IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Haziran 2010, 17:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aliyev doğalgaz için Türkiye'de




İlham Aliyev'in ziyaretin önemli bir boyutu daha var. Azerbaycan ile, müzakereleri çok uzun zamandır süren doğalgaz anlaşmalarının imzalanması bekleniyor. Türkiye'nin Azeri gazını hangi fiyattan kullanacağı konusundaki uzlaşı, anlaşmayla resmileşecek. Nabucco'ya gaz tedariğinde önemli bir adım atılacak.

Beklenen gün geldi. Azerbaycan lideri İlham Aliyev, hafta başında "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler" zirvesi için Türkiye'de olacak.

Ziyaret sırasında, Türkiye'nin Şahdeniz 1 ve Şahdeniz 2'den hangi koşullarla gaz alacağına dair anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Şahdeniz 1 gazında sorun, gazın fiyatlandırılmasıydı. Azerbaycan, Türkiye'nin ödediği bin metreküp başına 120 doları, dünya standartlarına, yani yaklaşık 3 katına çekmek istedi. Zorlu pazarlıklarda orta nokta bulunmuşa benziyor.

Şahdeniz 2 ise, Türkiye'yi Avrupa'nın gaz koridoru haline getirecek Nabucco boru hattına ilk gazın sağlanması için hayati bir kaynak.

Transit geçişte Türkiye'nin fazla avantajlı şartlar istediği iddiaları, pürüz yaratmıştı. Transit anlaşmaları yapılamadı, çalışmalar gecikti. Görünen o ki artık anlaşmazlık giderildi.

Şahdeniz 2'deki gelişmeler, Nabucco ile bağlantısı sebebiyle uluslararası toplum tarafından da dikkatle izleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı Direktör Yardımcısı Richard Jones'a göre, tedarik yolunun açılması, boru hattını inşasını kolaylaştırabilir.

İmza töreni planlandığı gibi yapılırsa, ortaya ilginç bir tablo da çıkacak. Çünkü Şahdeniz 2'de Türkiye'nin rakibi olarak görülen Rusya'nın Başbakanı Vladimir Putin de İstanbul'da olacak.

Türkiye, "Rusya ile doğalgazda rakip değil ortağız" dese de, uluslararası toplum, Rusya'nın Nabucco'ya katılımına mesafeli.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
aliyev, doğalgaz, için, türkiyede


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye, 2002-2010 yılları arasında ithal ettiği doğalgaz için 128,7 milyar TL ödedi aLya Haber Arşivi 0 24 Ekim 2011 12:09
Aliyev türkiye'yi takmadı mı? Spammer Haber Arşivi 0 14 Temmuz 2009 02:23