IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Haziran 2010, 14:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yavru Vatan'a Yüzen su gidecek




Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye, dünyada ilk defa uygulanacak denizin 250 metre altından yüzer sistemle borulardan su aktarılmasını öngören projenin yöre halkı ve KKTC'de yaşayan insanları şimdiden heyecanlandırdığı bildirildi.

Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyun Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmasını öngören ve ''Rüya Proje'' olarak nitelendirilen çalışma şekillenmeye başladı.

KKTC'nin hem içme hem de sulama suyu hacmine önemli katkı sağlayacak projede 78 kilometrelik HDPE boru hattıyla yılda 75 milyon metre küp su taşınacak. Bunun 15 milyon metre küpü içme suyu amaçlı, geriye kalan 60 milyon metre küp ise sulama suyu olarak kullanılacak.

Uzun zamandan bu yana yapımı gündemde olan proje hakkında Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada bir ilk olan ve DSİ'nin en büyük yatırım projeleri arasında yer alan ''KKTC İçme Suyu Temini Projesi'nin ön yeterlilik ihalesinin geçtiğimiz günlerde yapıldığını, şimdi ise müteahhidin inşaata başlayacağını söyledi.

İçme suyu sağlanması planlanan Alaköprü Barajı'nın yapım ihalesinin ise 2010'da gerçekleştirileceğini belirten Gündüz, ''Proje Kıbrıs'a hem içme suyu, hem de orada yaklaşık 5 bin hektar arazinin sulanmasını sağlayacak. Şimdiden KKTC halkı bu projenin heyecanını yaşamaya başladı'' dedi.

Taşınacak su kaynağının Anamur'daki Dragon Çayı olacağını ifade eden Gündüz, şöyle devam etti:

''Bu kaynaktan alınarak borular vasıtası ile Kıbrıs'a bir yılda aktarılacak 75 milyon metre küp suyun 15 milyonu içme suyu, kalan 60 milyonu ise sulama suyu olarak kullanılacak. Saniyede 2,83 metre küp debi kapasiteli olacak su, dünyada ilk kez denenecek uygulama ile deniz altından HDPE boru hattı kullanılarak yüzer sistemle Kıbrıs'a taşınacak.
Tatlı su taşıyacak Türkiye-Kıbrıs arasındaki 78 kilometrelik hattı sabitlemek için 250 metre derinlikte belirli aralıklarla özel malzemeden imal edilecek kablolar yardımıyla borular sabitlenecek. Boruların çapı 1600 mm, et kalınlığı ise 61,60 mm olacak.''

HEDEF 2014'DE KKTC'Yİ SUYLA BULUŞTURMAK
İhalesi 24 Mayıs tarihinde yapılan barajın inşaatına en kısa zamanda başlanacağını vurgulayan Gündüz, ''Sırada ise ishale hattı, pompa istasyonu, depolama tesisi, denize döşenecek boru hattı ve KKTC'de yapılacak çalışmalar var. Bir master proje bu... Denize 80 kilometre boru döşenecek. Hedefimiz 2014 yılında KKTC'yi suyla buluşturmak. Bu sayede hem çatlayan topraklar suyla yaşam bulacak, hem de KKTC vatandaşları su sorunlarını giderecek. Ayrıca, proje Anamur için de büyük bir istihdam yaratacak'' diye konuştu.

KKTC'deki içme suyu sorununun çözümü için yıllardır çalışmalar yapıldığını ifade eden Gündüz, ''KKTC halkı su konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor, Dragon Çayı suyunu heyecanla bekliyor. Bir an evvel bu suyun KKTC'nin çatlayan topraklarına hayat vermesini istiyorlar'' diye konuştu.

PROJE 12 YILDIR GÜNDEMDE
KKTC'ye içme suyu temini projesi kapsamındaki Dragon Çayı üzerinde yapılacak Alaköprü Barajı için ilk girişimler 1998 yılında başladı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 1998 yılında proje Alarko firmasına verildi. 7 Ekim 2005 tarihinde de, DSİ Genel Müdürlüğü ile Alsim Alarko şirketi arasında mutabakat zaptı, düzenlenen törenle imzalandı.

Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilecek olan Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, deniz altından boru hattı ile Akdeniz'in tabanına döşenecek ayaklar üzerinden KKTC'ye ulaşacak.

Uzun yıllar susuzluk yüzünden kuru tarımla yetinen ada halkı, projenin hayata geçmesiyle sulu tarım da yapabilecek.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
gidecek, su, vatana, yavru, yüzen


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yavru Kedinin Yavru Köpekle Arkadaşlığı Sihir Hayvanlar Alemi 0 30 Kasım 2011 09:37