IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2010, 15:15   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yargı kararları ananas soslu




YÜKSEK yargıda gerekçenin karar verildikten sonra üretilmesini “Ananas soslu karides”e benzeten Doç. Osman Can, hükümeti uyardı

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Yargıda yeni nesil düşüncelerin temsilcisi sayılan Doç. Dr. Osman Can, pilavın yanında ananas soslu karides seviyor. Ama e-posta adresinin
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
olmasının sebebi tam olarak bu değil. Bununla bağlantılı, üst yargı kararlarıyla ilgili bir şaka.
Darbe Yargısının Sonu / Karargâh Yargısından Halkın Yargısına adlı kitabı geçen hafta çıkan Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Can’la üst yargıyı, hâkim psikolojisini, referandum beklentilerini konuştuk.
» Kitabınızda bugün Türkiye’de bir burjuva devrimi yaşandığını, ekonomik gelişmenin laiklik getirdiğini söylüyorsunuz. Nedir ekonomiyle laiklik arasındaki bağlantı?
Türkiye’de toplum asıl şimdi sekülerleşiyor çünkü ekonomik olarak zenginleşiyor. Şu an Anadolu’daki firmalar, dünyadaki benzerleriyle boy ölçüşüyor ve bunların hiçbirisinin adı Sabancı ya da Koç değil. Bunlar Anadolu’dan çıkmış insanlar. Resmî ideolojinin tanımına bakıldığı zaman laik değiller. Avrupa’daki tanıma göre ise tam seküler insanlar. Dindarlıkları onları ekonomik rasyonaliteden uzaklaştırmıyor. Tam tersine dindarlıklarını ekonomik rasyonalite çizgisine çekiyorlar ve sosyal yaşamın rasyonalitesine birebir uyum sağlıyorlar.
» Kitapta ilginç bir psikolojik analiz de yapıyorsunuz. “Savunmasız bir kadına tecavüz edilmesinin sadece cinsel haz ile açıklanması mümkün değildir (...) Bu, esasen bir iktidar ilişkisidir” deyip, bunun yargı ve ordu için de geçerli olduğunu söylüyorsunuz. Sizce neden ‘irade kırmaktan zevk alıyor’ yargıçlar?
İradenin kırıldığını gördüğünüz anda iktidar olmanın hazzını da yaşıyorsunuz. Bu özellikle yüksek yargı açısından geçerli.
» Neden iktidarını hissetmek ihtiyacı içinde?
Bu sosyal kökenle ve devşiril-meyle ilgili bir mesele. Sosyolojik kökenine baktığınızda yargıçların çoğunun taşra kökenli olduğunu görürsünüz. Son kuşakla birlikte değişiyor ama yüksek yargı hâlâ tamamen öyle. Bu sosyolojik köken bir iktidar hasretine yol açıyor. Bu kişiler sosyolojik olarak en alt sınıftan insanlar. Aileleri ezilmiş, kötü muamele görmüş insanlar. Bu insanlar üst yargıya geldiğinde birden kutsala dokunma şansı elde ediyor. Bir zamanlar kendisinin de mensubu olduğu alt sınıfa ne kadar çok iktidar uygulayabiliyorsa o kadar çok hayattan ya da felekten öcünü almış oluyor.
» İntikam duygusu yani...
Bu intikam duygusu karşı tarafın iradesinin kırılması anlamına da geliyor. Çaresiz bırakacaksın. Bir karar vereceksin ve sonra bu kararı sorgulatmayacaksın. “Ben cüppe giyiyorsam, sorgulama bu kararı. Hukuk budur” dedirtmeye çalışıyor. Üst-orta sınıftan insanlar hâkim ve savcı olsaydı böyle dramatik bir tablo karşımıza çıkmazdı. En iyi ihtimalle ‘sömürge hâkimleri’ derdik. Onların çok da fazla umrunda olmazdı halk. Ezme ihtiyacı olmazdı. Ezmekten zevk almazlardı. Devşirildiğiniz andan itibaren ezme ihtiyacı ortaya çıkar. Bulunduğu sosyal sınıfa ihanet duygusu da bu ezme duygusunu besleyebilir. Bastırılmış bazı şeyler olabilir.
» Şimdi siyasi iktidarda olanlar da daha önce ötekileştirilmiş kesimlerden geliyor. Onlarda neden böyle bir intikam duygusu ortaya çıkmıyor?
Hâkim ve savcıları o pozisyona getiren kutsallığa dokunma imkânı. Sistem bu insanlara kendine itaat etmek ve devşirilmek koşuluyla o imkânı sunuyor. Öte yandan alt sınıf artık belirli bir ekonomik zenginleşmeyle orta sınıf oluşturmaya başlıyor, demokratik kanallarla, bu sınıfın siyasal tezinin toplum tarafından kabul edilmesiyle iktidar şansı doğuyor. Bu, sosyolojik bir süreç, ekonomik gelişmeyle başlayan doğal bir süreç.
» Yargıda yeni kuşakların geldiğini hakim ve savcıların zihniyetlerinin yavaş yavaş değiştiğini söylüyorsunuz. Bundan 10 yıl sonra yargıda özgürlükçü bir anlayış hâkim olsa, siyasi iktidarda da statükocu bir parti olsa, referandumda oylayacağımız Anayasa değişikliklerini o zaman nasıl değerlendirirsiniz?
Yargıda demokratik kanallar çalışmaya başlarsa, toplumsal parametrelere uygun bir dönüşüm yaşanacak. Yargıç kompozisyonu halkın kompozisyonuna benzeyecek. Bu durum, yargıçların ideolojik bir tutum nedeniyle yasaların dışına çıkmasını engeller.
Yarın statükocu bir parti iktidarda olsa... TBMM Anayasa değişikliğinden sonra Anayasa Mahkemesi’nin üç üyesi üzerinde dahi tam etkili olamayacak, yalnızca kendisine önerilenler arasından seçecek. Cumhurbaşkanı da yalnızca 4 üyeyi doğrudan atayacak. Yani çok farklı iradelerin biraraya gelmesiyle yüksek yargı seçilecek. HSYK’da ise Meclis’in hiçbir etkisi yok. Cumhurbaşkanı 4 kişiyi belirleyecek. Çoğulculaşmış bir yargıya bütünüyle hiçbir irade hâkim olamaz. Paketin iyi tarafı zaten bu.
» Sizin espri konusu olan bir e-posta adresiniz var, nedir bunun hikayesi?
Çin yemeklerini severim. Pilav yanına ananas soslu karides iyi gidiyor. Üst yargı kurumlarında genelde karar verilir, gerekçe ise sonradan üretilir. Gerekçede çok paragraf vardır, ancak bunlar hiçbir şey söylemez, yani aslında gerekçe yoktur. Buna bir tepki olarak “İptal veya mahkumiyet gerekçesi ne?” diye sorulduğunda “Herhalde ananas soslu karides tarifine aykırılıktır” diye şaka yollu yanıtlar verirdim. Kurumsal mail adresi kullanmam gerektiğinde adres ne olabilir diye kafa yormadım.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
oldu.

Değiştirilmez madde olacak


Referandumda ‘Evet’ oyu yüzde kaç çıkarsa sizce tatmin edici olur?
Evet’ler yüzde 55 civarı olabilir ama benim için yüzde 50.001 olsa bile yeterli, çünkü askerî vesayetin ve onun sivil uzantısı olan yargı vesayetinin ortadan kaldırılmasına imkân sağlıyor. Yeni anayasa için anahtar vazifesi görüyor.
» Peki sizce AKP bu anahtarı kullanıp yeni bir anayasa yapmazsa ne olur?
Tarihî bir hata olur. Birinci tarihi hatayı 2007’de yaptılar. Yeni anayasayı bir kenara attılar, türban değişikliğine feda ettiler. AKP yeni anayasa yapım sürecini başlatmazsa, tarihe karışır. Türkiye kendi anayasasını yapar. Ama AKP böyle bir hata yapmayacak, diye düşünüyorum. Yeni anayasa da herkesin istediği gibi, o da olsun bu da olsun şeklinde bir anayasa olmayacak. Bütün kesimlerin üstünde anlaştığı bir çerçeve anayasa olacak.
» Değiştirilemez maddeleri olacak mı?
Anayasada iki şeyi değiştirilemez kılabilirsiniz. Birincisi insan onuruna dokunmamayı, ikincisi insanların bugünleri ve yarınları hakkında tercih yapabilme hakkını, anayasayı değiştirme hakkını. Yeni bir anayasa yapabilme hakkımı ortadan kaldıramazsın. Şimdiki değiştirilemez maddenin tam tersi olacak yani.

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ananas, kararları, soslu, yargı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
24 Ocak Kararları InTheDarK Tarih 0 13 Nisan 2012 19:30
Ananas ile ilgili sağlık bilgileri, Ananas'ın faydaları yararları.. Sevda Sağlık Köşesi 0 19 Mart 2012 14:45