IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ağustos 2010, 20:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kırmızı kitaba 'casus belli' ayarı




Dış politikada tehdit ve öncelikler değişirken, Yunanistan ile savaş nedeni (casus belli) olan 12 mil tehdit olmaktan çıkarılıyor. İran, Yunanistan, Irak ve Rusya tehdidi yerine işbirliği geliyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin bir süredir "sıfır sorun" politikası ile yürüttüğü dış politikanın temel prensipleri, "kırmızı kitap" olarak tanımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) giriyor. Buna göre Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır "casus belli" (savaş nedeni) olarak gösterilen 12 mil sorunu, iki ülke arasında öncelikli tehdit olarak tanımlanmayacak. Yılsonunda tamlanacak olan ve Aralık 2010'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında onaylanması beklenen belgede, yeni vizyonda önceliği "işbirliği" alacak. Bu çerçevede uygulamaya başlanan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi uygulamaları genişletilecek.

12 MİLDE ÖNEMLİ AYRINTI

Beş yılda bir güncellenen ve en son 2005'te yazılan belgede, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartması casus belli (savaş nedeni) sayılıyordu. Yeni çalışmada ise Yunanistan'ın karasularının 12 mile çıkartılması öncelikli tehdit olarak tanımlanmıyor, bunun yerine işbirliğine vurgu yapılıyor.

Yunanistan ile başlatılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile iki ülke arasında her alanda işbirliğinin genişletilmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Yeni belgede en önemli ayrıntılardan birisi de İran ile ilgili. Taslağa göre, yeni belgede İran'dan kaynaklanacak bir rejim ihracı tehdidi de yer almıyor. İran'ın nükleer gücü ve nükleer silah kapasitesi endişe verici bir unsur olarak dile getiriliyor. Belgede Türkiye'nin bölgesinde hiçbir şekilde nükleer silah istemediği vurgulanıyor ve bu konudaki mücadelenin işbirliği temelinde yürütüleceği belirtiliyor.

PKK TEHDİT SIRALAMASINDA

Yeni belgede Yunanistan, İran, Irak'tan kaynaklanan tehditler yerini karşılıklı ekonomik işbirliğinin arttırıldığı vizyona bırakıyor. Irak ile oluşturulan işbirliği konseyine ve artan diyalog sürecine atıfta bulunulan Kırmızı Kitap'ta bu ülkeden kaynaklanan PKK terörü tehdit olarak sıralanıyor. Irak ile terör örgütü PKK'ya karşı yapılan işbirliği de vurgulanıyor.

Türkiye'nin Rusya ile artan işbirliği ve gelişen ekonomik ticaretinin vurgulandığı belgede Asya'da yeni işbirliği alanlarının genişletilmesi hedefi yer alıyor. Türkiye'nin enerji koridoru olarak oynadığı rol ve Batı ile Doğu arasındaki transit geçişte oynadığı rolün attırılması planlanıyor. Kitapta Türkiye'nin AB hedefinin devlet politikası olduğu tekrarlanırken Kıbrıs'ta iki kesimli çözüm hedefi değiştirilmiyor. Mevcut MGSB'de Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden temel unsurlar, 'irtica, bölücülük ve aşırı sol' olarak sıralanıyordu. Ancak yeni belgede irtica iç tehdit olmaktan çıkarılıyor.

Terör örgütü PKK'nın varlığını sürdürdüğü sürece 'bölücülüğün' iç tehdit değerlendirmesinde kalacağı belirtiliyor. Şubat ayında başlayan çalışmalar sonucu yeni kitap Ekim 2010'daki MGK'da ele alınacak ve Yeni kitap için çalışma, Şubat 2010'da başladı ve ekim ayı MGK toplantısında ele alınıp, aralıktaki MGK toplantısında sonuçlandırılacak.

ERDOĞAN SATIR SAIR OKUYOR

Taslak çalışma ilgili bakanlar ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından satır satır inceleniyor ve bazı bölümleri bizzat kaleme alınıyor. Yeni belgede çevre sorunları, insan hakları, insan kaçakçılığı, gibi güncel konular da var.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ayarı, belli, casus, kitaba, kırmızı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başka Kitaba Lüzum Yok Cappy İslamiyet 0 10 Mayıs 2014 02:56
E-kitaba 300 milyon $ gömdü! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 02 Mayıs 2012 01:07
Ayrımcı kitaba inceleme başlatıldı PassioN Haber Arşivi 0 08 Mart 2012 21:04
Yaşam bir kitaba benzer... Lady IF Ekstra 0 02 Eylül 2010 23:29
Tartışmalı Kitaba Beraat. Kralice Kültür ve Sanat 0 14 Haziran 2008 11:42