IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Temmuz 2010, 17:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tekel işçilerine müdahalede vali ve emniyet müdürü suçlu bulundu




CHP Milletvekili Çetin Soysal'a gaz sıkılan TEKEL eylemiyle ilgili Meclis incelemesi tamamlandı. Hedefte vali ve polis var.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu TEKEL işçilerinin eyleminde polisin gazlı saldırısına uğrayan milletvekilleri için başlattığı incelemeyi tamamladı. Alt komisyon raporunda CHP Milletvekili Çetin Soysal’ın gözüne gaz sıkılması “Meclis’e hakaret” olarak nitelendirildi.

Komisyon yaşanan olaydan Ankara Valisi Kemal Önal ve Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'i sorumlu bularak soruşturma istedi.

Raporda şöyle denildi:

”Milletvekillerinin alanda oldukları bir zamanda müdahale edilmesi sonucunda Çetin Soysal’a yapılan gaz sıkma olayı Alt Komisyonda olan Milletvekillerince; Çetin Soysal’ın hem kendi temsil ettiği kişiliği itibarıyla hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi sıfatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinin tamamına bir hakaret olarak algılanmıştır.”


İnceleme Komisyonu'nun 60 sayfalık raporunda yaşanan olayla ilgili şu tespitler yapıldı:

ÖNGÖRÜ YETERSİZLİĞİ: Sendikanın kararlı açıklamalarına karşın İl valisi ve bu konularda valiye danışmanlık yapması gereken il emniyet müdürünce yaklaşmakta olan krizin sinyalleri yeterince fark edilmemiştir.


ABDİ İPEKÇİ’YE TOPLAMAK YANLIŞTI: Farklı farklı yerlerde ve daha küçük gruplar halindeki eylemcilerin kanunsuz olduğu bilinen gösterilerine müdahale edilmeyip emniyetçe bizzat Abdi İpekçi Parkı'na toplanması gösteriyi kanuna uygun hale getirdiği izlenimi yaşattı.



MÜDAHALE NEDEN MİLLETVEKİLERİ VARKEN YAPILDI? Milletvekillerinin alanda oldukları bir zamanda müdahale edilmesi sonucunda Çetin Soysal’a yapılan gaz sıkma olayı Alt Komisyonda olan Milletvekillerince; Çetin Soysal’ın hem kendi temsil ettiği kişiliği itibarıyla hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi sıfatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinin tamamına bir hakaret olarak algılanmıştır.


POLİS YETKİSİNİ AŞTI: Polislerin göstericileri etkisiz hale getirmesine yönelik görüntülerde, Çetin Soysal ve diğer Milletvekillerinin kaçmaya ve direnmeye yönelik bir davranışının olmamasına karşın, polisin doğrudan Milletvekili Çetin Soysal’ a ve diğer göstericilere karşı kullandıkları göz yaşartıcı gazın miktarı ve kullanım şekli, kanunun verdiği zor kullanma yetkisinin sınırları içinde olmayıp, bu yetkinin aşılmasıdır.



GAZ 2 METREDEN DEĞİL 20-25 CM'DEN SIKILDI: “Gaz spreylerinin; polise yapılan direnişle orantılı olarak, en az 1 metre mesafeden sıkılması gerekmektedir. Oysa gerek Çetin Soysal gerekse diğer Milletvekillerinin aktif olarak polise direnmeleri sözkonusu değildir. Yine olay yeri CD görüntülerin incelenmesi sonucunda göz yaşartıcı gazla müdahalenin 1. Kademesi olan, Yakın mesafe (1–15 metre) Gaz Spreyi ve Model 5 Gaz Tüpü ile yapılan müdahale de en fazla 20-25 cmlik bir mesafeden bitişik sıkma olarak tabir edilebilecek şekilde, doğrudan hedef alınarak yapılmış şekildedir. Zor kullanma yetkisinin, “orantılılık”ve “ölçülülük” prensibi gözetilmediği için, aşılması sözkonusudur.



VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ SORUŞTURULMALI: Sonuç olarak gerek olayların başlangıcı olan Sendikanın eylem kararı ve sonuç alıncaya kadar Ankara’yı terk etmeyeceği ifadelerinin bulunduğu 07 Aralık 2009 tarihli basın açıklaması, gerekse 15 ve 16 Aralık 2009 tarihindeki eylemlerin açıkça kanuna aykırı toplantı ve gösteriler olmasına karşın göstericilere bu günlerde müdahale edilip dağıtılmamaları, bunun yerine küçük grupların Sıhhiye meydanında toplanmalarının sağlanması ve 17 Aralık 2009 tarihinde de daha önceki günlerde kendilerine müdahale edilmemesinden dolayı cesaretlenen göstericilere ve onlara destek vermek için alanda oldukları bilinen Milletvekillerine müdahale edilmesi sonucunda yukarıda bahsedilen olumsuzluklara neden olan ve yönetim ile denetim yetki ve görevinde ihmal ve kusuru olan Ankara eski Valisi İ. Kemal Önal ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir başta olmak üzere olaylarda ihmal ve kusuru bulunanlar hakkında gerekli hukuki işlemler ilgili mevzuat gereğince başlatılmalı ve sonucundan komisyonumuz bilgilendirilmelidir.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bulundu, emniyet, müdahalede, suclu, tekel, vali, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Emniyet Müdürü ölü bulundu! Seth Haber Arşivi 0 14 Kasım 2014 20:24
TEKEL işçilerine Ankara yolu gözüktü! Lucifer Haber Arşivi 1 30 Mart 2010 15:28
Erdoğan'dan Tekel Işçilerine Son Uyarı! Süslü Haber Arşivi 1 13 Şubat 2010 16:26
TEKEL işçilerine umut yok Lucifer Haber Arşivi 0 26 Ocak 2010 17:37
Erdoğan'dan Tekel işçilerine son söz! Lucifer Haber Arşivi 0 24 Ocak 2010 20:20