğinin Atatürk'ün ideolojisinin başarısızlığı nedeniyle ortaya çıktığını" ifade edenler olduğunu kaydeden Mango, bunun doğru olmadığını bildirdi. Mango, konuya ilişkin olarak terör örgütü PKK'ya da değinirken, "PKK, okuma-yazma bilmeyen aşiretlerin bulunduğu Doğu'da oluşturulmadı, Ankara'daki Kürt kökenli öğrenciler tarafından oluşturuldu. Dolayısıyla Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortam, Atatürk'ün yol göstermesiyle Türkiye'nin ulaştığı ilerlemenin sonucudur" dedi.
Modernleşme sürecinin Avrupa'daki her ülke için sancılı bir dönem olduğunu vurgulayan Mango, özellikle Atatürk Türkiye'sini anlamak için, Avrupa'da ve Batı'da neler olduğunu anlamak gerektiğini kaydetti.
Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Mango, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soruya, katılım sürecinin Türkiye'nin modernleşmesi için gerekli bir süreç olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Mango, "AB sürecinde gidilen yolun, varılan yerden daha önemli" olduğunu belirtti.
Mango'dan sonra konuşan, opera, film yönetmeni ve yapımcısı Fuad Kavur da, Atatürk'ün Türkiye'de operaya verdiği destek ve operanın oluşturulmasına yönelik yaptığı çalışmalardan bahsetti. Kavur konuşmasında, Hitler Almanya'sından kaçan ve Atatürk'ün isteği üzerine Ankara'ya gelerek, Devlet Konservatuvarı ve Tiyatrosunun kuruluşuna büyük katkı sağlayan ve Devlet Tiyatrosunun ilk yönetmenlerinden biri olan Carl Ebert'e ve yaptığı çalışmalara değindi.
Konuşmasının sonunda ise Kavur, babası gibi opera yönetmeni olan Carl Ebert'in oğlu Peter Ebert'i sahneye davet etti ve ona hediye sundu. Ebert, "Atatürk'ün babamı Ankara'ya daveti, tüm ailemize hayat vermiştir" dedi.
Konferans salonunun önünde "Çanakkale Savaşıyla" ilgili arşiv fotoğraflardan oluşan bir sergi açılırken, Mango, konferansın sonunda kitaplarını imzaladı

hbr7

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
acti, açtı, ataturk, atatürk, ingiliz, kurtlerin, kürtlerin, mango, onunu, yazar, İngiliz, önünü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk'ün İngiliz Kralı'nı Davet Öyküsü Sevda Atatürk Köşesi 0 25 Temmuz 2012 02:48
İngiliz Yazar Bernard SHAW’dan;''Biz buna ‘evlilik’ diyoruz'' Sevda Aşk ve Sevgi Köşesi 0 28 Kasım 2011 01:51
Andrew MANGO -- Atatürk : Modern Türkiye'nin Kurucusu AngeLus Kültür ve Sanat 0 30 Ekim 2009 10:27