IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Haziran 2010, 12:15   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
AK Parti heyeti ABD'ye uçtu




AK Parti heyeti ABD'ye uçtu


Türkiye’nin, İsrail’in yardım gemilerine saldırı olayını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran için aldığı yaptırım kararındaki tutumunu uluslararası arenada yakından takip etmesi çeşitli görüşmeler yapması için oluşturulan AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik Başkanlığındaki bir heyet bugün Amerika’ya gitti.
Çelik,Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin dış politikasını ABD Senatosu ve kongre üyeleri ile bazı Türk ve Musevi kuruluşlarına anlatacağını söyledi.
"EKSEN KAYMASI DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
Çelik,son zamanlar da gündeme gelen Türk Dış politikasında eksen kayması tartışmalarına da değinerek “Eksen kayması diye bir şey söz konusu değildir. Aksine tam tersine eksenin daha çok yerine oturması, daha kalınlaşması, daha yerleşmesi diye bir şey var" dedi. Çelik,AK Parti hükümetinin Avrupa Birliği hedefi için en çok çaba gösteren hükümet olduğunu da kaydederek muhalefetin dış politikaya ilişkin eleştirilerine de yanıt verdi. THY’ye ait bir uçakla İstanbul’dan New York’a giden Ömer Çelik,Milletvekilleri Murat Mercan,Zeynep Dağı,Suat Kınıklıoğlu ve Başbakan Baş Danışmanı İbrahim Kalın Atatürk Havalimanı VİP salonunda bir basın toplantısı düzenledi. Heyet Başkanı Ömer Çelik basın toplantısında Amerika’da bir hafta kalacaklarını Kongre üyeleriyle görüşeceklerini, Beyaz Sarayda muhataplarıyla görüşeceklerini, bazı Musevi lobileriyle görüşeceklerini ve bazı düşünce kuruluşlarıyla da Türk dış politikasıyla ilgili toplantılar yapacaklarını belirterek şöyle konuştu: “ Son zamanlarda biliyorsunuz bazı tartışma başlıkları var. Eksen Kaymasında bahsediliyor. En son yaşadığımız sıcak gelişmeler var. Gazze olayları vesilesiyle ve Akdeniz de yardım gemileriyle yaşanan olaylar var. Tüm bu olayları birinci elden anlatmak ve muhataplarımızla paylaşmak istiyoruz"
Ömer Çelik, Başbakan’ın bu ay sonu katılacağı Kanada’da yapılacak G-20 zirvesi öncesi o toplantıya katılacak ABD Başkanı Obama’yı da mı bilgilendireceği konusunda sorulan bir soruyu ise, “ Biz Beyaz Saray da muhataplarımızla görüşeceğiz. Yani Beyaz Saray’ın dış politika yapımcılarıyla görüşeceğiz “ diye cevap verdi.
"HARİTA OKUMAYI BİLMİYORLAR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda oluşan heyetin başkanlığını yapan Ömer Çelik. Bazı muhalefet liderlerinin Başbakan’ın Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerine yaptığı dış temaslar konusundaki eleştirilerini kendilerini harita okumayı bilmedikleri şeklinde yorumlarken şunları söyledi: "Esasında biz bu gezileri yaparken hükümetimiz uyguladığı dış politikanın hemen hemen bütün boyutlarını görüşüyoruz. Yani bunun içersinde konu gündeme geldiğinde Sırbistan ve Bosna arasında arabuluculuğumuz, Kafkas ülkeleri arasında diyaloglar konusundaki gibi çok boyutlu dış politika perspektifimiz var. Bir muhalefet lideri Sayın Başbakan’a hitaben ‘Ne işiniz var, haritada bile yeri bulunmayan Brezilya’da, Arjantin de’ demiş. Biz öyle bakmıyoruz. Haritada gözüksün, gözükmesin Türk Dış politikasının sahası içindedir. Ama son zamanlarda yaşanan sıcak haberler var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin aldığı yaptırım kararı var. Türkiye burada yaptırımlara karşı diplomasi ve müzakerelerden yana tercihini kullanmıştır. Ama sanki birilileri batı ittifak sistemine karşı tercihini kullanmıştır şeklinde son derece saptırarak anlatıyor. Bizim herhangi bir şeye cevap vermek veya bir şeyi savunmak gibi arayışımız yok. Bizim yapacağımız burada birinci elden Türk Dış Politikasının ana dinamikleri nelerdir. Bu çerçevede olacaktır. Son sıcak olaylar daha yoğun bir gündem tutabilir. Eksen kayması diye bir şey söz konusu değildir. Aksine tam tersine eksenin daha çok yerine oturması, daha kalınlaşması, daha yerleşmesi diye bir şey var ama eksen kayması bizim gündemimiz değil. Bizim dış politikamızı anlamayanların gündemi. Bununla ilgili eksen kayması veyahut da Türkiye’nin Ortadoğululaşması, vesaire gibi gündemler. Zaten çok üst düzeyde bunlar açıklanmıştır. Avrupa Birliği hedefi Türkiye’nin bir hedef politikasıdır. AK Parti Hükümeti de bu konuda en yüksek performansı gösteren bir hükümettir. Ama bunun bağlamında komşularımızla sıfır sorun politikası yürütmemiz, dünyanın çeşitli yerlerinde ta Kafkasya’dan Balkanlara kadar Türkiye’nin arabuluculuğuna ihtiyaç duyulmasıdır. Bu aslında tarihin, coğrafyanın, jeopolitiğin bir vizyonla buluşmasıdır. Şimdiye kadar bunların niye olmadığını sorgulamak lazım. Bakın Sayın Başbakanımız bir saatlik uçuşlarda bile bir ülkeye gittiğinde bu ülkeye giden işte 20 yıl aradan sonraki ilk Başbakan oluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Tam tersine bunlar şimdiye kadar, AK Parti hükümeti gelene kadar niye konuşulmadı diye düşünmek gerekirdi. Öyle bazı muhalefet liderleri harita kullanmayı bilmeyebilir, hayatlarında atlas görmemiş olabilirler. Brezilya Arjantin ve Şili gibi son derece önemli ülkeleri, haritada bile yerinde bunamayacak ülkeler de ne işiniz var? Diye Sayın Başbakanı suçlama yöneltebilirler. Ama biz burada şunu görüyoruz. En yakın komşumuzdan Brezilya ya kadar bütün bu alan Türk dış politikasının ilgi sahası içersindedir.
Ömer Çelik son olarak gündeme yarlaşan “Eksen kayması" tabirine şimdiye kadar hiçbir siyasi literatürde rastlamadığını bunun muhalefet tarafından yaratılan bir tabir olabileceğini söyledi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ak, uctu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mardin'de olan AK Parti heyeti Ecrin Haber Arşivi 0 16 Mart 2014 09:21
HAS Parti'den Sonra Onlar da AK Parti Yolunda mı? Rhytia Haber Arşivi 0 16 Temmuz 2012 16:14
'AK Parti'ye Geçişler HAS Parti İle Sınırlı Kalmayacak' Rhytia Haber Arşivi 0 16 Temmuz 2012 16:13
Lozan Heyeti Kalemzede Atatürk Köşesi 0 18 Eylül 2011 15:01