IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Şubat 2010, 04:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk ekonomisine 'aptal' benzetme





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Avrupa'da baş gösteren son borç krizinin ardından mali göstergelerinde açık veren ülkeler arasına Türkiye"nin de dahil edilmesi tartışma yarattı.

Son dönemde ekonomide adeta bir “kısaltma” savaşı yaşanıyor. İngiliz The Guardian gazetesi de geçtiğimiz hafta içinde yayımladığı bir analizde bu kısaltma tartışmasını ele aldı.
Kısaltmalar ilk olarak birkaç yıl önce 2050 yılında küresel ekonominin öncüleri olması beklenen dört ülkenin baş harfinden oluşan “BRIC” kavramıyla gündeme geldi. Bu dört ülke, Brezilya (Brazil), Rusya (Russia), Hindistan (India) ve Çin (China).
Ancak ilk kez Goldman Sachs analistleri tarafından kullanılan bu tabir, ekonomik olarak iyi durumda olan ülkeleri anlatırken, son dönemde türetilen kısaltmalara bunun tersine bir olumsuzluğu anlatmak için başvuruluyor.
Avrupa’da son yaşanan borç krizinde de bu kez 'PIGS' (domuzlar) kısaltması kullanılmaya başlandı. İngiliz Barclays bankası bu durumda olan Portekiz (Portugal), İtaly (İtalya) ya da Ireland (İrlanda), Yunanistan (Greece) ve İspanya'yı (Spain) tanımlamak için yine bu ülkelerin baş harflerinin yanyana gelmesiyle oluşan PIGS 'domuzlar' kısaltmasını kullandı.
APTALLAR?
Ancak PIGS'in ardından son dönemde ekonomi çevrelerinde bir başka kısaltma daha tartışılmaya başlandı. Mali göstergeler açısından yönetilmesi zor açıklar veren ve aralarında Türkiye’nin bulunduğu ülkeler için bu kez İngilizce “aptallar” anlamına gelen “STUPID” kısaltması gündeme geldi.
STUPID’lar içinde Türkiye’nin yanı sıra İspanya (Spain), İngiltere (United Kingdom), Portekiz (Portugal), Italy (İtalya) ve Dubai de yer alıyor.
Ancak ekonomistler, Türkiye’nin bu ülkelerle aynı sınıfta değerlendirilmesinin çok da doğru olmadığı görüşünde. Çünkü diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye, özellikle 2001 krizinin ardından gerçekleştirdiği reformlarla başta finansal sistemi olmak üzere ekonomik yapısını güçlendiren adımlar attı.
Bu nedenle de küresel ekonomiyi sarsan mali krizde, finansal sistemi ağır bir darbe almadan atlatan ülkeler arasında Türkiye yer alıyor.
İTİBARIN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR
The Guardian’da yayımlanan bir başka yazıda ise bu kısaltmalar yüzünden itibarları zarar gören şirketlerin, halkla ilişkiler şirketleri aracılığıyla güven tazeleme kampanyalarına girişmeleri gerektiğine de dikkat çekildi.
Bu ülkelerin, medya organları, diğer hükümetler ve yatırımcıları ikna etmesi gerektiğini söyleyen The Guardian, sırasıyla bankacılık ve borç sorunu yaşayan İzlanda ve Dubai'nin bu yönteme başvuran ülkeler arasında olduğunu da belirtti.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
aptal, ekonomisine, turk, tÜrk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilişim Suçlarının Dünya Ekonomisine Etkisi See Bilişim Hukuku 0 09 Şubat 2015 19:01
Putin, Rusya'nın ekonomisine güveniyor Seth Haber Arşivi 0 18 Aralık 2014 13:09