IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2010, 13:24   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bakan Arınç: Ana dilde konuşmayı kimse yasaklayamaz




Bakan Arınç: Ana dilde konuşmayı kimse yasaklayamaz

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ana dilde konuşmayı kimsenin yasaklayamayacağını söyledi. Arınç, “Radyoyu yasaklanmamalı, televizyonu yasaklamamalı, kitaplar, tiyatrolar vesaireler hepsi olmalı. Herkes kendi dilini öğrenmeli. Bunun yolu açılmalı. Bu çok doğru bir şey. Ama yılardır suç olarak bilindi bunlar. Demokrasiler gelişmedikçe insanlar kendi kültürel haklarını tanımadıkça ve yaşamadıkça çok büyük sıkıntılar içine girdiler. O zaman fitne doğdu. Aslında bu haklar verilse fitne olmayacak. Fitne ırkçılık fitnesi olarak girdi” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün akşam Mardin’de AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel’in anne ve babası Mehmet Edip-Fatma Yüksel adına yaptırdığı caminin açılışını gerçekleştirdi. Törene Arınç’ın yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, Mardin Valisi Hasan Duruer, Süryanilerin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ile vatandaşlar katıldı.

Mardin’in bir medeniyetler şehri olduğunu söyleyen Arınç, “Birçok uygarlığa beşik olmuş yaşayan bir tarih gibidir. Farklı inançları da bir arada barındıran, birbirleriyle kucaklaştıran, birbirine saygıyı, bütünlüğü temin eden bir ilimizdir. Mardin’e böylesi güzel bir cami de çok yakıştı. Bir gerdanlık gibi oldu. Bu hizmeti yapanlardan Allah razı olsun” dedi.

BARDAKOĞLU’NDAN CAMİ SİTEMİ Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, camileri inşasından çok imarına önem vermek gerektiğini dikkat çekti. Bardakoğlu, şöyle dedi: “Camiler Allah’ın evidir. Orada Allah’tan başkasının adı anılmaz. Allah’ın mescidini imar demek, iki şeydir. Mescitlerimizi mimari ve estetik bakımdan en güzel şekilde inşa etmektir. Ancak Kuran-ı Kerim camilerin inşasından değil, imarından bahsediyor. İkinci önemli safha ise o camilerimizin içini doldurmaktır. Yüce dinimizi en iyi şekilde anlamak ve anlatmaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, ecdadımızdan devraldığımızın, camilerimizin ihyası konusunda çok büyük önemi var. Gönül isterdi ki, ecdadımıza layık yeni mimari eserler kazandıralım, onun hatta daha ilerisine gidelim. Ancak son yarım veya bir yüzyılda ecdadımıza layık camiler yaptığımızı söyleyemeyiz. Zaman zaman ticarethane görüntüsünü gösteren orantısız camiler yapıyoruz. Bu konuda ciddi bir denetimin ve rehberliğin olmadığı da açık. Diyanet İşleri Başkanlığı sadece bitmiş camilere kadro tahsisi, orada din hizmetini ifa ile yükümlü sayılmış. Bu üzüntümüzü gideren ve bizi teselli eden zaman zaman güzel eserler olmuyor değil. Buradaki cami üzüntümüzü gideren, gerçekten ecdadımızdan devraldığımız o güzellikleri bize tekrar yaşatan bir mimarı esere sahiptir.”

HERKES KENDİ DİLİNİ ÖĞRENMELİ Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha sonra Mardin Belediyesi tarafından ramazan etkinlikleri kapsamında Dara Anfi Tiyatro Açıkhava alanında düzenleneni Sedat Uçan’ın ilahi konserine katıldı. Konsere gelen çocukların başlarında ‘evet’ yazılı şapkalar dikkat çekerken, Arınç, konuşmasında halktan evet oyu kullanmalarını istedi.

“Eğer demokrasi ve hukuk olmasa o ülkede faili meçhul cinayetler olur” diyen Arın, şunları söyledi: “O ülkede işkence olur o ülkede insanlar isyanlar ederler. Ben kendimi ifade edemiyorum diye. Hatta çok daha radikal kararlar alır, dağa çıkarlar. Yani insanların suç işleme meylini artıracak, haksızlıklar yaparsanız. Mesela bir ülkede zaman geldiğini de o da 1980 ihtilalini hemen arkasıdır. ‘Artık kimse Kürtçe konuşmayacak. Kürtçe konuşmak suçtur’ derseniz çok yanlış bir şey yaparsanız. Kendini Kürt olarak tanımlayan ve bundan iftihar eden insanlarımız var. Çok tabii bir şey. Bu dili konuşmak hiçbir zaman suç olamaz. Bu fıtrata aykırı bir şey olur. Ama bunu yaptılar. Diyarbakır Cezaevi’nde başka cezaevinde de bu tür suçlamalarla insanların işkenceye dönüştürüldüğünü hepimiz biliyoruz. Benim bildiğim o yasak 4-5 yıl uygulandı. Mardin’de köken olarak kendisini Arap olarak nitelendiren insan takdire layıktır, kucaklanmaya layıktır. O da bu ülkenin milletin bir parçasıdır. Ana dilde konuşmayı kimse yasaklayamaz. Radyoyu yasaklanmamalı, televizyonu yasaklamamalı, kitaplar, tiyatrolar vesaireler hepsi olmalı. Herkes kendi dilini öğrenmeli. Bunun yolu açılmalı. Bu çok doğru bir şey. Ama yılardır suç olarak bilindi bunlar. Demokrasiler gelişmedikçe insanlar kendi kültürel haklarını tanımadıkça ve yaşamadıkça çok büyük sıkıntılar içine girdiler. O zaman fitne doğdu. Aslında bu haklar verilse fitne olmayacak. Fitne ırkçılık fitnesi olarak girdi.” Bugün terörden herkesin şikayet ettiğini söyleyen Arınç, terörün bir sonuç olduğunu söyledi. Arınç, “Terörü inceldiğimiz zaman orada kendi kökenini kendi etnik kimliğini ifade etmemek var, kendi toprağında ekonomik geri kalmışlık var, işkence görmek, haksızlık yapılmak var, zulüm karışında kalmak var” dedi.

Teröre giden yolları kesmek, bataklığı kurutmak gerektiğini belirten Arınç, “Terörle mücadele etmenin yolu da ekonomik geri kalmışlıktan tutunuz kimlik haklarına, ifade özgürlüğüne kadar sosyal alanda ki geri kalmışlığa kadar maddi anlamdaki fakirliğe kadar pek çok şeyi yok etmektir. Bizim demokratik açılım değdiğimiz projemiz içinde de bu vardır. Temelde prensibimiz teröre yol açan sebepleri ortadan kaldırmaktır. Örgütü eylem yapamaz hale getirmek ve bu ülkede yaşayan etnik kökeni farklı insanları her birini kucaklaştırarak, beraberliğe geleceğe hazırlamaktır. Demokrasi böyle bir şeydir. Yarım olmuyor bu iş. Olacaksa tam olması lazım”diye konuştu.

HUKUKSUZLUK YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKAR Arınç, bir ülkede faili meçhul cinayetler, işkenceler ve kayıplar yaşanmışsa bunların hiç birisinin ‘terörle mücadele’ olarak açıklanamayacağını söyledi. Hukuksuzluğun yıllar sonra ortaya çıkacağını söyleyen Arınç, bunun ortaya çıkmakla kalmayacağını, sahiplerinin cezalanacağını ifade etti. Arınç, şöyle konuştu: “Bugün ülkede birlik ve diriliğimizi bozan pek çok olay yaşanıyorsa ve maalesef geçtiğimiz günü Hakkari’de herkesin sevdiği, itibar ettiği birisi arkasından sabah vakti kurşunlanarak öldürülüyorsa fitneyi yayan bu ateşi yakan insanların geçmişten kalan bazı hesapları görmeye çalıştığını da görmek lazım. Bu alçakça saldırı hiçbir zaman caiz görülemez. Bir de hiç kimse müsamaha göstermez. Bu kaos kocaman bir cinayettir. Terörün hedefi zaten insandır. Kimin yaptığı, hedefinin kim olduğu önemli değildir.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ana, arınç, bakan, dilde, kimse, konuşmayı, yasaklayamaz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Bir Modele Bakan Kimse Görmek xena Rüya Tabirleri 0 28 Mayıs 2014 13:41