IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ağustos 2010, 12:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karadeniz'de 'Rip' tehlikesi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kıyıdan, denize doğru oluşan akıntı olarak tanımlanan rip, saatte 70 kilometre akıntı hızı oluşturarak boğulmalara neden oluyor. En çok Karadeniz kıyılarının aşırı dalgalı olması nedeniyle sık görülen rip, can almayı sürdürülüyor.

Samsun'da denizde can güvenliğinin sağlanması amacıyla valilik bünyesinde komisyon oluşturuldu. Komisyon özellikle rip konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için, eğitimlerin yapılması yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Çok iyi yüzme bilenlerin dahi akıntı hızından kurtulamadığı rip nedeniyle, Samsun'da 2.5 ay içerisinde 15 kişi boğularak hayatını kaybederken, çoğu Karadeniz'de can verdi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Sualtı Grup Amirliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Kurtarma ve Sahil Güvenlik ekipleri ise boğulan kişileri denizden çıkarırken, yaklaşık 50 boğulma vakasında müdahale edildi.

Özellikle vatandaşların yoğun olarak denize girdiği Atakum sahillerinde meydana gelen boğulma olaylarında rip, büyük bir tehlike olarak halkın karşısına çıkıyor. Rip ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmeyen vatandaşlar, ölümle burun buruna geliyor.

RİPTEN KURTULMA

Rip, kıyıya ulaşan çarpan veya kıyıda çatlayan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşuyor. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri ripi başlatıyor. Pek çok plajda bu oluşum, bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana geliyor. Rengi, çevresindeki su rengine nazaran daha koyu ve su derinliği fazla olarak kıyıdan görülebilen rip, yüzey çevresinde denizin yüzeyine göre daha kırışık hal alıyor.

Sabit, aniden oluşan, gezici ripler denizde görülürken, en tehlikelisi aniden oluşan rip olarak tanımlanıyor. Rip, anında en önemlisi ise sakin olunması gerekiyor. Direkt olarak kıyıya doğru yüzülmemesi gerekiyor. Yüzme ripten çıkmak üzere yanlara doğru yapılması gerekiyor. 20-30 metre genişliğinde oluşabilecek akıntı alanları göz önüne alınarak, eforun ona göre harcanması gerekiyor. Rip, ayak bineğine gelen su seviyesinden itibaren görülebiliyor. Bu nedende aşırı dalgalı havalarda denize girilmemesi öneriliyor. Özellikle mendirek ve denize doğru çıkıntı yapan kayalıklardan 30-40 metre uzakta durulması gerekiyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
karadenizde, rip, tehlikesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karadeniz Bölgesinde kullanılan müzik aletleri, Karadeniz bölgesi çalgıları PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 10 Kasım 2014 00:44
Karadeniz Bölgesinde görülen iklim tipleri - Karadeniz iklimi nasıldır? PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 09 Kasım 2014 23:53
Karadeniz bölgesinde bulunan vadiler - Karadeniz bölgesi vadileri PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 09 Kasım 2014 23:49
Karadeniz'de KANSER tehlikesi Collettivo Sağlık Köşesi 0 20 Ağustos 2008 12:43