IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Haber Arşivi (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/)
-   -   Borçlarınızdan kurtulmanın 10 yolu (https://www.ircforumlari.net/haber-arsivi/313444-borclarinizdan-kurtulmanin-10-yolu.html)

Lucifer 27 Ocak 2010 21:13

Borçlarınızdan kurtulmanın 10 yolu
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Kriz ile birlikte var olan borçların üzerine yenileri eklendi. Borç sahipleri daha da borç batağına saplanıyor. Peki bu durumdan nasıl kurtulacaklar?

Neredeyse borcu olmayan kimsenin olmadığı bu dönemde herkesin en büyük sorunu var olan borçlarını nasıl ödeyeceğidir.

Tanınmış finans yazarı ve “Till Debt Do Us Part” adlı televizyon programının sunucularından Gail Vaz-Oxlade, kriz gerçeğiyle yüz yüze gelenlerin borçlarından kurtulmalarının yollarını gösterdi.

İşte borçtan kurtulup, bütçenizi yeniden rayına oturtmanın 10 yolu:

1. Kendilerini kredi kartı borcu batağında bulan ailelerin, aile bireylerine ait bütün kartları kesip, nakit bütçeyle yaşamaları ve yapılan bütün harcamaları teker teker kaydetmeleri gerekiyor.

Bir bütçe yapmak için siz de şu formülü uygulayabilirsiniz: Bütçenin yüzde 35’i ev ihtiyaçlarına, yüzde 15’i borç ödemelerine, yüzde 25’i yaşamsal ihtiyaçlara, yüzde 15’i ulaşıma yüzde 10’u da tasarrufa ayrılmalı.

2. Faiz oranlarını azaltmak, sizi hızlı bir şekilde borçtan kurtarabilir. Bazı insanlar yüksek oranda faizlerle kredi alıyor. Bu yüzden aylık ödemelerde sadece borcunun asgarisini ödeyenler, borcu azaltmak yerine sadece borca gelen faizi ödüyor. Kredi verenlerle yapacağınız bir görüşmeyle, yüksek faiz oranları biraz daha aşağıya çekilebilir.

3. Borçtan kurtulmak için, tam zamanlı bir işte çalışıyor olsanız da ekstra para kazanabileceğiniz fırsatları değerlendirin. Mesaiye kalın. Köpek gezdirin. Bebek bakın. Özel ders verin ya da sahip olduğunuz yetenekleri kullanın.

4. Borçtan kurtulmak ve gelecek dönem için tasarruf yapmak için elinizdeki bütün seçenekleri değerlendirin. Yüksek lisans yapmak istiyorsanız, hem öğrenci olup hem de yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz. Ev alma gibi bir planınız varsa, kirada oturmanın daha mantıklı bir karar olup olmayacağını iyi düşünün.

5. Ödemeniz gereken borçların listesini yapın. En yüksek faizi ödediğiniz borçtan en düşüğüne kadar bir sıralama yapın ve en yüksek faizi ödediğiniz kredi kartınızın borcunu ödeyin. Elinize geçen her fazladan parayla, kredi kartınızın borcunu bitirmeye çalışın ve sonrasında kartı kullanmaktan vazgeçin.

6. Borçtan kurtulmak kolay değil ancak bu süreçte borcunuzu bitirmek için eşinizle birlikte çalışırken, bu durumun ilişkinizi etkilemesi ya da zarar vermesine izin vermeyin. En azından bir gün eşiniz ya da sevgilinizle eskiden yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırın.

7. Borçtan kurtulmak için harcamalar kısılırken, önemli olan şeylere para harcamaya devam edilebilir. Yapılması gereken tek şey bir plan yapıp, biraz para biriktirmek. Mesela evlenmek isteyenler, daha önceden yaptığı plandan vazgeçmeden düğünü daha düşük maliyette yapabilecek alternatif seçenekler arayabilir.

8. Dışarıda yemek yemek, malzemeleri alıp evde yemek pişirmekten daha maliyetli. Aynı zamanda evde yemek yemek çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde yemek pişirmeyi, bir aile aktivitesi haline getirin. Evde akşam yemeği partileri düzenleyerek eğlence masrafı da azaltılabilir.

9. Ödemeniz gereken borçların faturalarını düzenlemek, borçlarınızı ödemede yardımcı olacaktır. Faturaları düzenli bir şekilde saklamak, harcamaları kontrol etmeyi sağlar.

10. Bazen borçtan kurtulmak için oldukça önemli olan şeyleri satmak zorunda kalınabilir. Gerçek şu ki, maddesel bir şeyi kaybetmenin yaratacağı üzüntü, ileriki zamanlarda bütçede oluşacak zararın yaratacağı hayal kırıklığından daha iyidir. Arabanızı satmak zorunda kalırsanız ya da evinizi ya da sizin için değerli olan bir mücevheri, derin bir nefes alın ve yaptınız şeyin ilerde bütçenize yardımcı olacağını düşünün.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net