IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2010, 18:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin ilk yerli cep telefonu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




General Mobile'ın ''DST 500'' model cep telefonu Türkiye'de üretimine başlandı. Telefon basına törenle tanıtıldı.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, General Mobile'in çift sim kartlı Türkiye üretimi cep telefonuna sahip çıktı.
General Mobile'ın ''DST 500'' model cep telefonunun üretimine, GençCell İletişim ile Anel Grup ortaklığında Türkiye'de başlandı.


AŞAĞILIK DUYGUSUNA KAPILMAYALIM
Türkiye'de vatandaşların her yıl 40 milyon cep telefonu değiştirdiğini söyleyen Yıldırım, "Bu işin başarıya ulaşacağından hiçbir endişem yok. Kimse bizim ürünümüzü küçük görmesin hiçbir aşağılık duygusuna kapılmayalım. 72 milyonluk millet, 1 milyon yerli üretime gerekli desteği vermeyecek mi? Elbette verecek." dedi.


Rixos Ankara Otel'de General Mobile'nin yerli üretim DST 500 modelinin tanıtımına katılan Yıldırım, cep telefonunu üreten yerli firmaya sahip çıktı. "Falanca marka dünyanın pazar payının yüzde 80-90'nın elinde bulundururken bizimkiler nerden bu işe kalkışıyor bunların aklı fikri var mı diye sorgulamayalım." diyen Yıldırım, ürünün başarıya ulaşacağını söyledi.


Cep telefonunun ömrünün Türkiye'de 1,5 sene olduğunu, her yıl 40 milyon cep telefonu değiştirildiğini aktaran Yıldırım, "72 milyonluk millet 1 milyon yerli üretime gerekli desteği vermeyecek mi verecek. Destek verecek o kadar çok sebep var ki. Bu firmalar istihdam sağlıyor." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki yerli ceplere sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Bakan, ürünün hem yurt içi hem yurt dışında rekabet edecek özelliklere sahip olduğunu aktardı. Telefonun çift sim kartlı en bilinen en belirgin ürünlerden biri haline geldiğini aktaran Yıldırım, "700 bin tane kullanan vatandaşımız var. Hedef üretimin hem iç piyasadan desteklenmesi bir anlamda yurt dışında komşu ülkelerden başlamak üzere satışlarını arttırması." diye konuştu.


28 MİLYAR DOLAR PARA

Bu ülkede istihdam üreten küçük büyük bütün firmaların destekçisi olduklarına işaret eden Yıldırım, "1994 yılından bu yana Türkiye'ye 135 milyon cep telefonu gelmiş. 28 milyar dolar para ediyor. Ne oldu, geçti gitti bu para." dedi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"SIFIR HATA İLE ÜRETTİK''

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise normal yollarla Türkiye'nin yılda 15-16 milyon cep telefonu ithal ettiğini belirterek, ''Bunun yüzde 20'si, 3 milyon adet telefon Türkiye'de üretilse ve tanesi 150 dolardan satılsa 500 milyon dolar yapar. Gençcell'in hedefini görünce bunu revize etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu üretimler artacak. Tek bir firma yok, değişik kuruluşlar çalışıyor'' diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile yaklaşık 4,5 yıl önce İstanbul'da sektördeki firmaları tek tek ziyaret ettiklerini anlatan Acarer, Yıldırım sayesinde sektörün 5 yılda önemli bir ivme kazandığını, Türkiye'de global kriz ortamında bilgi teknolojileri ve iletişim pazarında büyüme yaşandığını kaydetti.

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun da bu üretimin ''Türkiye'nin 1994'ten beri 27,5 milyar dolara mal olan, insanların hayatını değiştiren cihaza ödediği bedeli geri dönüştüreceğini'' söyledi. Bu adımın devamının da geleceğini ifade eden Dursun, ''Bu aslında hepimizin ürünü'' dedi.

Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, kurdukları tesisin, yılda 1 milyon cihaz üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Mobil telefonun ilk ihracatını geçen hafta Sırbistan ve Hırvatistan'a yaptıklarını bildiren Genç, Bakan Yıldırım'a verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Anel CEO'su Suat Baysan da üretim ve Ar-Ge'nin aynı mekanda olması sayesinde cep telefonunu ''sıfır hata ile yüksek standartta üretmeyi başardıklarını'' söyledi.

Cihazın üretildiği fabrikada 145 kişinin, ürünün satışına kadar uzanan tüm aşamalar göz önüne alındığında da yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Baysan, yarattıkları katma değerin, cep telefonlarındaki ÖTV'nin kalkmasıyla artacağını ifade etti.

''FİYAKALI TELEFON''

Konuşmaların ardından kendisine yerli üretim cep telefonu hediye edilmesi üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cihazı eline alarak ''Ürün iyi, fiyakalı, ele uygun, ince ve hafif'' yorumlarını yaptı.

Yerli üretim mobil telefon için ''Yükte hafif, pahada da hafif'' diyen Yıldırım, ürünün 150 dolardan satışa sunulacağını öğrenince, ''Buna yüzde 20 vergi de dahil. Yüzde 20'yi de indirirsek herkes alır. Taksit de var. Hayırlı uğurlu olsun'' diye konuştu.

Türkiye'de 3 yılda 3 milyon adet üretilmesi planlanan ''DST 500'' model cep telefonunun, yurt içinde olduğu gibi Çin mallarını tercih etmeyen pek çok ülkeye de ihraç edilmesi hedefleniyor. Ümraniye'de üretimi yapılan cihazın, yüzde 25 olan yerli katkı oranının gelecek yıl yüzde 50'ye çıkarılması amaçlanıyor.
FİYATI VE ÖZELLİKLERİ

Şarjı 3 gün kullanıma imkan sağlayan çift sim kartlı telefonun ağırlığı 98 gram. Televizyon özelliğinin yanı sıra FM radyo, GPRS, WAP, e-posta, bluetooth, java, 1,3megapixel kamera ve video kayıt özellikleri bulunan telefon, 2,4 inç ekranı ve harici anteniyle de televizyon izleme olanağı sağlıyor. Hareketli ve sabit olarak televizyon izleme imkanı sunan DST 500, 299 TL'den satışa sunuluyor.


YILDIRIM'DAN ESPRİ
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım cep telefonunu eline alarak basın mensuplarına fotoğraf ve görüntü verdi. Yıldırım, "Yükte hafif para da da hafif. Fiyakalı telefon. 250 lira. Yüzde 20 vergiyi indirirsek 200 lira herkes alır o zaman." diye espri yaptı.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cep, ilk, telefonu, turkiyenin, türkiyenin, yerli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye'den yerli enerji atağı Zen Haber Arşivi 0 13 Haziran 2013 18:00
Turkcell Yerli Akıllı Cep Telefonu İçin Düğmeye Bastı Zen Turkcell 0 26 Şubat 2013 22:12
Türkiye'nin ilk yerli zırhı üretildi Noyan Haber Arşivi 0 01 Haziran 2011 16:51
İlk yerli cep telefonu. Lee Bilim Dünyasından Son Haberler 0 14 Ocak 2008 13:52