IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2010, 17:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bir Darbe Belgesinin Tarihi Nasıl Değiştirilir




Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan, kamuoyunda Balyoz Planı olarak bilinen belgeler nedeniyle tutuklu bulunan babası için bir enformasyon ve hukuk mücadelesi veriyor. Medyada babası hakkında çıkan pek çok kafa karıştırıcı açıklamayı aydınlatan açıklamalarda bulunan Doğan, son olarak tutukluluğa kaynak olarak gösterilen word belgesi ile ilgili teknik bilgiler verdi. Belgenin tarihinin nasıl değiştirilebileceğini anlatan Doğan, bizzat kendisi yayınlanan planın tarihini değiştirdi.

İşte Pınar Doğan’ın “Balyoz Belgeleri’nde Bilgisayar Oyunları” başlıklı açıklaması:

Altında Çetin Doğan’ın ismi yazılı olan Balyoz Güvenlik Harekat Planı, 2 Aralık 2002 tarihli olduğu ve 1. Ordu bilgisayarlarından çıktığı söylenen bir belge. Bu tarih ve ibare kuvvetli bir kanıt olarak kabul ediliyor ve şu anda Çetin Doğan’ın tutukluğunun tek dayanağını teşkil ediyor.

Çetin Doğan’ın avukatları, bilgisayar’dan çıkma Word benzeri belgelerde “ilk kayıt tarihi” ve “kullanıcı ismi” gibi bilgilerin sonradan kolayca değiştirilebileceğini söylediler. Bu herkes için aşikar olması gereken bir olgu. Azıcık bilgisayar bilgisi olan birinin internetten indirdiği bir programla böyle belgeler üzerinde sahtecilik yapması çocuk oyuncağı gibi bir şey.

Bakın nasıl.

Orijinal olduğu ve Çetin Doğan’ın emri ile hazırlandığı söylenen ve yeni ortaya çıkan bir sözde fişleme dosyası ile işe başlayalım. Bu dosya hakkında Taraf gazetesi şöyle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]:

Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın emriyle Harekat Daire Başkanı Albay Süha Tanyeri tarafından hazırlanan fişleme listesinin bilgisayara ilk kayıt tarihi 13 Ocak 2003, saat: 12:25 olarak görülürken, son kaydetme tarihinin ise 27 Şubat 2003 ve saat: 18:09 olarak göze çarpıyor.

Gösterilen kanıt aynı: Taraf’a göre belgenin tarihi (Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nda da olduğu gibi) yazarını ele veriyor!

Bahsedilen fişleme dosyasına İnternet’ten [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]“cdnot.xls” Excel dosyasının içersinden “File” ve “Properties” diye tıklayın, sonra da “Statistics” tab’ine bakın: Karşınıza dosyanın ilk kayıt tarihi çıkacak:

Created: Monday, January 13, 2003 6:25:44 AM

Yani ABD ile Türkiye arasındaki (şu anda) 6 saatlik farkı gözonünde bulundurursanız aynen Taraf’ın iddia ettiği tarih ve saat. Görünürde bu dosya ilk defa 13 Ocak 2003 tarihinde oluşturulmuş.

Biz bilgisayardan fazla anlamayız ama gene de acaba bu orijinal görülen tarihi değiştirmek ne kadar zor olur diye biraz kafa yorduk. İnternet’te kısa bir gezintiden sonra Excel içerisinde bir “Basic” makro ile bakın aynı dosyayı nasıl değiştirdik.

Şimdi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]bu dosyanın “cdnot degistirilmis.xls” adlı kopyasını indirin ve gene dosyanın orijinal yazılış tarihine bakın (aynı şekilde “File” ve “Properties” diye tıklayın, sonra da “Statistics” tab’ine girin). Karşınıza bu sefer tamamen değişik bir tarih, bugünün tarihinden tam bir sene öncesi çıkacak:

Created: Monday, March 16, 2009

Tabi isteseydik bir sene evvelinin değil, herhangi bir başka (gelmiş, gelecek) günün tarihini yazabilirdik.

Kısacası, orijinal olarak gosterilen Word, Excel cinsi dosyaların bilgisayara ilk kayıt tarihlerini değiştirmek bizim gibi bilgisayar acemileri icin dahi bir saatlik bir iş. Bu dosyalarda başka türlü herhangi tahrifatı yapmak çok daha zor olmasa gerek.

Örneğin, dosyada bir değişiklik yapıldığı açık olsun diye dosyayı son kayıt eden olarak Dani’nin (Pınar Doğan’ın eşi) ismini dosyada bıraktık. Elbette ki bilgisayarda kayıtlı ismi değiştirerek orada da değişiklik yapmak kolayca mümkün olurdu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Mart 2010, 11:32   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Bir Darbe Belgesinin Tarihi Nasıl Değiştirilir




Ergenekon davasının sanıkları bu ve bunun gibi belgeler ile içeride tutuluyorlarsa bunun hesabını kim vericek acaba gercekten merak ediyorum ...

 

 

Etiketler
belgesinin, darbe, değiştirilir, degistirilir, nasil, nasıl, tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yerleşik Düşünce Kalıpları Nasıl Değiştirilir ? Amelia Kişisel Gelişim 0 06 Mart 2014 19:40
Düşünceleri değiştirme, düşünceler nasıl değiştirilir ? Amelia Ruh Sağlığı 0 21 Şubat 2014 21:16
Ösym Şifresi Nasıl Değiştirilir Violent YGS ve LYS'ye Hazırlık 1 26 Ocak 2013 09:21
user id nasıl değiştirilir ? foldable vBulletin Sorunları ve Çözümleri 4 27 Ekim 2008 22:00