IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2010, 19:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ermenistan protokol için tarih verdi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



İki ülke ilişkilerini normalleştirmeyi öngören protokoller imzalanmadı. Ermenistan sınırları açılmasını istedi.


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Genel Sekreter Yardımcısı Vigen Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin onaylanma süreciyle ilgili olarak bundan sonraki önemli adım için beliren tarihin 24 Nisan olduğunu söyledi.

Sarkisyan, Washington'daki düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle ilgili konferans verdi.

"Protokollerin parlamentolarda onayına giden sürecin, Yukarı Karabağ ile bağlantı kurma gibi herhangi bir ön koşul içermemesi ve mantıklı bir zaman dili içerisinde olması gerektiğini" savunan Sarkisyan, "onay süreci uzadıkça yeni zorlukların da ortaya çıkma tehlikesinin bulunduğunu" söyledi.

"21. yüzyılda beklenen, blokajlar, ambargolar değil, vizyoner liderlik" ifadesini kullanan Sarkisyan, "iki tarafın aralarındaki önemli anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp ilişkilerini başlatarak bu sorunların çözümünü ikili çıkarları çerçevesinde daha sonra ele alabileceklerini" belirtti.

"Dünyada aralarındaki her türlü soruna rağmen diplomatik ilişkilerini sürdüren birçok ülkenin bulunduğuna" işaret eden Sarkisyan, "protokollerin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin aslında bir başlangıcını oluşturduğunu, bütün sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğini" kaydetti.

"Sınırlar açılmalı"

"İki ülke arasındaki sınırın açılması gerektiğini" savunan Sarkisyan, "mantıklı ve normal olanın da AB üyeliği arzusu taşıyan bir ülkeyle AB'nin Doğu Ortaklığı girişimi üyesi bir ülke arasında sınırların açık olması olduğunu" söyledi.

Sarkisyan, "iki ülke arasındaki yakınlaşma sürecinin Ermenistan açısından, bölgedeki sorunların da çözümü anlamına geldiğini" ifade ederek, "Sorunları çözmenin en iyi yolu, bölgesel işbirliğinden geçer. Sınırların açılmasının her zaman büyük destekçisi olduk. Protokollerin hayata geçirilmesi, insanların birbirini daha iyi anlaması, ortak zemin ve çıkarların yaratılması ve komşular arasında en zor konuların ele alınmasına olanak verecek. Bu ulaşılamayacak bir hedef değil, bunu yapabilecek olgunluğa sahibiz. Bu ekonomik açıdan da hem bölgeye hem iki ülkeye yarar sağlayacağı gibi, insanlar ve sivil toplum arasında da temasları artırıp, aralarındaki anlaşmazlıkların çözümüne katkı sunacaktır" dedi.

"Protokollerin onayının, Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki siyasi haritaya geri dönmesi için en iyi yol olduğunu" belirten Sarkisyan, "Türkiye, Avrupa-Atlantik güvenlik anlaşmalarında oynadığı büyük role, Gürcistan'la olağanüstü ilişkilerine ve Azerilerle neredeyse ailesel boyuta varan bağlarına rağmen, Güney Kafkasya'daki bölgesel süreçlerin fiilen dışında kalıyor. Çünkü bölgedeki bir kilit sorunda bir tarafta yer alarak, kendi kendisini izole etti. Protokollerin onayı, Türkiye'nin Güney Kafkasya'da söz sahibi bölge ülkesi olma rolünü yeniden kazanmasına olanak verecek" yorumunda bulundu.

"Yeni tarih 24 Nisan"

Onay için "son süre" koymanın sakıncalarına değinen Sarkisyan, ancak protokollerle ilgili süreçte iki ülke arasındaki önemli gelişmelerin, belirli zaman kısıtlamaları sayesinde olabildiğini ileri sürdü.

Örnek olarak, ortak açıklamanın 1915 olaylarının yıl dönümü olarak gördükleri 24 Nisandan önce, 22 Nisanda yapılması, diğer önemli adımların Türkiye-Ermenistan futbol maçlarının olduğu zaman diliminde atılmasını veren Sarkisyan, sürecin bundan sonraki önemli adımı için beliren yeni tarihin ise 24 Nisan günü olduğunu savundu.

Süreçte diğer önemli bir zaman kriteri olarak da Türkiye'de 2011'de yapılması öngörülen genel seçimleri gösteren Sarkisyan, hükümetin seçim sürecine girecek olması nedeniyle belirli bir süreden sonra adım atmasının zorlaşacağını bildiklerini belirti.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ermenistan, için, protokol, tarih, verdi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık