IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mart 2010, 23:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı.

Belçika'nın Charleroi bölgesinde matematik ve fizik öğretmenliği yapan Nuran T. isimli Türk asıllı bir öğretmen, başörtüsü taktığı gerekçesiyle kendisini işten çıkaran okuluyla girdiği hukuk mücadelesini kazandı.



2007 yılından bu yana Charleroi Merkez Belediyesi'ne bağlı okullarda vazifeli olan genç öğretmen, iki buçuk yıl boyunca sorun teşkil etmeyen başörtüsüyle ders verdi. Ancak okul yönetimi sene başında öğretmenliğe devam edebilmesi için başörtüsünü çıkarma şartı koştu. Neye uğradığını şaşıran ve bu şartlarda okuldan ayrılmak zorunda kalan Nuran T., avukatı Jean-Claude Derzelle aracılığıyla Charleroi Asliye Mahkemesi'ne başvurarak kararı iptal davası açtı. İsteği mahkeme tarafından reddedilen davacı, bir üst yargı mercii olan Mons İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu. İstinaf Mahkemesi, dün açıkladığı kararda davacıya hak vererek, okul yönetimini eski öğretmenini 10 gün içerisinde aynı şartlarda yeniden işe almaya mahkûm etti.

Charleroi Asliye Mahkemesi, okula hak verirken öğretmenlerin "tarafsızlığını" teminat altına alan bir genelgeyi dayanak olarak kullanmıştı. Mons İstinaf Mahkemesi ise bu genelgenin sadece Fransız Topluluğu'na doğrudan bağlı olan okullarda uygulanabileceğine hükmederek, okul yönetiminin başörtüsü takan öğretmenler konusunda net bir düzenleme yapmadığını ve öğretmenin yeniden işe alınması gerektiğine karar verdi. Kararın gerekçesini uzun uzun anlatan mahkeme, haç ve kippa da olduğu gibi başörtüsünün de öğretmenler tarafından takılabileceğini, fakat bunu yaparken "ölçülü" davranmaları gerektiğini vurguladı. Öğretmenine başörtüsünü yasaklayan okulun 'tarafsızlık genelgesine' dahil olmak için gerekli formüleri doldurmadığı öğrenildi.

Nuran T.'nin avukatı Jean-Claude Derzelle, çeşitli medya kuruluşlarına verdiği demeçlerde mahkemenin verdiği kararı şu şekilde yorumladı: "Mahkeme, fikir hürriyeti prensibine istisna oluşturabilmek için açık bir metnin olması gerektiğini hatırlatıyor. Charleroi Belediyesi ise bunu yapmamış. Bu yüzden öğretmenini -başörtüsü takmasına izin vererek- 10 gün içerisinde tekrar işe almakla mahkûm edildi. Mahkeme gerekçesinde öğretmenlerin, kanaatlerini öğrencilere zorla kabul ettirmeye teşebbüs etmedikçe, başörtüsü olsun, kippa olsun, haç olsun, dini sembolleri üzerinde taşımalarına müsaade ediyor."

Avukat Derzelle, müvekkilinin çok ihtiyatlı davrandığını, dininden hiçbir zaman bahsetmediğini ve hiçbir velinin bu konuda şikayeti olmadığını vurguladı. "İstinaf Mahkemesi, Asliye Mahkemesi'yle taban tabana zıt bir karar verdi. Demokrasimizin temelinin kanaatini, fikrini, dolayısıyla dinini açığa vurma hürriyeti olduğunun hatırlatılması gerektiğine kanaat getirdi. Bu hürriyet, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesi tarafından teminat altına alınmıştır." şeklinde konuşan Jean-Claude Derzelle, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan yola çıkarak, kanuni metinlerde açıkça atıfta bulunması şartıyla, bazı kısıtlamalar olabilir. İstinaf Mahkemesi, Charleroi Belediyesi'nin kararını dayandırdığı 'tarafsızlık genelgesinin' dini bir sembolü taşımayı yasaklamadığını belirtiyor. Genelge, öğretmenlere partizan söylem ve davranışları yasaklıyor. Mahkeme bu metnin, dinini açığa vurma temel hürriyeti gözetilerek yorumlanması gerektiğini hatırlatıyor. Dolayısıyla, bu doktrinleştirmeye veya beyin yıkamaya yönelik bir davranış değilse, dini inanç açığa vurulabilir."

Cihan'ın telefonla ulaştığı Nuran T., karar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ses tonundan üzgün olduğu anlaşılan genç öğretmen, herhangi bir provokasyona mahal vermemek için prensip olarak yorum yapmama kararı aldığını ve mahkeme kararıyla ilgili sadece avukatının konuşacağını belirtti. Öğretmenin bu şartlarda tekrar işinin başına dönüp dönmeyeceği bilinmiyor. Mons İstinaf Mahkemesi'nin haksız bulduğu Charleroi Belediyesi için temyiz yolu halen açık bulunuyor. Davayı Yargıtay'a taşıma hakkını koruyan belediye, kararla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı.

Öte yandan Fransız Topluluğu Eğitim Bakanı Marie-Dominique Simonet bir açıklama yaparak devlet okullarında vazife yapan personelin üzerinde dini sembol taşımasına karşı olduğunu söyledi. Okul çalışanlarının üzerlerinde dini sembol taşımaların tarafsızlığa gölge düşüreceğini savunan Bakan, mahkeme kararını değerlendireceklerini belirtti. Hukuki bir analizin gerçekleştirilmekte olduğunu aktaran Simonet, din, vicdan ve fikir hürriyetine saygı temelini de gözeterek tarafsızlığı teminat altına alan genelgelerde yapılacak değişiklikleri belirlemeye çalıştıklarını da ekledi.


(CİHAN)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Mart 2010, 23:22   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Vay anasını.. Hristiyan Belçika'da serbest, Müslüman Türkiye'de yasak. Hmm, doğru ya Türkiye laik! Haksızlığın karşısında mücadele eden ablama ve yanlıştan dönen Belçika'ya tebrikler.

 

Alt 14 Mart 2010, 06:43   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Sakin olarak.. yorum yazmak varken, neden gergin gergin ?
dusuncelerinizi guzelce yazin gecin. Tartismaya hic gerek yok.
-----------------

Buradada serbest. Kimse sen basortusu yada baska birsey takiyorsun diye, ayrimcilik yapmaz. daha dogrusu yapamaz. yapilan yerlerde hukukk mudale ediyor.

Fazla konuyu uzatmadan.. tek eklemek istedigim sey:

gecenki habere dayanarak.. kendi ulkemizde, bazi insanlar tarafindan, basortusuturban vs.. sokak ortasinda yakarak, kendilerinii ifade etmeyen calisan sahislar, buralara geldiginde gordugu manzaralara karsi kesinlikle utanirlar dusunuyorum.

Ellin gavurlari bile, bu tur goruntuleri yapmazken, kendi ulkemizde, kendi insanlarimizin bu tur davranislarda bulunmalari bana gore kinanicak bir durum.

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

Alt 14 Mart 2010, 16:51   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu aktif olmuştur. Konu'ya yorum yapacak arkadaşların, Kuralları tekrar okumalarını ve kurallar gereğince yorum yapmalarını rica ediyorum..

İyi forumlar..

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.

Konu Lucifer tarafından (14 Mart 2010 Saat 22:25 ) değiştirilmiştir.
 

Alt 14 Mart 2010, 23:39   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Lucifer, teşekkürler hassasiyetiniz için, ancak, yazılarımızın da geri getirilmesi daha adaletli olurdu, kötü bir intiba bırakmama adına... Olgun ve ciddi düşünen insanlarız kanımca...

 

Alt 15 Mart 2010, 00:00   #6
Noyan
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Önce şu konuda anlaşalım Feronia. Biz bu başlık altında ayrımcılık, din karşıtlığı yapmıyoruz. Dinimizde başörtüsü yoktur demiyoruz. Farkında olmadan ezberi katılımcılık yapıyorsun gibime geliyor bazı konulara. Bu da sanırım Türkçenden kaynaklanıyor. Bu senin hatan değil. Bunu söylemiyorum yani. Fakat biraz daha açık gözlü olmanda yarar var. Konu tartışmaya tekrar açıldığına göre silinen postumu tekrar genele hitaben ve "bence" düşüncesiyle koyuyorum. Aslında "bence" kavramından ziyade birkaç gün önce kUzAh nickli arkadaşın Diyanet'ten aldığı bir mail de benim aşağıda yazacaklarımın aynısını belirtmişti. Kültürel değerlerden bahsedeceğim..


Kuran-i Kerim'de ne ile kapanılacağı yazmıyor. Nasıl ve nerelerin kapanacağı yazıyor. Tek sorun olaya bakış açımızda. Baş örtüsü simgesel olarak verilseydi onun özellikleri de anlatılırdı. Yani baş örtüsünün ne şekilde, ne renkte, hangi kumaştan, ne uzunlukta veya genişlikte olacağı gibi vesaire özellikleri anlatılırdı. Bu şekilde bir tarif yapılsaydı simge diyebilirdik.

Tekrar tekrar önemle yazıyorum. Başörtüsü simge olsaydı Kuran-i Kerim'de özelliklerinden bahsedilirdi. Belli bir başörtüsü modeli tarif edilirdi. Fakat simge olmadığı için sadece kadınların nasıl ve nerelerinin örtünmesi gerektiğinden bahsediliyor. Çünkü Kuran-i Kerim tek bir döneme değil bütün zamanlara yollandığı ve İslam en kapsayıcı din olduğu için böyle bir simgesel tarifin olması mantığa aykırı. Çünkü zaman değiştikçe giyim kuşam ister istemez değişiyor. Allah-u Teala kendisinin simgelerle değil kalp aracılığıyla hatırlanmasını ister.

Bu yazımla benim baş örtüsüne karşı olduğumu sananlar olabilir. Fakat benim anlatmak istediğim şey baş örtüsüne karşı olduğum değil. Baş örtüsünün simge olduğunu iddaa edenlerin tek amaçları kendi zümrelerinin isimlerinin menfaatlerini düşündükleridir. Birçok tarikat bunu simge olarak kullanıyor ve amaçları kendi isimlerinin trajını yükseltmek oluyor. Bu yazıdan da bütün tarikatlara ithamda bulunduğumu çıkarmayın. Genelleme yapmıyorum.

Olaya bir de şu yönden bakalım. Diyelim ki Kuran'da belli bir başörtüsü modelinin tarifi verilmiş ve dünyadaki bütün müslüman kadınlar bunu kullanıyorlar. Türkiye'den Arabistan'a, Pakistan'dan Hindistan'a, Mısır'dan Fas'a. Bütün müslüman kadınlar böyle bir simgesel başörtüsünü kullanıyor olsa nerde kaldı o ülkelerin kültürel giyim eşyalarının değeri? Milletleri birbirinden ayıran belirli etkenler vardır. Dil, ırk ve kültürel yaşam. Eğer başörtüsü simgesel birşey olsaydı sadece başörtüsüyle kalmaz dinde olan bütün herşey emirle uygulatılmak istenirdi. Arapça bile İslam'ı kabul edenlerde resmi dil olacak diye emir yollanırdı. Fakat böyle birşey söz konusu değildir. Bu yüzden Kuran-i Kerim'i Arapça okumak ve başörtüsü takmak farz kılınmıştır. Milletleri birbirinden ayıran dil, ırk ve kültürel zenginliklerin olmaması bu milletlerin aralarındaki farkın ortadan kalkması demektir. Bu da çok anlamsız bir durum olacaktır. Milletlerin kültürlerinde zaten başörtüsü olarak kullanacağı başörtüleri var. Madem İslam'da böyle bir simge var. Hani nedir? Modelinden bahseder misiniz? Nasıl bir kumaştır? Hangi renktedir? Uzunluğu ve genişliği nedir? Bunlara cevap verebilir misiniz? Hayır. Çünkü müslüman kadınlar kendi gelenek ve göreneklerinde hangi örtüler varsa onları kullanmaktadırlar.

Kuran-i Kerim'de neyle örtüneceği değil, nasıl örtüneceği yazıyor. Bu yüzden başörtüsü simge değil, araçtır. İslam yaşayışında ve uygulamasında yardımcı bir araçtır.

Konu içeriği hakkındaki düşüncelerim ise bu ablamızı tebrik etmekten başka birşey değildir. Fazla söze gerek yok. Gereken yapılmış..

Not: Bu yazıma cevap verecek olanların verdiği cevaplar değerlendirmeye alınacaktır. Verdiği cevaplardan yazımın tamamını okuyup okumadığı ve anlamadan cevap verdiği kolayca anlaşılabilir. Tam okuyup anlamadan üslupsuzca cevap vermeye çalışıp saygısızlık yapanlar şikayet edilecektir.


Konu Noyan tarafından (15 Mart 2010 Saat 00:13 ) değiştirilmiştir.
 

Alt 15 Mart 2010, 00:10   #7
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Lucifer konuya duyarlılığınız için size çok teşekkür ederim.

Habere ilişkin yorumum ise; Darısı Ülkemizin başına "zincirler kırılacak, bu zulum yıkılacak."

 

Alt 15 Mart 2010, 07:30   #8
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




Noyan'ın söyleminden yola çıkarak baş örtüsü yerine örneğin Kuran'da geçen zihnet yerleri tanımlamasına bakarak yeni bir alternatif model üretilebilir. Mesela; saçın örtünmesi için bere, gerdan kısmının örtünmesi için boğazlı kazak... Hm.. Anladım. Demek ki bu şekildede Allah'ın verdiği emir yerine getirilmiş olabiliyor. Madalyonun diğer yüzüne gelirsek, tabi ki bir insan kolay yolu varken neden alternatif bir yol arasın kendine, bugün başörtüsü yada türban adını ne koymak istiyorlarsa koysunlar kadınlarımızın Allah'ın emrini yerine getirmelerini kolaylaştırıyor. Bunu niye yasaklıyorlar neden yapıyorlar anlamıyorum... Bu forumda bile bu konu üzerine tartışmaların olması ne kadar saçma sapan bir iş. Bırakın arkadaşlar isteyen dinini istediği gibi yaşasın, millet uzayda toprak satışlarına başladı. Mutlaka dini uygulayanda din adına bile olsa dini tahrip edende Cenab-ı Hakkın azabıyla müjdelenecektir. Bunu tabi ki ben söylemiyorum. Allah'ın ayetinde mevcuttur. Ne diyor ayette;
" Fatır 5. Ayet;
Ey insanlar! Hiç şüphesiz, Allah’ın vaadi gerçektir. Onun için bu basit yaşam sizi aldatmasın. Ve sakın o aldatıcı, sizi, Allah ile aldatmasın."


Dediğim gibi arkadaşlar, Allah ile aldatılacağımızın uyarısı yapılmış. Kim bunu yaparsa Allah hidayete ermesini nasip eder inşallah.

Saygılarımla.

 

Alt 15 Mart 2010, 07:55   #9
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Başörtülü öğretmen, Hukuk Mücadelesini Kazandı




ha bas ortusu.. ha carsaf.

kesmek, yirtmak.. dogru mu?
medeniyet bu mudur.
Protesto boyle mi olur?
Daha dogrusu insanlik boylemi olur? Bizim inanclarimiz ile farkli olan insanlara karsi anlayisimiz boylemi olur.

Biz begenmesek bile.. onu takan inanan insanlar var.
Saygisizliga hic gerek yok.

Herseyin bir yontemi var.
Protestonun bile.

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

 

Etiketler
basortulu, başörtülü, hukuk, kazandi, kazandı, mucadelesini, mücadelesini, ogretmen, Öğretmen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hukuk savaşını kazandı AngeL Haber Arşivi 0 28 Ocak 2015 17:20
Görevinden Alınan Şube Müdürü, Hukuk Mücadelesini Kazandı SucLu Haber Arşivi 0 06 Şubat 2014 16:43
Flaş!.. Hülya avşar, iş adami mustafa konuş ile olan hukuk mücadelesini kaybetti!.. PauL Haber Arşivi 0 05 Aralık 2011 12:12