IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2010, 13:48   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SGK'dan, engelli annesine şok eden tebligat




Engelli çocuk için ödenen aylık, 2 yıl sonra anneden faiziyle istendi


MUĞLA’nın Bodrum İçesi'nde 2 yıldır engelli çocuğu için devletten ayda 190 lira bakım parası alan 2 çocuk annesi Eda Çakmak'a, ‘yardımın yanlışlıkla verildiği’ bildirilerek, bugüne kadar ödenen 4 bin 481 lira yüzde 50 fazlasıyla geri istendi. Şaşkına dönen Eda Çakmak, “Ben bu kadar parayı ömrümde birarada görmedim. Nasıl öderim?” diye gözyaşı döktü.
Bodrum'a bağlı Yeniköy'de yaşayan ve Akdeniz anemisi tedavisi gören 34 yaşındaki Eda Çakmak, 2 yıl önce ‘Spastik kuadriparezi’ teşhisi konulan oğlu Tarkan Tıkız’a, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kart ve istenen diğer evrakla, engellilere sağlanan yardımı alabilmek için Bodrum Kaymakamlığı ve Mal Müdürlüğü’ne başvurdu. Bir süre sonra başvurusu kabul edilen Çakmak’a, yürüme engelli oğlu için 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren, kesintilerden sonra ayda 190 lira ödenmeye başlandı.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki kafeteryada yılın 4 ayı asgari ücretle çalışan Eda Çakmak, 16 yaşındaki yürüme engelli, Mumcular Fuat Erten İlköğretim Okulu 8'inci sınıfı öğrencisi oğlu Tarkan Tıkız'ın tedavisini yaptırmaya ve diğer çocuğuna bakmaya çalışırken, SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'ndan geçen temmuz ayında gelen tebligatla şaşkına döndü.
2 YILLIK ÖDEMEYİ FAİZİYLE İSTEDİLER
Tebligatta, “01.09.2008 - Ağustos 2010 tarihleri arasında aylığa hak kazanmadığı halde yersiz ödenen 4 bin 481 liranın, yönetmeliğin 23'üncü maddesi gereğince yüzde 50 fazlası ile birlikte ilgili tarafından ikametgahına en yakın maliye teşkilatına yatırılması suretiyle tahsilinin sağlanması için gereği arz olunur” denildiğini gören genç kadın perişan oldu. Yeniköy'deki tek odalı evinde yaşam mücadelesi verdiğini belirten Era Çakmak gözyaşları içinde şunları anlattı:
“Eşimden 2 yıl önce boşandım. Aldığım yardım parasıyla yürüme engelli oğluma protez aldım. Yazıyı aldıktan sonra bazıları ‘AK Parti’ye kayıt ol, yardımı da işi de alırsın’ dediler. Güvendim, kayıt oldum. Bu parayı SGK’lı olduğum için geri istediklerini öğrendim. Ben 6 Haziran 2000 tarihinde sigortalı olmuştum. Kaymakamlığa ve Mal Müdürlüğüne müracaatım sırasında verdiğim belgeler arasında bu sigorta bildirimi de vardı. Bana ‘Sigortalı olman önemli değil, engelli oğlun için devlet yardımı alabilirsin’ dediler. Muğla SGK’ya gittim. ‘Bu kurumsal hatayı kimsel üstlenmez, bunu ödeyeceksiniz’ dediler. Başbakan evlenecek olan insanlara para verdi. Benim çocuklarıma da yardım etsin. Ben bu kadar ömrüm boyunca parayı birarada görmedim. Nasıl öderim? Parayı ödemezsem haciz geleceğini söylediler. Ödemezsem de hapse girermişim. Çocuğumun ayağındaki protezleri alıp götürsünler. Eşyamı da alsınlar. Yetmezse beni hapse atsınlar.”
Annesinin ağladığını gören engelli Tarkan Tıkız, “Bodrumlu yardımseverlerin ve Bodrum Sağlık Vakfı’nın yardımı ile Turgutreis Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görüyorum. Maddi sıkıntılar içinde okumaya çalışıyorum. En büyük isteğim en kısa zamanda yürümek ve iyi öğrenim görmek” dedi.
‘YARDIMDAN USULSÜZ YARARLANMIŞ’
Sosyal Yardımlar Daire Başkan Vekili Bekir Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çakmak’ın engellilere verilen yardımdan usulsüz olarak yararlandırıldığını, bu nedenle yardımın kesilerek paranın faizi ile geri istenmesinin yasal olduğunu belirtti. Demir şöyle dedi:
“Yaptığımız araştırmalarda annenin sigortalı olduğu ortaya çıkınca parayı geri istedik. Çünkü sigortalılar bu olanaktan yararlanamıyor. Yanlışlığı tespit edince hemen ödemeyi kestik. Bu incelemeyi müracaat edilen kurumlar yapmalıydı. Ancak şu anda kurduğumuz yeni sistemde bize müracaat edenlerin durumunu sistematik olarak anında tespit edebiliyoruz. Bu sistem yeni kuruldu.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
annesine, eden, engelli, sgkdan, tebligat, şok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
annesine yardım eden erkek Zen IF Sözlük 11 13 Ekim 2023 13:15
Engelli bir çocuğun annesine sözleri.. Sue Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 25 Temmuz 2012 14:11
Engelli Bir Çocuğun Annesine Sözleri Nava Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 3 23 Aralık 2011 15:58
Engelli kızın Annesine Başörtüsü yasağı Gravity Haber Arşivi 2 21 Haziran 2008 07:43