IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2010, 19:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zonguldak İl Genel Meclis'inde, '' Lüküs Hayat '' Tartışması!




ZONGULDAK İl Genel Meclisi, ilk kez 1933'te sahnelenen Türk tiyatrosunun klasik eserlerinden 'Lüküs Hayat Opereti'ne konu olan dönemin Zonguldaklı işadamı Rıza Bayrak ve operetin tanıtılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teklifte bulundu. Ancak müdürlük, 'Oyun kahramanı hırsız Rıza'nın tanıtılması ve topluma kazandırılmasında ilimiz kültürü açısından ne gibi yarar beklentisi içinde olunabileceği anlaşılamamıştır' diyerek teklifi reddetti.

İl Genel Meclisi üyesi AK Partili Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Koca, Temmuz ayı toplantısında, Zonguldak'ın Beycuma Beldesi'ne bağlı o zamanki adı Himmetoğlu olan Gerdek Köyü'nde 1800'lü yılların sonunda yaşayan direk müteahhidi, padişah gemilerinin kömür ihtiyacını karşılayan, Lüküs Hayat Opereti'ne de konu olan dönemin işadamı Rıza Bayrak ve operetin tanıtılıp, topluma kazandırılması yönünde önerge verdi. İl Genel Meclisi de, 'Rıza Efendi' olarak tanınan ve bir dönem hırsızlık suçlamasıyla cezaevinde yatan Rıza Bayrak ile konu olduğu Lüküs Hayat Opereti'nin tanıtılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teklifte bulundu.

Hırsız RIZA'nın Tanıtılmasında Ne yarar var ?

İl Genel Meclisi'nin bugün yapılan Eylül ayı toplantısında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap imzasıyla teklife verilen yanıt okundu. Yanıtta şu görüşlere yer verildi:

"Müdürlüğümüzde tarih konusunda çalışan bir uzman olmadığı için konunun bu yönüyle araştırılmasına imkan bulunmamakla birlikte, teklifte sözü edilen Lüküs Hayat Opereti ile ilgili olarak yapılan eser incelemesinde, 'Rıza' adlı Oyun kahramanının bir hırsızı canlandırdığı, yaşamını hırsızlık yaparak sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Ünlü besteci Cemal Reşit Rey tarafından 1933 yılında bestelenen bu operet, batılılaşma özentisi içindeki insanların halktan nasıl uzaklaştıkları konusunu ele alırken, yapılan eser incelemesinde, Oyun kahramanı hırsız Rıza'nın tanıtılması ve topluma kazandırılmasında ilimiz kültürü açısından ne gibi yarar beklentisi içinde olunabileceği anlaşılamamıştır."

Toplantıya katılan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kürşat Coşkun, "Bizde bir tarihçi olmadığı için tarih araştırması yapmadık. Ama eser incelemesinde, kenti temsil edecek bir kahraman olmadığı bizim tarafımızdan tespit edildi" dedi.

Rıza Bey'in Oyundaki gibi olumsuz biri olmadığını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Koca ise, Oyunun Rıza Bey'in hayatı ile birebir örtüşmediğini söyledi. Rıza Bey'in aslında bir komploya kurban gittiğini belirten Koca, "Operete göre Rıza Bey ile ilgili olumsuz bir netice ortaya çıkıyor. Aslında öyle değil. Kendisi çok değerli, girişimciliğin çok olmadığı o dönemde önemli bir işadamıydı. İstanbul'a kömür nakli yapardı. Ancak biraz kadınlara düşkün olduğu için İstanbul'da komploya uğramıştır ve kötü olarak anlatılmıştır. Biz bunu anlatmak istiyoruz. Rıza Bey'in olumsuz durumunun, olumlu hale getirilmesi, gerçeğin ortaya çıkarılması için böyle bir araştırma talebinde bulunduk" dedi. Müdürlüğün verdiği cevabın yanlış olduğunu belirten Koca, Rıza Bey ile ilgili kendisinin bir araştırma yapacağını söyledi.

Kutu.

İlk olarak 10'uncu yılda sahnelendi

Cemal Reşit Bey tarafından bestelenen Lüküs Hayat Opereti, ilk kez Cumhuriyet'in 10'uncu kuruluş yıldönümü olan 1933'te sahnelendi. Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan Oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen 'Rıza' ile 'Fıstık', bir zengin evine girince kendilerini kıyafet balosunda bulur. İkilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur. Çelişkilerin iyice keskinleştiği yaşam biçimleri komik olaylara neden olmaktadır..

__________________
Yine Yeniden Aga.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
hayat, lüküs, Ül, zonguldak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meclis'te 'kıl' tartışması CtrL Haber Arşivi 0 14 Kasım 2013 13:44