IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Nisan 2010, 18:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kırmızı et fiyatı 50 TL olur mu?




Kırmızı et almak artık bir hayal... Fiyatlar füze gibi artıyor. Peki nereye kadar artacak? Çözüm ne?

Trabzon Kasaplar Odası Başkanı Temel Korkmaz, et ithalatının geçici olarak serbest bırakılmasını istedi. Yoksa et fiyatının kiloda 50 liraya dayanacağını söyledi.

Trabzon Kasaplar Odası Başkanı Temel Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir Türkiye’de kırmızı et sıkıntısı yaşandığına dikkati çekerek, "Şu anda yaşanan bu fiili süreç aniden ortaya çıkmış değildir. Uzunca bir süreden beri ülkemizde bir et kısıntısının yaşanacağı alenen belliydi" dedi.

Türkiye’de bir yandan canlı hayvan üretiminde artan besi maliyetleri yüzünden büyük düşüşler yaşandığını, diğer yandan ise Doğu ve Güneydoğu illerinden İran’a ve Irak’a küçükbaş hayvan sevkıyatının arttığını ifade eden Korkmaz, "Bu olumsuz gelişmelerin yanında yerelde, köylerimizde aile besiciliği, köyden kente göç nedeniyle bitme noktasına gelmişti. İşte bütün bu olumsuzlukların bileşkesi olarak ülkemizde kırmızı et bitme noktasına gelmiştir" diye konuştu.

Besi maliyetlerinin yüksekliği ve damızlık hayvan bulmadaki zorluklar ile sürekli artan fiyatlar yüzünden satacak et temin etmekte çekilen sıkıntıların yanı sıra, sürekli ve kontrolsüz bir şekilde artan fiyatlar yüzünden tüketicilerin gün geçtikçe et almakta zorlandığını savunan Korkmaz, "Tüm bunların sonucunda da asıl bedeli ödemek zorunda kalan kasap esnafımızdır" dedi.

Serbest ekonomilerin temel kuralının arz-talep ayarı olduğuna dikkati çeken Korkmaz, "Eğer bu terazi bir dengede tutulmaz, kefelerden birisi ağır basarsa orada yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Bugün gelinen noktada piyasaya kırmızı et arzı çok azalmış, bu durumun aksine talep aynı seviyede kalmış veya bir miktar artmıştır. Bozulan bu arz-talep dengesinin derhal düzeltilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Korkmaz, "Perşembenin geleceği çarşambadan bellidir" sözünden hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi: "Aylar hatta yıllardan beri ülkemizde kırmızı et sıkıntısının bu duruma geleceğini hem Türkiye Kasaplar Federasyonu hem de odamız nezdinde anlaşılır bir şekilde dile getirdik. Ama maalesef sorunun ortadan kaldırılması adına gerekli önlemlerin tam olarak alındığı söylenemez. Kırmızı et sorununun ortadan kaldırılmaması halinde halkımızın temel besin ihtiyacı olan kırmızı etin kilogramı 50 lira sınırına dayanacaktır. Sorunun çözülmemesi durumunda üreticiden kasap esnafına ve tüketiciye kadar uzanacak bir mağduriyet söz konusu olur ki bu da ülkemize ve esnafımıza ciddi, telafisi çok zor zararlar verir." Temel Korkmaz, daha önce de çeşitli platformlarda dillendirdikleri bir çözüm önerisi olarak, et ithalatının geçici olarak serbest bırakılmasını isteyerek, "Tabii burada sözünü etiğimiz, kısa bir süre, piyasaların kendini toparlaması için oluşturulacak süreçtir. Ayrıca besicilerin yüksek maliyetler nedeniyle üreticiler bu konuda desteklenerek, Türkiye’nin kendi etini üretecek duruma gelmesi gerekmektedir" dedi.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
50, mu, olur, tl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Altı Olur Yedi Olur Hep Allah'ın Dediği Olur Atasözünün Anlamı ve Açıklaması Amelia Atasözleri ve Deyimler 0 30 Haziran 2014 18:12
Hiç Modası Geçmeyen ''Kırmızı'' -Kadının Vazgeçilmezi ''Kırmızı'' Sevda Ah Kadınlar 5 22 Ekim 2012 09:58
Sevimli Kırmızı Pandalar.. (Kırmızı Panda Resimleri.) Sevda Hayvanlar Alemi 0 17 Ağustos 2012 02:19
Kırmızı Dizayn - Çocuk Odası. (Kırmızı Severlere) Sevda Ev Dekorasyonu 1 13 Nisan 2011 21:51
Kırmızı Pancar - Kırmızı Pancar Nedir - Kırmızı Pancar Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 18:30