IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Mayıs 2010, 13:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Financial times: 'erdoĞan'la savunma'




İngiliz Financial Times gazetesi, Atina’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 14-15 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’a yapacağı ziyaret sırasında “savunma harcamalarında karşılıklı indirimleri de görüşmeyi” planladığını yazdı.

Yunanistan’da son gelişmeleri değerlendirdiği geniş haberinde Yunanların Türkiye’ye bakışı ve iki ülke arasındaki ilişkileri de üzerinde duran FT, “Çoğu Yunanlı artık, Türkiye’nin, 1974 yılındaki Kıbrıs istilasından beri Atina’daki savunma planlamacılarının kabus senaryosu olan Ege’deki bir adaya el koymasından korkmuyor” diye yazdı.

Hâlâ adı anılmayan düşman

İki ülke arasındaki ilişkilerin önemli ölçüde iyileştirildiğini, Yunanistan Ulusal Bankası’nın öncülüğündeki 300’den fazla Yunan şirketinin, Güneydoğu Avrupa’nın en büyük pazarı olan Türkiye’ye yatırım yaptığına dikkat çekilen haberde, şöyle denildi: “Ancak Atina hâlâ gayrı safi milli hasılasının yüzde 2.5’i kadar, savunmada harcıyor. Bu da, NATO üyesi ülkeleri arasında en yüksek düzeylerden biridir. Ve adı anılmayan düşman hâlâ ittifak ortağı Türkiye’dir.”

Askerlik şimdiden kısaldı

Yunanistan’ın mevcut savunma alımları listesinin, maliyeti 1 milyar Euro’yu bulan iki Alman denizaltı ile yine 1 milyar Euro civarında mal olacak Fransız yapımı iki firkateynin yanı sıra sayısı açıklanmayan savaş uçaklarını da içerdiğine dikkat çekti. Buna karşın Savunma Bakanı Evangelos Vinezelos’un, orta vadede alımlar ve operasyonel maliyetlerinde önemli bir kısıntı öngören bir stratejik savunma gözden geçirmesini yürüttüğüne de dikkat çeken gazete, Yunanistan’da askerlik süresinin şimdiden 12 aydan 9 aya indirildiğini anımsattı.

Papandreu yeni hamle umuyor

Başbakan Erdoğan’ın gezisi sırasında bu konuların gündeme gelmesini bekleyen FT, “10 yıl önce Dışişleri Bakanı olarak Türkiye ile bir yakınlaşma lanse eden Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan daha sonraki bu ayda Atina’yı ziyaret ettiğinde yeni bir hamle yapabileceğini umuyor” yorumu yaptı. Ancak Yunan diplomatlarının, Ege’deki hava sahası ve petrol arama hakları konularında anlaşmazlıklara hızlı bir çözüm bulunacağı yönünde bir tahmin yapmaktan kaçındığını da aktardı. Gazete, “Atina, savunma harcamalarında ortak ikili indirimleri de görüşmeyi planlıyor” derken Maliye Bakanı George Papaconstaninu’nun savunma bütçesinin dış ilişkilere olan bağlantıya dikkat çektiğine ve “Ben yarıya kesmek isterdim ancak bunu, daha geniş konuları dikkate almadan yapamam” dedi.
Papaconstaninu: İndirim Türkiye ile ilişkiye bağlı
FINANCIAL Times’ın haberinde Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstaninu’nun görüşlerine de yer verildi. “Büyük bir savunma bütçemiz var ancak azalıyor. Birkaç yıl önce gibi değildir” diyen Papaconstaninu, “Savunma harcamalarını orta vadede azalma taahhüdümüz var, elbette ki Türkiye ile dış ilişkilerimizdeki değişime bağlı olarak” diye konuştu.
Yunanistan satın almazsa Türkler de silah almaz diye kredi veriyoruz
AVRUPA Parlamentosu’ndaki Yeşil Grup lideri Daniel Cohn-Bendit, Avrupa ülkeleri ve Yunanistan arasındaki silah ticaretini mizah yoluyla eleştirerek, “Yunanistan’a bizim silahlarımızı satın alsın diye kredi veriyoruz” dedi. BFM televizyon kanalına ilginç açıklamalarda bulunan 1968 Fransız gençlik hareketi lideri Cohn-Bendit, “Fransa, Almanya ve diğerleri, Yunanistan az silah satın alırsa, Türklerin de az satın almasından korkuyor” ifadesini kullandı. Mali açıdan zor durumda olan Yunanistan’ın 4.9 milyar Euro tutarında savunma harcaması olduğunu hatırlatan Cohn-Bendit, bu oranın Belçika, Almanya ve Fransa’daki orandan çok fazla olduğunu söyledi. Cohn-Bendit, emekliler ve çalışanlarının zor durumda olduğu dönemde Yunanistan’ın daha fazla savunma harcaması yapmasının anlamsız ve saçma olduğu görüşünü dile getirdi” diye konuştu.
Frankfurter Allgemeine: Türkiye ve Yunanistan çekişiyor, kazanan Almanya oluyor
FRANKFURTER Allgemeine Zeitung, “Türkiye, Almanya’nın en iyi müşterisidir. Son 5 yıl içerisinde Ankara Alman üretimi silahların en önemli alıcısıydı” derken, “Ankara ile Atina arasında süregelen çekişmeden kazançlı çıkan ülkelerin başında Almanya yer almaktadır” diye yazdı. Alman muhafazakâr eğilimli Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, Türk Yunan çekişmesinden en fazla karlı çıkanının Almanya olduğunu savundu. Gazete, şu yorumu yaptı: “Türkiye Almanya’nın en iyi müşterisidir. Son 5 yıl içerisinde Ankara Alman üretimi silahların en önemli alıcısıydı. Almanya’nın silah ihracatının yüzde 14’ü NATO müttefiki Türkiye’ye, yüzde 13’ü ise Yunanistan’a yönelik gerçekleşti. Ankara ile Atina arasında süregelen çekişmeden kazançlı çıkan ülkelerin başında Almanya yer almaktadır.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
erdoğanla, financial, savunma, times


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Financial Times: Seçimin favorisi Erdoğan Seth Haber Arşivi 0 07 Ağustos 2014 10:47
Financial Times'tan Şike Yorumu N999 Haber Arşivi 0 23 Mart 2012 23:22
Financial Times'dan 'Arap uyanışı ve Türkiye' Lucifer Haber Arşivi 0 22 Aralık 2011 11:52