IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2010, 19:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ayrı devlet mi özerklik mi?




Abdullah Öcalan'ın da dün avukatları aracılığıyla yaptığı altı maddelik bir açıklamayla gündeme gelen ve "Katalan modeli" olarak tanımlanan modele ilişkin görüşlerini açıklayan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, bunun federasyon talebi olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi.
AYRI DEVLET TALEBİ
Yıldız, "İspanya'da özerklik federasyona yakın bir yapılanma. Katalan ve Basklara tanınan haklar var. Katalan, bayrağını taşıyabiliyor. Kürtlerin de sarı, kırmızı, yeşil bayrağı hep vardı. Kuzey Irak'ta peşmerge güvenliği sağlıyor. Bizde neden olmasın?" diye konuştu. AK Parti, CHP ve MHP yöneticileri ise bu talebi sert dille eleştirirken, hukukçular da "bu ayrı devlet talebi" yorumu getirdi.

OBAMA'YA SUNULMUŞTU

BDP, üç dilde hazırladığı "Demokratik Özerklik Projesini" ABD Başkanı Barack Obama'ya da sunmuştu. Öcalan'ın dünkü açıklamaları "Ayrı bir devlet mi amaçlıyorlar, bu bir federasyon çağrısı mı?" sorularını beraberinde getirdi. Sabah gazetesinden Hazal Ateş "Katalan modeli"ni siyasetçilere sordu. İşte o modele yönelik tepkiler:
Mustafa Elitaş (AK Parti Grup Başkanvekili): Bu ayrı bir devlete gidiştir. Herkes aklını başına almalı. Bizim Anayasamız'da vücut bulan üniter yapıya zarar veren fikirlere karşı fikirler oluştururuz. Türkiye bir bütündür, herkes bu ülkenin vatandaşıdır. Ayrı hükümranlıklar ortaya çıkarılması mümkün değil.
Muharrem İnce (CHP Grup Başkanvekili):
Silahlı bir örgütü kınamayacaksınız sonra da özgürlükten, demokratikleşmeden söz edeceksiniz. Böyle bir mantık olamaz. Türkiye'de devletten başka hiçbir gücün silah kullanamayacağını söyleyemeyenlerin demokrasiden söz etmeye hakkı yoktur. BDP, PKK'yı yedekte tutuyor. Konuşmazsan, örgütüm şunu yapar diye tehdit ediyor.
Metin Çobanoğlu (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Nihai hedef güneydoğuda devlet kurmaktır. PKK bunu hedefliyor. Demokratik özerklik, referandum nedeniyle iktidara dayatılıyor. Dolaylı görüşmeler de ortada.
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk (Anayasa Hukukçusu): Öz savunma için güç talebi ordu kurmaktır. Federasyon ötesinde devlet yapılanmasıdır. Zaman zaman özerklik, federasyon adı altında dile getirdikleri bu fikirler bağımsız devlet fikrini dile getiriyor.
Prof. Dr. İlter Turan (Bilgi Üniversitesi): Kendi içinde çelişkiler içeren bu açıklamaları tartışmayı pek isabetli bulmuyorum. Bir yanda özerklikten söz ederken bağımsız bir ülkede söz konusu olabilecek konuları dile getiriyor. Bu fikirler etrafında tartışma faydalı olmaz.
Faik Bulut (Araştırmacı-Yazar): Öcalan'ın "demokratik özerklik" önermesi, yeni ve sürpriz değil. Anladığım kadarıyla Kürtler, bir devlet kurmayı amaçlamıyorlar. Ancak yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde, sivil toplumcu ve demokratik zeminde kendi yönetimlerini seçmek, özgünlüklerini koruyup geliştirmek istiyorlar.

Öcalan'ın yol haritası
İmralı'da hükümlü bulunan Öcalan, avukatları aracılığıyla demokratik özerklik projesinin "siyasi, hukuki, ekonomik, kültürel, diplomasi ve öz savunma" diye sıraladığı altı maddelik bir plan açıkladı. Açıklamada, Katalonya'da olduğu gibi Kürtlerin statüsünün Anayasa ve yasalara yansıtılması öngörülüyor. Ana dilde eğitim için yeni bir eğitim politikası oluşturulması talep ediliyor. Öz savunma tanımı yapılıyor. PKK tarzı silahlı yapılanma değil, halkın kendi güvenliğini sağlamayı öngören silahlı güçten söz ediliyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Ağustos 2010, 21:01   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ayrı devlet mi özerklik mi?




İspanya ile Türkiye bir tutulamaz. İspanya hem siyasi hem de ekonomik olarak Türkiye'den daha güçlü bir ülke. Sadece Katalonya'nın GSMH'si Türkiye'nin toplamından fazla. Ve böyleyken dahi, Katalonya ve Bask bölgesinden tam bağımsızlık sesleri yükselmekte.

Türkiye'nin böyle bir şeye teşebbüs etmesi, o bölgenin tamamen elden çıkması anlamına gelebilir. Kaldıki bu tip istekler, sadece Kürt halkının değil. Gerek İsrail'in gerekse ABD ve Avrupa devletlerinin faaliyetleri, üstü kapalı da olsa, devlet ileri gelenleri tarafından deklare edilmekte. Bölgede daha büyük hesaplar söz konusu. Kürtler ve tabiki büyük maşa Apo bunun sözcüsü konumunda..

İşin garip yanı, sözde (!) Türk bazı aydınlar, 'verelim kurtulalım' havasındalar. Nereyi veriyorsunuz arkadaş ? Senin atan kan dökmemiş, can vermemiş olabilir ancak, benim atam bu topraklar için kan döktü, can verdi! Öyle kolay kesilmemeli bu hesap..

 

 

Etiketler
devlet, mi, özerklik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Abdullah Gül: 'Bir devlet içerisinde ayrı bir devlet olamaz' MasteR06 Haber Arşivi 5 07 Ocak 2014 13:16
Butik Devlet ve Demokratik Özerklik Projesi N999 Haber Arşivi 0 22 Mart 2012 18:49