IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2010, 04:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Siyasi gerginlik yatırımcıyı korkuttu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Türkiye'yi vuran siyasi fırtınada sular biraz durulmuş gibi görünse de, yabancı yatırımcılar adımlarını dikkatli atıyor.

Reuters tarafından yayımlanan bir haber analizde, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırımları ve ekonomik iyileşmenin rayına oturmuş bir şekilde ilerlemesiyle Türkiye için uzun süredir olumlu düşünen yabancı yatırımcıların fikrini değiştirmeye yakın olduğuna işaret edildi.

Reuters, İslami köklere sahip hükümetin darbe iddiasıyla bir grup komutanı tutuklamasının, bu yatırımcıların ülkeye duyduğu güvenin derinden sarsılmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.

Emekli orgenerallerin serbest bırakılması ve sivil liderler ile Genelkurmay Başkanı’nın bir araya geldiği toplantı, tedirginliği şimdilik biraz indirdi. Ancak gelişmelerin perde arkasında daha büyük risklerin belirmeye başladığına inanılıyor.

Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti, aynı zamanda Anayasal reformları gerçekleştirme çağrılarında daha sert açıklamalar yapmaya başladı.

Ülkede aynı zamanda Ak Parti’nin kapatılması tartışmaları yeniden gündeme geldi. Hatta gelişmeler sonucunda ortaya çıkan siyasi istikrarsızlığın erken seçim getireceğine yönelik söylentiler ortaya çıktı. Normal şartlarda seçimler, 2011 yılının Temmuz ayında gerçekleşecek.

İsviçre bankası UBS’in ekonomistlerinden Reinhard Cluse, “Bu potansiyel risklerin ortaya çıkaracağı sonuçlar sadece ses getirmekle kalmayıp, yatırımcıların Türkiye piyasası için temkinli hareket etmeye başlamasına neden olabilir” diyor ve ekliyor: “Türk piyasalarının geçen yıl imza attığı başarılı performans dikkate alındığında, bazıları ülkede risk-kazanç oranının eskisi kadar çekici olmadığını düşünebilir.”

SİYASİ ARKA PLAN KARANLIK

Türk piyasaları 2009’da yüksek kâr rakamları açıkladı ve gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla daha başarılı bir performans sergiledi.

Reuters, geçtiğimiz sene siyasi tablodaki istikrarlı görünümün de yatırımcılara yardım ettiğini söylerken, bu yıl aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.

Türkiye’de 1960’dan bu yana dört darbe yaşandı ancak son gelişmeler sonrasında böyle bir şeyin gerçekleşmesi beklenmiyor. Buna rağmen, yaşanan olaylar İMKB’nin yüzde 10’a kadar değer kaybı yaşamasına neden oldu ve lira dolar karşısında yüzde 3 oranında geriledi.

Barclays Capital analistlerinden Christian Keller, “Türkiye’de ülke içi sorunlar yeniden gündeme gelmeye başladı ve bu sorunların dikkate alınması gerekiyor. Bu gelişmeler, ülkeyi yeniden riskli bir pozisyona koyarken, aynı zamanda liranın değer kazanma potansiyelini etkiliyor” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçtiğimiz hafta siyasi liderler ile ordu arasında artan gerilimin, ülkenin kredi notunu etkileyebileceğini ve Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke pozisyonuna yükseltilmesini erteleyebileceğini açıklamıştı.

Diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Moody’s de son zamanda Türkiye’nin kredi notunu yükseltti ve bu hareketler ülkenin geçen yıl ki derin resesyondan çıktığının bir işareti olarak algılandı.

Ancak ülkenin politika sahnesinde yaşanan gerginlik, Citi Group’un ülkenin görünümünü pozitiften durağana çevirmesine ve yatırımcılarını Güney Afrika’ya kaydıracağını açıklamasına neden oldu.

Citi’nin öz varlıklar konusunda uzman analisti Andrew Howell, “Türkiye’deki reel faiz oranları son yıllarda oldukça düşük seviyelere geriledi ve yatırımcıların risk alma isteklerinin azalmasıyla birlikte, piyasalar için eskisinden daha az tampon etkisi yaratmasına neden oldu” dedi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gerginlik, korkuttu, siyasi, yatirimciyi, yatırımcıyı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Altın fiyatları ve döviz kuru yatırımcıyı kazandırdı - İşte son rakamlar Desmont Haber Arşivi 0 13 Aralık 2014 18:43
Altın fiyatları yatırımcıyı sevindirdi Desmont Haber Arşivi 0 06 Aralık 2014 17:47
Niğde, Avrupa ve Türkiye'nin Elma Deposu Olmak İçin Yatırımcıyı Bekliyor Thetis Haber Arşivi 0 09 Mayıs 2012 22:04