IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2010, 14:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
EFT'lerde saat uzuyor, ücret artıyor




internetten yapılan ‘elektronik fon transferi'nde (EFT) kapatma saati uzuyor ancak ücretler biraz artacak!


Bankacılık sektöründe müşterilerin talebi doğrultusunda internetten yapılan ‘elektronik fon transferi'nde (EFT) kapatma saati 17.20'ye kadar çıktı. İnternet şubesinden yapılan işlemleri ücretlendiren banka sayısının da artması bekleniyor.

Türk bankacılık sektöründe bireylerin internet üzerinden yaptıkları elektronik fon transferi (EFT) kapatma saatlerini uzatan banka sayısı artıyor. EFT saatlerini uzatan bankalar kervanına son olarak Kuveyt Türk ve HSBC Bank da katıldı. Kuveyt Türk, EFT işlemlerinin banka şubesi ve internet şubesinden saat 17.20'ye kadar yapılmasına olanak sağlarken HSBC de bireysel internet bankacılığı ve telefon bankacılığından gerçekleştirilecek işlemler için EFT işlemlerini saat 16.00'dan 16.45'e kadar uzattı.
Geç EFT uygulamasını 2009'da başlatan Garanti de şubesiz bankacılık kanallarında işlem saatlerini 17.15'e uzatmıştı. Önümüzdeki dönemde başka bankaların da özellikle internet üzerinden yapılan EFT'lerde saatleri uzatmaları beklenirken internet şubesinden yapılan EFT işlemlerini ücretlendiren banka sayısının artacağı, banka şubelerinden yapılan EFT'lerde minimum ücretlerin de yükseleceği kaydediliyor.

Şubelerde daha erken

Bankaların EFT'yi kapatma saati aslında Merkez Bankası ile bağlantılı bir durum. Merkez Bankası, EFT'yi her gün saat 17.30'da kapatırken bankalar da banka şubelerinden yapılan EFT işlemlerinde genel olarak "Merkez"in kapatma saatinden 1-1.5 saat önce EFT'yi sona erdiriyor. Ancak son aylarda bankaların internet üzerinden yapılan EFT işlemlerinde kapatma saatlerini saat 17.15-17.20'ye kadar çektikleri görülüyor. Bunun da birkaç nedeni var. Sektördeki rekabetin artmasıyla birlikte bankaların müşterilerine daha iyi hizmet verme çabalarının yanında, internetten yapılan bankacılık işlemlerine ilginin artması bu nedenlerin başında geliyor. Ayrıca, EFT sisteminde günlük hacmin 100 milyar TL'yi geçmesi ve müşterilerden gelen yoğun talep de EFT gönderim saatlerinin uzamasının diğer nedenleri.

Banka şubelerinden yapılan işlemlerde de önceden ortalama saat 14.00'te kapanan EFT işlemleri daha sonra 16.00'ya uzatılmıştı. Son zamanlarda birçok banka bu süreyi daha da uzattı. Sözgelimi, Kuveyt Türk, son yaptığı düzenlemeyle bu süreyi 17.20'ye çekti.

Bankalar, EFT işlemlerinde saat konusunda müşterilerine esneklik de sağlıyor. Sözgelimi, Yapı Kredi müşterileri, bireysel/kurumsal internet ve telefon bankacılığında daha önce 16.15'e kadar yapabildikleri EFT işlemlerini artık 16.45'e kadar yapabiliyor. Ancak, şubeden veya bankacılık otomasyonu ile yoğun işlem yapan müşteriler 17.00'ye kadar EFT yapabiliyor. Bank Asya'da da banka şubelerinde son EFT saati 15.30 olmasına karşın, bu saatten önce şubelerin EFT servisine bildirim yapan müşteriler saat 17.30'a kadar EFT yapabiliyor. Halkbank'ta da banka şubelerinde EFT işlemleri perşembe günü 15.30'a kadar yapılabilirken diğer günler bu süre 16.30'a çıkıyor.

İşlem ücreti değişiyor

Bankalar, internet üzerinden yapılan EFT işlemlerini de fiyatlandırmaya başladı. Bazı bankalar ise müşterilerinden işlem başına 2-3 TL gibi değişen miktarlarda işlem ücreti alırken bazıları ise halen internet şubesinden gerçekleştirilen EFT'lerden ücret almama uygulamasını sürdürüyor. Bazı bankalarda farklı uygulamalar da söz konusu. Sözgelimi Garanti, 16.00-17.15 saatleri arasında girilip anında gerçekleşmesi istenen geç EFT işlemleri için internet şubesi ve cep şubesi kanallarında 4 TL, Paramatik'te 5 TL ücret alıyor. Banka şubelerinden yapılan işlemlerde ise EFT ücretleri, bankadan bankaya ve işlem cinsi ve tutarına göre değişiyor. Ancak genelde bankalar minimum 25-30 TL ücret dışında gönderilen EFT tutarı üzerinden yüzde 0,4-yüzde 0,5 (binde 5) gibi bir komisyon alıyor.

EFT, bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlıyor. EFT sayesinde bireyler ceplerinde yüklü miktarda nakit para taşımaktan kurtuluyor. Bu da bireylere her türlü hırsızlık olayına karşı önemli bir güvence sağlıyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
eftlerde, saat, uzuyor, ücret


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yerel Saat Nedir?, Ortak (Ulusal Saat) ,Saat Dilimleri,Uluslararası Saat Özellikleri? Violent Genel Coğrafya 0 16 Aralık 2013 22:26
Üşüdükçe uzuyor gece... Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 08 Aralık 2012 05:37
Yazamıyorum,burnum uzuyor. Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 05 Şubat 2011 22:12
Işlemcilerin, boyu uzuyor. Ocean Bilim Dünyasından Son Haberler 0 21 Temmuz 2008 21:43