IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2010, 16:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'den iki kritik karar





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


AİHM nüfus cüzdanına Alevi yazılması ve Kürtçe harflerin kullanılmasıyla ilgili iki önemli karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), nüfus cüzdanının din hanesinde "Alevi" yazılmaması ve nüfus cüzdanlarında Kürtçe karakter kullanılmasıyla ilgili iki önemli başvuruyu değerlendirdi. Alevilik başvurusunda Türkiye’nin din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmedilirken, nüfuz cüzdanında Kürtçe karakter kullanılmamasına ilişkin başvuruda ise Türkiye haklı bulundu.

AİHM nüfus cüzdanının din hanesine "Alevi" yazılmasını isteyen Sinan Işık’ın davasını görüştü. AİHS’in din ve vicdan özgürlüğünü içeren 9’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmeden mahkeme, "Din hanesi yazılacaksa, kişinin istediği gibi yazılmalı" hükmüne vardı.

Kimliklerde din ibaresi bulunmasının "insan hakkı ihlali" olduğuna karar veren mahkeme, devletin din konusunda tarafsız olması ve kimliklerde "din" ibaresinin kaldırılması yönünde görüş belirtti.

KÜRTÇE DE TÜRKİYE HAKLI
M. Kemal Taşkın, Medeni Alpkaya, Abdulkadir Fırat, Doğan Genç, Emin Anğ, Celalettin Yöyler, Emir Ali Şimşek ve Reşit Sünbül’ün nüfuz cüzdanında Kürtçe karakter kullanılmamasına ilişkin AİHM’e taşıdığı davada da karara bağlandı. Davacılar “q”, “w” veya “x” harfi bulunduğu gerekçesiyle isimlerin reddedildiğini belirterek bunun özel yaşam hakkını ihlal olduğunu iddia etti. AİHM bu davada 8. ve 14. maddenin ihlal edilmediğine hükmederek Türkiye’yi haklı buldu.

ALEVİLER MEMNUN

AİHM kararı Alevi örgütlerini memnun etti. Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “AHİM kararı da göstermektedir ki Türkiye’deki çarpık laiklik anlayışının bir sonucu olarak devlete bireylerin özel hayatlarına müdahaleye imkan tanımaktadır. Dini inanç ile birey arasındaki ilişki özel bir ilişkidir ve bu 3.kişileri ilgilendirmediği gibi devleti de ilgilendirmez. Devletin bireylerin inançlarını açıklamak zorunda bırakması, bunu resmi nüfus cüzdanlarında gösterilmesi, dini inancını açıklamak zorunda bırakması açıkça birey hakkının zedelenmesidir” dedi.

Gümüş hükümetin zorunlu din dersi kararında olduğu gibi "takkiye" yolunu seçmemesini laikliğe aykırı bu uygulamaya son vermesini istedi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
avrupa, haklari, hakları, iki, insan, karar, kritik, mahkemesiden, İnsan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anayasa Mahkemesi'nden kritik iptal kararı AngeL Haber Arşivi 0 15 Ocak 2015 01:00
ALEVİ'LER Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ( AIHM ) Başvurmaya hazırlanıyor! Sametold Haber Arşivi 2 01 Eylül 2010 20:10
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nüfus cüzdanlarını dinsiz yaptı Lucifer Haber Arşivi 0 03 Şubat 2010 16:00